De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Zelf mede maken => Topic gestart door: Bijker op februari 06, 2011, 07:57:20 am

Titel: Geduld met mede
Bericht door: Bijker op februari 06, 2011, 07:57:20 am
Vorig jaar op 9 februari heb ik een fles van 25 liter gemaakt met "echte" mede, dus zonder andere spullen.
Na diverse keren overhevelen en opklaren zijn de flessen in november verdeeld in 5 liter en 2 x 10 liter.
Die 5 liter is allang op, waarvan er ook een gebruikt is voor de honing/notenlikeur.
Maar geduld moet je hebben want nog steeds ontstaat er koolzuurgas, belletjes wel heel erg klein en niet zo veel, maar toch....
Dus nog maar wachten, want geduld is een schone zaak.

Door dat de vorige winter al de bijenvolken weg waren had ik het afgelopen jaar niet zo veel honing.
Hopelijk is het dit jaar beter en worden er wat meer flessen gevuld.
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Isilme op februari 06, 2011, 11:00:51 am
Geduld is volgens mij één van de beste ingrediënten voor mede!  :)
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Draak op februari 07, 2011, 06:07:21 pm
Helemaal mee eens. Geduldige mede smaakt lekkerder, en ziet er mooier uit.
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Draak op maart 05, 2011, 12:14:26 pm
Dit draadje heet 'geduld met mede'. Zou het voor sommigen hier op het forum geen goed idee zijn om mede met geduld te gaan maken? Wat dat geduld dan voor een ingrediënt is mag je er zelf bij verzinnen. :-)
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: De Baldadige Bij op maart 05, 2011, 09:58:33 pm
hahaha, misschien kunnen we Poppe ook even verwijzen naar dit draadje :)
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Big Daddy Bee op maart 05, 2011, 10:00:12 pm
Ja ik had Greetje ook al doorverwezen na een jammerlijk verhaal van ontplofte flessen  :(

Maar hier een tip: als je niet kan wachten tot je mede klaar is, kun je ondertussen vast aan andere mede beginnen, wordt je dan weer ongeduldig, herhaal dan deze procedure.
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: De Baldadige Bij op maart 05, 2011, 10:10:26 pm
ja, die methode heb ik ook toegepast, resulteerde in een kelder vol heerlijke  en verschillende soorten mede. en toch nog 1 keer ontploffende kurken....
het valt niet mee dat geduld!
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Karlo op maart 08, 2011, 07:29:33 pm
Zo zie je maar weer dat geduld ook bijzaak is.....(sorry, ik kon het niet laten) :-[
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Poppe op mei 04, 2011, 11:39:20 am
Geduld...heb ik daar te weinig van?  ;D
Ik heb net mede gebotteld die toch wel zo'n 4,5 maand heeft gestaan.
Daarbij heb ik ze nu al een week in de flessen zonder er maar 1tje op te drinken.

 :o Ik word helemaal gek!
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: De Baldadige Bij op mei 04, 2011, 03:31:24 pm
hou ze maar goed in de gaten... plop! plop! Plop! :)
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Draak op mei 09, 2011, 05:27:46 pm
Je mag ze best hier komen leegdrinken hoor. En dan ben ik uiteraard bereid je te helpen.  :P ))J
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: De Baldadige Bij op mei 09, 2011, 09:24:31 pm
Je mag ze best hier komen leegdrinken hoor. En dan ben ik uiteraard bereid je te helpen.  :P ))J

