Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Agravain

Pagina's: [1]
1
Mede (en andere brouwsels) logboek / Versie 2 van de simpele mede
« Gepost op: december 30, 2017, 02:50:02 pm »
Dit recept is gebaseerd op mijn eerste poging, met wat kleine wijzigingen.

Recept voor 5 liter
  • 1,5 kg honing
  • 1,25 liter water
  • 1,25 liter water
  • 7 gram gistvoeding
  • 12 gram gemengde zuren
  • 7 gram gist (BioFerm Rouge)
2017-12-30: Werkwijze
Kook 3 liter water en warm de honing in de pot op.
Meet 1 liter gekookt water af en gebruik wat om het zuur en de voeding op te lossen en in de fles te gieten.
Giet honing in pan en voeg de rest van de liter gekookt water toe. Roer goed door elkaar. Giet dit mengsel in de fles. Spoel pan na met 0,5 liter gekookt water.

Als de temperatuur van de most laag genoeg is kan het gist er bij. Spoel trechter na met de laatste 0,5 liter gekookt water.

Waterslot er op.

2018-04-03
overgeheveld.

2019-07-10
3x 0.75cl gebotteld.

2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Cider (of misschien toch Cyser)
« Gepost op: maart 31, 2017, 04:37:21 pm »
Vandaag maar weer eens wat opgestart.
Dit wordt een Cider of misschien toch een Cyser, daar ben ik nog niet uit.

2017-03-31:
  • een paar liter appelsap (uit een 5 liter pak van een lokale fruitteler)
  • 7 gram (1 pakje) Bioferm Aromatic gist
Het pak sap heeft een aantal dagen in de keuken gestaan en is omgevingstemperatuur.
Tap een bodem appelsap in de gistingsfles. Doe het zakje gist erbij. Vul aan met appelsap tot ongeveer 3 liter. Ik heb deze keer bewust geen extra gistvoeding, zuren en thee (tannine) toegevoegd omdat het sap al van zichzelf troebel is. Het is namelijk appelsap van een lokale fruit teler en niet (industrieel) helder gefilterd. Ik hoop dat er daarom voldoende stoffen in zitten voor de gist.


2017-04-01:
Gisting is aangeslagen en staat nu lekker te bubbelen.

2017-04-15:
Vandaag voor het eerst overgeheveld en de fles gevuld tot ongeveer 5 liter met appelsap.
De cider smaakt goed, met een licht prikkeltje van het koolzuur. Misschien dat er nog een potje honing bij gaat bij de volgende overheveling. Dat is afhankelijk hoe de smaak zich ontwikkeld. Ten opzichte van de appelsap wat er bij is gegaan deze keer, smaakt de cider beduidend minder zoet, dus er is al flink wat suiker omgezet.

2017-07-16:
Tweede overheveling. Smaak is goed.

2017-10-28:
Derde overheveling. 2x 0.75l gebotteld en de rest in een schone fles overgeheveld en weer met verse appelsap aangevuld tot 4.5 a 5 liter.

2017-12-30:
Vierde overheveling.

3
Mede (en andere brouwsels) logboek / Nogmaals Aardbeien mede
« Gepost op: juni 21, 2015, 08:06:12 am »
Omdat het idee van aardbeien mede mij wel aansprak en het er nu de tijd van het jaar voor is, zal ik ook maar eens een poging wagen.
Gisteren heb ik aardbeien kunnen plukken voor weinig. Een deel van de oogst heb ik meteen voorbereid.

Ingredienten:
  • 4,1 kg aardbeien (met aanhangend water van het wassen).
  • 7 gram Bioferm ROUGE
  • 3 gram pecto enzymen
  • 6 gram gistvoeding
  • 0.5 kg honing + 1,0 kg = 1.5 kg totaal
  • 0.5 liter water + 1.0 liter = 1.5 liter totaal
2015-06-20:
Was de aardbeien. Breng ze aan de kook met een beetje water. Laat afkoelen en voeg de pecto enzymen toe. Roer af en toe door.

