Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - De Baldadige Bij

Pagina's: 1 2 3 [4] 5
46
Vage plannen / recept Tej
« Gepost op: augustus 26, 2010, 11:04:00 pm »
Volgende recept van internet geplukt, nog niet zelf uitgetest :)
Citaat
Tej

Een populaire drank in Ethiopie is Tej. Dit is een soort mede (honingwijn) met een enigszins bittere smaak. Bij de bereiding wordt een plant gebruikt die hetzelfde effect heeft als hop in bier. Met het volgende recept maak ik mijn eigen Tej. Ik gebruik hopkorrels om de bittere smaak te krijgen. De Ethiopische Tej wordt gemaakt door een open gisting die vanzelf op gang komt. Zelf volg ik de techniek waarbij ik begin met een most die steriel is (door koken) en waaraan ik zelf gist toevoeg. Het resultaat is helderder dan de echte Ethiopische Tej en de smaak is iets droger. Het is mijn favoriete wijnrecept.

Ingredienten voor 20 liter Tej:

5,4 kilo honing (vloeibaar goud)
50 gram hopkorrels (geperste korrels van gedroogde en gemalen hopbloemen, vaak te koop in winkels die spullen verkopen voor het brouwen van bier)
3 theelepels supergist
4 theelepels gistvoeding
2 koppen sterke thee
water
De honing in kokend water oplossen. Even doorkoken, roeren en schuim eraf scheppen. De hop in twee of drie liter water aan de kook brengen en een paar minuten laten pruttelen. Alles in een grote emmer gieten. Twee koppen thee erbij. Afdekken met een doek. Af laten koelen. Gistvoeding en gist erbij. Twee keer per dag roeren. Na 6 dagen zeven door een dubbele theedoek. Aanvullen met gekookt water tot 20 liter. In vat met waterslot erop. Als de gisting vrijwel gestopt is (s.g. ongeveer 1.002) een keer afhevelen. Bottelen en nog een paar maanden laten rijpen. Vaak wordt het een mousserende wijn omdat op het moment van bottelen er nog suikers aanwezig zijn.

47
Vage plannen / Tej, Ethiopische honingwijn.
« Gepost op: augustus 26, 2010, 11:01:16 pm »
Ze hebben er zelfs speciale tej houses, keertje een excursie naar Ethiopie doen dan maar?
Ethiopie schijnt trouwens een van de grootste exporteurs van honing en honingproducten in de wereld te zijn.

oh ik heb er ook een recept van gevonden

http://en.wikipedia.org/wiki/Tej

Tej - 'Tej' is pronounced as in T'édge, and is the generic name for Ethiopian traditional Honey Wine or Mead. Tej = Ethiopian Honey Wine.

Tej is one of the special elixirs only available in Ethiopia. Be careful though - this sweet wine packs a punch. Tej is served in tej bet (Téj House, similar to Coffee House), or special bars set up strictly to sell tej either by the glass(glass is called Berele Be-re-lé) or by the bottle to take home. Several restaurants serving traditional Ethiopian fare also offer tej on the menus. The distilling ritual, with glass beakers reminiscent of high school chemistry lessons, is fun to watch.

Ethiopians purchase gallons of honey at a time to produce the mead and the taste can be as individual as the imagination of the person making it. The same recipe can vary from mother to daughter, for the mead is made from instinct as much as from a recipe. The extract of a native Ethiopian tree, the Gesho (similar to Hazel) imparts a bitter quality to the T'ej making it the ideal drink to complement the spicy food of the Ethiopians. The honey- sweet, bitter, dry tone of T'ej is enhanced by the food.

48
Toepassingen / Honing is ook goed voor andere dranken met honing natuurlijk!
« Gepost op: augustus 26, 2010, 10:35:22 pm »
Zoals deze overheerlijke Honey Whisky
Liqueur

Echt een aanrader! En ook een hele gave fles trouwens.

49
Feesten en festivals / Gebroeders van Limburg festival, Nijmegen
« Gepost op: augustus 26, 2010, 08:50:54 pm »
Middeleeuws festival,
Of er mede is weet ik niet, maar wel gaat de tijd wat eeuwen terug. Komend weekend (28 en 29 aug) in de binnenstad van Nijmegen. Ik kan zelf helaas niet omdat ik ook moet werken, maar een deel van het schminkwerk van de acteurs zal wel door mij gedaan zijn, dus bewonder dat even als je er bent!

