Recente berichten

Pagina's: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10
61
Zelf mede maken / Re: Zurige mede
« Laatste bericht door Avicenna Gepost op mei 25, 2017, 03:35:24 pm »
Gisteren was het dan zo ver: Na 5 jaar rijpen maar eens op de fles gedaan. 1 batch kersenmede (in den beginne gered door Tinus) en 1 batch mede gemaakt van kastanjehoning.
Pas geleden met een paar vrienden "geproefd" in die waren wild enthousiast!!!

Proost!  ))J

62
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Melezitosehoningmede
« Laatste bericht door Avicenna Gepost op mei 25, 2017, 03:30:32 pm »
Haha, dat op zijn kantje balanceren ken ik. Je wil toch zoveel mogelijk sap uit die fles halen.
63
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Laatste bericht door Avicenna Gepost op mei 25, 2017, 03:28:00 pm »
Goed bezig!  :))
64
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Laatste bericht door Peter van Den Berg Gepost op mei 24, 2017, 08:05:06 pm »
Vandaag alle drie mijn flessen overgeheveld, en gelijk geproefd  natuurlijk, en ik moet zeggen nu begrijp ik pas wat jullie met godendrank bedoelden.
Lekker spul een beetje zoet maar daar hou ik wel van.
Nu weer een half jaar wachten.

Groet Peter
65
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Laatste bericht door Peter van Den Berg Gepost op mei 11, 2017, 03:19:33 am »
Als ik het aankomende weekend tijd heb dan ga ik mijn eerste batch overhevelen,hij staat nu ongeveer een half jaar en is al glashelder.

Groet Peter
66
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Blenden en proeven.
« Laatste bericht door Bijker Gepost op mei 10, 2017, 07:42:57 am »
Heb inmiddels verscheidene flessen staan met pure mede. Dus zonder smaakjes, fruit kruiden of wat dan ook.
Maar ze zijn allemaal net even anders. Wel met allen 13%
Sommige fruitig, of net wat minder of met een bittertje erin.
Dan ga je van verschillende wat mengen naar eigen smaak.
Zo simpel, en dus het voordeel dat er meerdere flessen staan.
Heb de blend ook aan een deskundige laten proeven en die was zeer positief.
De smaak die ik nu in de fles heb zitten is heerlijk fruitig met een prettige afdronk.
En dat komt dan echt van het beetje tannine (kop sterke thee) die je toevoegt.

Morgen een 25liter van vorige maand overhevelen.
Ben benieuwd, de gisting hiervan is inmiddels zeer matig en nog erg troebel.
67
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Blenden en proeven.
« Laatste bericht door Agravain Gepost op mei 08, 2017, 07:23:46 pm »
Momenteel ben ik bezig met (nu nog) een cider maar dat gaat zeer waarschijnlijk een cyser worden, want ik wil er toch nog wat honing aan toevoegen.
Deze heb ik al een keer overgeheveld en bij de volgende heveling gaat er waarschijnlijk een potje honing en wat water bij om de fles weer aan te vullen tot 5 liter.
Ook heb ik nog een fles staan die is uitgegist, de jeneverbes mede. Wat ik hier mee ga doen weet ik nog niet. Die moet sowieso nog een keer geheveld worden.

Hoe blend je dan precies Bijker? Test je dit met kleine hoeveelheden en verschillende verhoudingen om te kijken wat het beste resultaat is, of mik je gewoon alles bij elkaar wat in de flessen zit die je nodig hebt voor de volgende batches?
68
Mede (en andere brouwsels) logboek / Blenden en proeven.
« Laatste bericht door Bijker Gepost op mei 08, 2017, 10:40:49 am »
Had nog een korte tijd beschikbaar en ben even aan het blenden en proeven gegaan.
Nou ja, eigenlijk andersom.
Moet een opgezette mede van een maand terug komende week overhevelen.
Dus wat materiaal herschikken en vrij maken.
Heb een 5 liter, een 5 liter en een 10 liter van diverse herkomst gemeten en geproefd.
Allen zijn anders van smaak met een gelijk alcoholpercentage van 13% en volkomen uitgegist.
Helder zijn ze ook.
Deze drie flessen heb ik samengevoegd in een grote fles.
Laat ik enkele dagen staan om in de loop van de week te gaan bottelen.
Dan heb ik weer ruimte om te hevelen.

Dat proeven, testen en meten is toch een van de vele leuke bezigheden van het medemaken.
Resultaat is een licht fruitige mede met en prettige afdonk.
Kan ik weer maaaaaaaaanden vooruit!

Zal een plaatje ervan maken deze week.

Ben ik nu de enige die aan het medemaken ben???

Kom op forumleden, vertel je belevenissen eens!!!
69
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Bijker Gepost op mei 08, 2017, 10:27:54 am »
Welke soort fles(sen) heb je nu toegepast?
Hoe heb je je most samengesteld?
Welke ingrediƫnten - voedingszout/wijnsteenzuur - heb je gebruikt?
Heb je het water gekookt?
Staat het al te gisten/blubben?

Vertel eens meer over je eerste batche!
Je ervaringen, wat je hebt ervaren, viel het mee of heb je ergens een probleem in gezien?

Kunnen anderen ook weer van leren.
70
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Davids Gepost op mei 04, 2017, 05:33:33 pm »
Ga ik doen! 
Ik wil inderdaad 15 liter maken.
Pagina's: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10