De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => Topic gestart door: Mattheijer op oktober 23, 2016, 11:56:33 am

Titel: Mede van stoofperen
Bericht door: Mattheijer op oktober 23, 2016, 11:56:33 am
Hallo allemaal,

Misschien ben ik helemaal gek geworden maar ga toch een poging wagen.
ik ga proberen mede te maken van stoopperen.

Ik heb bij Tinus een 1,5 literfles meegenomen en daar ga ik het volgende mee proberen.
De fles gesteriliseerd.

700 ml water
0,5 liter Honing
3 kleine stoofpeertjes (geschild) en in kleine stukjes gesneden.
0,45 gram tanine poeder
1,5 gram gistvoeding
0,45 gram gist.

Water naar 60 graden gebracht hier de halve liter honing toegevoegd samen met de tanine en gistvoeding.
Dit gaat nu afkoelen en als het weer op kamer temp is dan gaat het samen met de kleine stukjes peertjes in de fles.

Ben erg benieuwd.
vragen en en of opmerkingen zijn van harte welkom.
Titel: Re: Mede van stoofperen
Bericht door: Peter van Den Berg op oktober 23, 2016, 12:46:22 pm
Ik lees aandachtig mee , ben ook benieuwd.

Groet Peter.
Titel: Re: Mede van stoofperen
Bericht door: Mattheijer op oktober 24, 2016, 12:14:26 pm
er lijkt iets te gaan gebeuren, hij borrelt nog niet :-)
Titel: Re: Mede van stoofperen
Bericht door: Bijker op oktober 25, 2016, 03:03:25 pm
er lijkt iets te gaan gebeuren, hij borrelt nog niet :-)

Wel wat weinig giststarter gebruikt.
Heb hier een medegist staan die aangeeft 3 gram per 5 liter.
Zou dus minimaal 0,9 gram moeten wezen.
Stoofpeertjes , daar zit ook al niet zo veel in.
Ook geen zuurtjes erin??
Giet er nog maar een half theelepeltje gist bij in zou ik zeggen.
Titel: Re: Mede van stoofperen
Bericht door: Mattheijer op oktober 25, 2016, 03:21:05 pm
Wel wat weinig giststarter gebruikt.
Heb hier een medegist staan die aangeeft 3 gram per 5 liter.
Zou dus minimaal 0,9 gram moeten wezen.
Stoofpeertjes , daar zit ook al niet zo veel in.
Ook geen zuurtjes erin??
Giet er nog maar een half theelepeltje gist bij in zou ik zeggen.

Op mijn gist staat 3 gr per 10 liter, vandaar dat ik op dit getal uit gekomen ben.
Heb ik als ik nu meer gist toevoeg niet meer voedingszout nodig ?
Oja citroenzuur zit er ook bij
Titel: Re: Mede van stoofperen
Bericht door: Bijker op oktober 26, 2016, 08:11:34 am
Er zijn verschillende soorten gist, dat klopt helemaal.
Die Killergist is meestal bestemd voor fruitsoorten.
Deze doden sommige gisten die bij fruit niet gewenst zijn.
Voor mijn laatst opgezette heb ik een medegist van 3 gram per 5 liter gebruikt.
En die melecitosehoningmede ging binnen 10 minuten in de fles al tekeer.
Het zou dus wat minder kunnen, maar beter wat ruim dan te weinig.

Meer voedingszout hoeft niet want dat wordt per ...liter bepaald en niet berekend op SM.

Voor honing kan je gemiddeld toch uitgaan van 300gram per liter mede.
Ofwel 3kg per 10 liter.
Titel: Re: Mede van stoofperen
Bericht door: m.kolsters op oktober 26, 2016, 03:30:41 pm
Ook peren geeft een heerlijke mede beter dan appels maar het kan ook samen.
Titel: Re: Mede van stoofperen
Bericht door: Mattheijer op november 20, 2016, 09:22:10 am
Maar weer eens een berichtje hier plaatsen want deze fles kan ik denk ik wel dumpen :-(

De mede heeft in de eerste dagen wel een beetje geschuimd maar is niet op gang gekomen.
Later op advies zoals hierboven nog wat gist toegevoegd maar ook geen resultaat.

Kan ik de fles (inhoud) nu wegggooien of kan ik alsnog hem starten?
Titel: Re: Mede van stoofperen
Bericht door: erik op november 20, 2016, 12:27:47 pm
Ik maak gewoon een giststarter met witte druivensap/appel van de lidl  beetje honing bij doen en wat van je peren most, gist erin 48 uur laten staan en dan bij je most doen. Moet gek gaan als dat niet doorzet. weg gooien kan nog altijd.
Titel: Re: Mede van stoofperen
Bericht door: Mattheijer op november 20, 2016, 12:42:39 pm
Over wat voor hoeveelheden/verhoudingen en wat voor gist praat je dan ?
Titel: Re: Mede van stoofperen
Bericht door: m.kolsters op november 20, 2016, 02:20:51 pm
Je bent ook wel zuinig met honing, en als je het goed wil doen eerst de peren in honing leggen een week en dan op warmen tot 60-70 gr. af laten koelen en dan water en honing toevoegen.
Hoe meer honing hoe hoger de alcohol.
Titel: Re: Mede van stoofperen
Bericht door: erik op november 20, 2016, 06:24:22 pm
Halve liter tot een liter. gist een kwart zakje de rest kieper ik in de most.
Wat ik wel leer nu van tinus is leg alles (Fruit) eerst in de honing. Honing neemt heel gauw smaakjes op.
Titel: Re: Mede van stoofperen
Bericht door: m.kolsters op november 21, 2016, 08:32:44 am
En ook het vocht komt er uit door honing
Titel: Re: Mede van stoofperen
Bericht door: Mattheijer op januari 12, 2017, 02:23:48 pm
doen jullie dan het fruit wat in de honing heeft gelegen nog wel in de gistfles ?
Titel: Re: Mede van stoofperen
Bericht door: m.kolsters op januari 13, 2017, 01:07:53 pm
Na een week alles in de fles en laten gisten, wel bij regelmaat schudden,
 en na 2 maande proeven en dat elke maand.