50
Historie / zeewater bij de wijn?
« Gepost op: augustus 26, 2010, 08:19:39 pm »
Ik las in een boek over de geschiedenis van wijn, dat Romeinen hun (witte) wijnen, van druiven uiteraard, aanlengden met honing, kruiden en water, meestal zeewater. Dat vond ik toch wel een beetje gek. Weet iemand daar misschien de reden van, en of dat wel lekker is? Is het soms een manier om zeewater drinkbaarder te maken?

Verder gebruikten ze ook kruiden, die ze ook meenamen in een buideltje als ze op reis gingen zodat ze overal waar ze kwamen hun wijn konden drinken zoals thuis. Kan iemand me misschien vertellen welke kruiden dit precies waren?

51
Wie is wie? / Voorstellen maar!
« Gepost op: augustus 26, 2010, 07:48:16 pm »
Ik zal zelf even het goede voorbeeld geven.

Ik ben Roelien, woonachtig in Nijmegen.

Wat heb ik met Mede?
Ik drink het graag, en ik maak het en ik heb de website en dit forum opgestart omdat ik er meer over wil weten en het leuk vind om er over te vertellen. Wat betreft het zelf maken vind ik het leuk om met verschillende smaken en ingredienten te expirimenteren, naast mede maak ik ook wat andere wijntjes. Ik doe dit allemaal nog niet zo heel lang dus ik ben zeker geen Mede-goeroe.

Verder teken en schilder en schmink en fotografeer ik graag, organiseer ik piratenweekends op zeilschepen en andere maffe feestjes. Ik luister graag muziek en draai ook wel eens plaatjes op feestjes, zoals het Beestfeest in Doornroosje. En ik maak dus websites sinds kort. En ik werk in een copyshop in Nijmegen.

Ik woon samen met Big Daddy Bee en 4 katten. Ik heb geen bijen, daar heb ik te weinig tijd en ruimte voor, maar wie weet later ooit eens wel.

53
Bijen in beeld / bijendans helpt tegen verdwijnen?
« Gepost op: augustus 25, 2010, 09:49:57 pm »

54
Mede-delingen / Baldadige Bij online
« Gepost op: augustus 25, 2010, 04:42:19 pm »
Veel plezier ermee!

55
Nieuws / De Baldadige Bij en Bijenkorf is nu officieel geopend!!!!!!!
« Gepost op: augustus 25, 2010, 04:40:12 pm »
Hoera!
De Baldadige Bij is in de lucht!!!!!

Spring in je drakar, zeil als de wiedeweerga naar de website, giet je drinkhoorn vol met mede, gooi je haar los, hef de hoorn, geef een luide brul, doe een vreugdedansje en neem daarna een ferme slok!

Schrijf je meteen in voor het forum en de nieuwsbrief en post al je geheime succesrecepten, anti kater tips, feesttips, boekentips en meer!

En vertel het meteen verder aan al je mede-minnende vrienden en vriendinnen, opa's oma's, tantes en ooms, vaders en moeders, broers en zussen en de buren!!!

Proost!!!!!

56
Honingsoorten en -smaken / Druipende Honingraten
« Gepost op: augustus 25, 2010, 12:46:46 am »
Vorige week speciaal voor dit forum een imker meegeholpen met honing oogsten
een paar foto's:

Was wegschrapen


Druipende raat


De slinger


Verser dan vers!


Enkele gesneuvelde bijen en poppen :(


Bijen-eitjes! Aan de linkerkant, de glimmende plekjes rechts zijn honing




57
Filmpjes / Maya!
« Gepost op: augustus 25, 2010, 12:25:00 am »

58
Proost! / Katers
« Gepost op: augustus 25, 2010, 12:20:40 am »
Je kent het wel, dan ben je een kater, heb je een kater en dan hebben ze t ook nog door! Gelukkig zijn er dan soms fietspompen om je achter te verstoppen.


59
Muziek / Internet Radio killed the videostar
« Gepost op: augustus 24, 2010, 11:33:54 pm »

60
Mijn eigen brouwsels natuurlijk:

De Baldadige Bij, De Houten Poot, Het Gloeiende Zwaard en de Kille Bijl!

Maar daar zijn maar zeer beperkte oplages van dus slechts weinig gelukkigen hebben ze maar geproefd tot nu toe.

Pagina's: 1 2 3 [4] 5