Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - WatZullenWeDrinken

Pagina's: [1]
1
Zelf mede maken / Een korte recap en begin eerste mede
« Gepost op: februari 12, 2014, 04:56:24 pm »
Hallo baldadige bijtjes,

Na wel vaker met het idee in mijn hoofd gespeeld te hebben om mede te maken, heb ik eindelijk besloten om een eerste batch te gaan maken. Aangezien mijn ervaring met mede enkel bestaat uit het drinken en ik nog nooit iets gebrouwd heb, had ik de nodige vragen. Al enige tijd ben ik aan het nalezen op soortgelijke forums en graag zou ik hier mijn bevindingen delen en vragen stellen zodat ik gelijk goed van start ga.
Reinigen en schoonhouden van apparatuur:
Dit kan naar mijn begrip ook gewoon met (verdunt) bleekwater. Echter zie ik dat er vrij veel chemische oplossingen zoals Star San of sulfiet gebruikt wordt. Aangezien mijn plan is om alles bij de brouwmarkt te bestellen en sulfiet niet veel kost, lijkt het mij wijs om dit direct mee te bestellen. Is dit echter nodig? Naast het verpesten van het brouwproces indien dit niet gebeurd, heeft ooit iemand van jullie nadelen ondervonden qua smaak indien het brouwproces wel goed ging?

Het apparatuur:
Op het eerste ook schijn ik niet meer nodig te hebben dan twee gistingsflessen (een tweede voor het overhevelen), een waterslot, optioneel een Hydro-meter en een hevel slang.
Gist, gistvoeding en gist starters:

Hier begint het een klein beetje verwarrend te worden. Er zijn vee soorten gist beschikbaar, maar gist blijft gist! Ergens heb ik moeite om me in te beelden hoe groot de verschillen zijn tussen bakkersgist, wijngist of zelfs speciale mede varianten. Wel heb ik begrepen dat het alcoholpercentage bij bakkersgist over het algemeen lager ligt en dat dit (eventueel) een broodachtige smaak kan geven aan de mede mits deze niet met andere fruit op smaak gebracht wordt.
Het gistingsproces zelf start nadat honing en gist samenvoegt in de gistingsfles waarbij het gist de suikers begint om te zetten in alcohol. Ik heb vernomen dat honing vrij weinig voedzame voedingsstoffen bevat om dit proces op gang te helpen of gaande te houden. Hier komt gistvoeding om de hoek kijken. Ik lees veel over voedingszouten en citroenzuur wat meer voedingsstoffen zou moeten toevoegen. Dit kan echter ook bereikt worden door bijvoorbeeld rozijnen toe te voegen? Zit er nog een groot verschil in tussen voedingsgist of voedingszout behalve de prijs? En versnelt dit het brouwproces?
Als laatste zijn er giststarters beschikbaar. Het schijnt dat sommige soorten honing (uit de supermarkt) middelen er in hebben zitten om het gistingsproces te belemmeren, vertragen of tegen te gaan. Hierbij zouden giststarters kunnen helpen? Is het aan te raden om zelf een gist starter te maken in plaats van kant en klare pakken te kopen?

Het overhevelen:
Kort maar krachtig. Kan dit in plaats van een andere gistingsfles ook gewoon in een emmer gebeuren mits deze op goede wijze gereinigd is of komt er dan teveel zuurstof bij?

Duur van het gistingsproces:
Schijnbaar is het normaal om na ongeveer een maand de (eerste) overheveling te doen. Tussentijds kan gewoon geproef worden? Ook heb ik gelezen dat het twee maanden verder vaak al prima drinkbaar is maar dat het van de mede afhangt. Klopt het als je geen bellen in het waterslot meer ziet het gisten is afgelopen? Is het aan te raden om langer te wachten? Het idee om binnen 3 maanden mede beschikbaar te hebben is uiteraard erg verleidelijk.

Het was best wel een read through. Maar dit zijn toch dingen waar ik graag wat meer grip op zou willen hebben voor dat ik begin. Mijn plan is om binnenkort al het materiaal aan te schaffen en te beginnen aan mijn eerste vijf liter mede. Hopelijk kunnen jullie mij op weg helpen. Ik zal deze thread blijven uitbreiden gedurende het verloop van de eerste batch ongeacht het resultaat.

Pagina's: [1]