bellen jullie mij dan ook even als je het met zijn tweeën niet op krijgt?
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Maarten op mei 14, 2011, 06:11:50 pm
ZIEK. Patience my love.. Inderdaad, mijn eerste mede heeft koolzuur in de fles ontwikkeld. Wss omdat ik te vroeg gebotteld heb haha! En dat nog wel na 3 maanden wachten. Binnekort dus een mede bottelen die al meerdere maanden staat. Ik neem nu wel geduld!
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Bijker op juni 19, 2011, 08:41:26 am
 :P Inderdaad = geduld een schone zaak )J
Had geen enkele fles meer staan voor directe consumptie.
Maar nog wel op 5 liter voorraad.
Deze staat er nu sinds januarie 2010,  ::) jawel BIJna anderhalf jaar en nog komt er koolzuur vrij.
Heb ze toch gebotteld en ga er zo eens aan beginnen ))J
Ze zijn toch op voor je er erg in heb ;D ;D
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Medeblander op augustus 29, 2011, 08:59:58 am
De mooiste mede vind ik dan ook mede die meer dan 3 jaar heeft gelegen... echt een aanrader. Ik had een fles speciaal bewaard voor m'n afstuderen, die was zo'n 8 jaar oud toen ik 'm uiteindelijk opende. Onvoorstelbaar, wat een godendrank!

nu heb ik spijt, dat ik van die oorspronkelijke 24 flessen maar één bewaard had...  :))
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Bulls op augustus 29, 2011, 09:21:41 am
De mooiste mede vind ik dan ook mede die meer dan 3 jaar heeft gelegen... echt een aanrader. Ik had een fles speciaal bewaard voor m'n afstuderen, die was zo'n 8 jaar oud toen ik 'm uiteindelijk opende. Onvoorstelbaar, wat een godendrank!

nu heb ik spijt, dat ik van die oorspronkelijke 24 flessen maar één bewaard had...  :))

Eigenlijk moet je van elke batch minimaal een aantal wegzetten die je "vergeet" Alleen uit 5 liter gistflessen kun je hooguit 6 halen, en om die zo lang te laten staan wordt wel moeilijk.

Nou kun je wel redelijk vaak een gist fles opstarten, en elke keer een andere soort maken, als je dan een lekkere tegen komt is het weer jammer dat er maar 6 flessen van zijn  ::)
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Medeblander op augustus 29, 2011, 10:10:58 am
Een vriend van mij bottelt z'n mede in 1/2 liter flessen. Zo heb je er meer van, kun je makkelijker effe eentje openen om te laten proeven en is het makkelijker om een paar apart te zetten voor (veel) later.
Ik probeer mijn recepten ook altijd uit in 5-liter flessen en bewaar daar steeds 3 flessen van (de rest gaat binnen een paar maanden wel op...). de eerste fles gaat pas na 3 jaar open, en dan besluit ik wel wat ik met de rest doe...
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Jawi op september 26, 2011, 01:58:50 pm
Over geduld gesproken... Ik heb vorige week mijn eerste mede gemaakt. Denken jullie dat ik deze met kerst aan mijn familie kan laten proeven? ))J
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Bijker op september 26, 2011, 05:43:53 pm
Over geduld gesproken... Ik heb vorige week mijn eerste mede gemaakt. Denken jullie dat ik deze met kerst aan mijn familie kan laten proeven? ))J
De mede van zomerhoning of nog van het voorjaar?
Vermoedelijk kan het wel. De fles op kamertemperatuur laten staan, en verder met rust laten, en over drie weken dat is een maand na de start pas overhevelen.
Niet roeren of schudden...... ::) nergens voor nodig!
En dan overhevelen in andere fles. Het klaren moet dan beginnen en gelijk even meten het restant suikergehalte.
Hopen dat het klaren dan snel gaat, en dat moet je dan afwachten ))J.
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Bulls op september 26, 2011, 06:12:43 pm
Ik draai regelmatig de flessen die nog niet overgeheveld zijn, eerst hield ik ze schuin en probeer de vloeistof dan rond te draaien maar dat klotst nogal, nu heb ik wat nieuws bedacht en dat is de fles gewoon rechtop laten staan en dan tussen je handen rond draaien met slagen (soort van stokje draaien om vuur te maken in het groot) Zo blijft de vloeistof rustig aan de bovenkant terwijl het toch redelijk rond kolkt onderin, en door middelpuntvliedende kracht verdeel je de gist laag zeer goed.

