De Baldadige Bijenkorf

Mede => Historie => Topic gestart door: De Baldadige Bij op augustus 26, 2010, 08:19:39 pm

Titel: zeewater bij de wijn?
Bericht door: De Baldadige Bij op augustus 26, 2010, 08:19:39 pm
Ik las in een boek over de geschiedenis van wijn, dat Romeinen hun (witte) wijnen, van druiven uiteraard, aanlengden met honing, kruiden en water, meestal zeewater. Dat vond ik toch wel een beetje gek. Weet iemand daar misschien de reden van, en of dat wel lekker is? Is het soms een manier om zeewater drinkbaarder te maken?

Verder gebruikten ze ook kruiden, die ze ook meenamen in een buideltje als ze op reis gingen zodat ze overal waar ze kwamen hun wijn konden drinken zoals thuis. Kan iemand me misschien vertellen welke kruiden dit precies waren?
Titel: Re: zeewater bij de wijn?
Bericht door: De Baldadige Bij op september 04, 2010, 10:56:00 pm
nog geen reactie helaas, ik vroeg het vandaag aan een Italiaanse, en ze kon wel uitzoeken welke kruiden precies, maar toen ik het over zeewater had keek ze alsof ze het in Keulen hoorde donderen, maar misschien kende ze wel iemand die het wel wist, dus wie weet komen we nog achter dit raadsel.
Titel: Re: zeewater bij de wijn?
Bericht door: Draak op september 05, 2010, 06:29:43 pm
Heb het ook nog niet kunnen achterhalen. Wel kwam ik een artikel tegen over welke kruiden de romeinen bij hun maaltijden gebruikten. Misschien dat dat ook wel wat over de smaak van de romeinen zegt en dat je daar zelf uit kunt halen welke kruiden het goed in een wat zoute wijn zouden doen. 

http://www.smulweb.nl/75337/artikel/Kruiden-bij-de-romeinen-i
Titel: Re: zeewater bij de wijn?
Bericht door: De Baldadige Bij op september 06, 2010, 05:52:11 pm
Mysterie opgelost:

Wist je dat...
... de Grieken hun wijn altijd met zout water dronken? Het toevoegen van zeewater zou de wijn zoeter maken en helpen tegen een kater de volgende dag.

bron: Villa Vino (http://www.villavino.nl/content/nieuwsenpers.aspx?TRANSID=499649484&m4n_aid=11079&network=m4n)
Titel: Re: zeewater bij de wijn?
Bericht door: Poppe op november 30, 2010, 03:20:16 pm
Heeft het niet te maken met het voeden van de gist? Die kicken toch op Natrium zouten?
Misschien is dat toevallig.
Titel: Re: zeewater bij de wijn?
Bericht door: De Baldadige Bij op november 30, 2010, 05:14:59 pm
ze deden zout water mengen met hun wijn vlak voordat ze het opdronken, niet tijdens het gistingsproces. Of zou dat misschien toch en heeft iemand de feiten door elkaar gegooid?
Titel: Re: zeewater bij de wijn?
Bericht door: Poppe op december 01, 2010, 10:30:13 am
http://groniek.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/22/102_1/Uithetantvat_1/00000015.pdf
Staat alleen iets in het begin over de toevoeging van zeewater. Het zou dronkenschap tegengaan en de ingewanden ontspannen.....lekker ruften dus:P

http://matmaster69.blogspot.com/2009/11/ijzercontaminatie.html
Hier staat dat het ook met het ijzer te maken heeft....

Naja het zal wel 10000 keer beter zijn dan zonder zeewater, heb feit blijft dat ik walg van een slok oceaan.
Dan nog maar liever een baldadige ochtendkater!!!
Titel: Re: zeewater bij de wijn?
Bericht door: De Baldadige Bij op december 01, 2010, 06:04:26 pm
Zeewater in de wijn zorgt inderdaad nogal voor winderigheid lees ik ja... Die Grieken en Romeinen waren dus een stelletje stinkerds, zonder kater weliswaar dan.
Maar je walgt van slokjes zeewater? Wellicht is het wel heel goed te drinken als je het met wijn mengt. Ik zal het eens gaan proberen als ik eens bij een zuiver stukje zee ben en toevallig wijn bij me heb :)
Titel: Re: zeewater bij de wijn?
Bericht door: Poppe op december 01, 2010, 09:23:35 pm
Lol das dan mooi!
Ik woon praktisch aan de zee. Ik vind dat groen bruine noordzee water zo vloeken qua kleur bij rode wijn.
Drinken is dan ook niet het eerste dat me te binnen schiet.
Maar het is het proberen waard!
Titel: Re: zeewater bij de wijn?
Bericht door: Karlo op december 09, 2010, 09:49:59 pm
Conclusie: de grieken en romeinen hadden geen smaak?
Titel: Re: zeewater bij de wijn?
Bericht door: bart martinszoon op november 21, 2013, 03:04:46 pm
geloof dat ze het vroeger ook met rum deden (grog is volgensmij rum met zeewater)