Maar dit is dus niet echt nodig? En als je er helemaal niet aan komt verloopt het proces juist sneller?
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Medeblander op september 27, 2011, 06:48:29 am
Door te schudden verdeel je de gist beter, komt het beter in contact met de suikers en laat je de CO2 vrijkomen die het proces een beetje remmen. Nadeel is dat je zo misschien meer zuurstof in de must krijgt, waardoor een deel van de gist weer op hoge gisting overstapt (voortplanten i.p.v. suikers omzetten in alcohol).
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Maarten op september 03, 2012, 05:22:06 pm
Laatst een mede opgemaakt die 12 maanden stond te gisten. Zojuist een mede uit zijn fles gehaald die ruim 14 maanden heeft gegist. Zeer goed spul.
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Big Daddy Bee op september 07, 2012, 10:59:16 pm
Door te schudden verdeel je de gist beter, komt het beter in contact met de suikers en laat je de CO2 vrijkomen die het proces een beetje remmen. Nadeel is dat je zo misschien meer zuurstof in de must krijgt, waardoor een deel van de gist weer op hoge gisting overstapt (voortplanten i.p.v. suikers omzetten in alcohol).

Dank voor deze info hier posten Medeblander! Ik weet niet of veel mensen zich druk maken om hoge en lage gisting (voor de duidelijkheid: ik niet meestal  :) ) maar het is wel goed om dit soort dingen te weten zodat je kunt nagaan wat er eigenlijk gebeurt in je flessen.

Als ik werk met kleine flessen 5 tot 10 liter ofzo, en ze staan in mijn zicht, dan heb ik de neiging ze vaak even te schudden (niet echt schudden, maar ik draai ze zo rond dat de vloeistof even gehusseld wordt) na een tijdje merk je dat alles super snel weer bezinkt, dan nader je een soort eindstatium. Ik houd de flessen ook goed vol, en haal het waterslot er niet af, geen extra zuurstof. In ieder geval in de case van de "big daddy's brew" leverde dit door optimale lage gisting een erg hoog alcoholpercentage op.

Plus vrijwel garantie dat er geen nagisting gaat optreden, wanneer het proces op deze manier ten einde is, dan was het dat ook echt.

En dan zie je, je kunt voorkomen dat je geduld moet hebben door goede planning en uitvoering. Geduld hebben betekent vaak wachten op bezinken of wachten tot de hoge gisting stopt, maar dat kan vaak voorkomen worden.

En dan nog, graag wil ik hier even verwijzen naar wat wijze woorden van een van onze leden:
http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,106.msg1311.html#msg1311

Dus  ))J
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: bart martinszoon op oktober 28, 2013, 04:32:48 pm
mijn mede staat gemiddeld tussen de 3 en 5 maanden dus gedult is verijst
alhoel hewt vaak opraakt als mn vooraad dat ook doet
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Hobbes op december 08, 2013, 12:57:20 pm
Ik heb nu een batch mede van ruim een jaar oud. En ik moet jullie gelijk geven, hoe ouder, hoe lekkerder. Ik heb daar nu een paar verkocht, en maar 1 klacht gekregen dat die niet lekker was en kreeg de fles terug. Zelf natuurlijk even proeven...bleek er gewoon niks mis mee te zijn. Dit individu gaf aan dat de winkel mede (die ambrosia mede uit de natuurshop) veel lekkerder was. Zelf ben ik het daar niet mee eens, ik vind die maar een beetje gewoontjes
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Bril op februari 13, 2014, 08:16:02 pm
Door te schudden verdeel je de gist beter, komt het beter in contact met de suikers en laat je de CO2 vrijkomen die het proces een beetje remmen. Nadeel is dat je zo misschien meer zuurstof in de must krijgt, waardoor een deel van de gist weer op hoge gisting overstapt (voortplanten i.p.v. suikers omzetten in alcohol).

Het kan zijn dat er bij mede maken ineens andere natuurwetten optreden, maar ik heb toch echt het idee dat hier iets staat wat niet helemaal klopt.

Koolstofdioxide is zwaarder dan zuurstof. Bij de gisting ontstaat koolstofdioxide, wat (ná de eerste nogal snelle gisting) rustig de vloeistof (wat later de mede word) verlaat. Omdat het zwaarder is dan zuurstof, zal de "koolzuurdeken" dikker en dikker worden, en na een tijdje is al het zuurstof verdreven uit de gistingsfles. En er zal pas weer  zuurstof in kunnen komen als het waterslot van de fles afgehaald word (of als de gisting klaar is en er licht "ingeademd" word door de mede (dat er dus lucht in de fles gezogen word)). Tot die tijd zal er geen zuurstof in de fles zijn, en kan er dus door schudden geen zuurstof in de mede komen.

Daarnaast is koolstofdioxide vele malen beter oplosbaar in water t.o.v. zuurstof (1,45 g/L koolstofdioxide, 0,039 g/L zuurstof). Dit betekend dat koolstofdioxide wat vrijkomt bij vergisting eerst in het water zal oplossen, en daarmee het zuurstof verdrijft uit het water. Toen ik de labo-opleiding deed, leidden we altijd koolstofdioxide door oplossingen om het zuurstofvrij te maken (dat ging namelijk sneller dan uitkoken).

Tot zover mijn beroepsdeformatie ;)
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Medeblander op februari 14, 2014, 04:52:35 am
Ik zei ook "misschien"  ^-^
In ideale omstandigheden zou je ook helemaal gelijk hebben, maar in de praktijk kan het soms anders lopen. Soms kan het handig zijn om het waterslot eraf te halen of zit er nog wat zuurstof in de fles omdat de gisting niet helemaal goed is verlopen, etc.
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Bril op februari 14, 2014, 06:33:24 am
Klopt helemaal. Maar voor mensen rare dingen gaan denken, en bang worden dat er zo snel zuurstof in de mede kan komen. Want zo snel gebeurd dat in principe dus niet.

Maar je zet me wel aan tot een experiment... Even kijken hoe ik zuurstof (in lage gasconcentraties) hier het best kan aantonen, met de middelen die ik op mijn werk heb.
En dan op verschillende momenten het zuurstof gehalte van het gas gaan bepalen.
Ik heb weer een leuk klusje voor tussendoor vandaag ;D
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Medeblander op februari 15, 2014, 10:54:26 am
Succes! Ik ben benieuwd wat je resultaten zullen zijn :)
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Bril op februari 22, 2014, 12:29:21 pm
Nou, voor nu is het een helaasje... Als ik het al zou kunnen bepalen, dan zou ik in elk geval een gaschromatograaf moeten hebben. En die hebben we niet staan. Maar het is wel een idee voor een practicum een keer. Want zo duur zijn ze niet. Binnenkort maar eens met sectiegenoten praten ;D
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Hermy78 op november 17, 2015, 11:27:32 am
Half augustus 2015 mijn eerste mede in gang gezet...
Smaakt al erg goed (mooi he hevelen met enkel een siliconenslangetje....)
De hoeveelheid koolzuur die ontstaat is al erg teruggelopen maar hij bubbelt nog steeds.
Een hele bezoeking voor zo'n ongeduldig iemand als ik...  ;)
Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: Agravain op november 18, 2015, 06:10:54 pm
Ach,

zolang je alles wat je proeft weer aanvult met honing en water dan is er niks aan de hand.

Titel: Re: Geduld met mede
Bericht door: erik op maart 06, 2016, 08:22:42 pm
IK begon in oktober 2015 met een nieuwe batch s.g 11.10 nu in maart zit ik op 10.00 is voor de 2e keer overgeheveld. Is nog steeds aan het omzetten.  zal wel heel droog worden met heel veel Alcohol.