2015-06-21:
Los de gistvoeding op in 20 ml water en voeg deze toe aan de most. Los ook de gist op in 80 ml handwarm water en voeg dit ook toe aan de most. De most zit nog steeds in (de afgedekte) pan.
Update 19:20: Nu net de most in de fles gegoten. De gisting is inmiddels aangeslagen, al gist het nog niet erg hard.

2015-06-24:
Omdat ik de indruk had dat de vergisting wat langzamer ging heb ik vandaag 500 gram honing in 500 ml water toegevoegd. Dit mengsel heb ik in een nieuwe fles gedaan, en het gistende aardbeiensap er bij geheveld.

2015-07-07:
Deze keer 500 gram honing en 500 ml water toegevoegd. De fles is nu vol.

2015-07-10:
Overgeheveld omdat mijn waterslot was volgelopen.

2015-08-05:
Overgeheveld, gisting leek gestopt. 500 gram honing en 500 ml water in een schone fles, het gistende aardbeiensap er bij geheveld.

4
Mede (en andere brouwsels) logboek / Jeneverbes Mede
« Gepost op: december 21, 2014, 10:36:02 am »
2014-12-21

De gistingsfles heeft een volume van 5 liter.
  • 1 kg honing
  • 2 liter gekookt water
  • 40 jeneverbessen
  • 7 gram Bioferm Aromatic (1 pakje)
  • 15 gram gemengde zuren
  • 6 gram gistvoeding

Doe de jeneverbessen in een pan en kneus deze. Voeg de honing en 1 liter gekookt water toe.
Los de honing op en giet de most in de fles.
Spoel de pan en trechter na met 0.5 liter gekookt water, dit spoelwater komt bij de most in de fles.

gebruik de resterende halve liter gekookt water om de gist, gistvoeding en zuren in op te lossen.

2015-01-25
Toegevoegd: 1 kg honing en 1 liter water.

2015-04-03
Overgeheveld en 0.75 liter water toegevoegd.

2016-02-29
Overgeheveld en 0.5 liter water toegevoegd.
Dit experiment gist moeilijk. Misschien komt dit door de jeneverbessen. De mede blijft troebel en zakt nog niet uit.

2017-04-01
De mede is nu helder geworden en lijkt te zijn uit gegist. Binnenkort maar eens gaan bottelen.

2017-07-16
Er zat toch weer een laag bezinksel in de fles, dus nogmaals overgeheveld. Smaak is wel erg goed, lekker zoet geworden.

2017-12-30
Het bezinksel is bijna weg, voor de laatste maal overgeheveld. Smaak is wel erg goed, lekker zoet geworden. Binnenkort koud weg zetten en bottelen.

2018-04-03
3x 0.75 liter en 1x 0.5 liter gebotteld. Zat nog een flinke laag bezinksel in de fles.

5
Mede (en andere brouwsels) logboek / Steentijd mede.
« Gepost op: oktober 12, 2014, 02:01:36 pm »
De naam van deze mede heb ik gekozen omdat het een heel eenvoudige mede is: alleen honing, water, gist en gistvoeding.
Dat laatste is een beetje smokkelen omdat dit vroeger nog niet bekend was. Maar met de kennis van nu, toch maar toegevoegd.
Deze mede heb ik al een tijd geleden ingezet, maar nog niet hier op het forum geplaatst. Bij deze dus, met een korte historie van het proces.

2013-11-21:
  • 1.5 kg honing
  • 3 liter water (gekookt)
  • 6 gram gistvoeding
  • 1/2 pakje bioferm Aromatic

Kook 3 liter water. Doe de honing in een pan. Spoel de potten om met 1 liter van het gekookte water en doe dit bij de honing in de pan.
Giet het honing / water mengsel in de gistingsfles. Spoel de pan na met 1 liter van het gekookte water.
Doe de gistvoeding in de fles en spoel de trechter schoon met de rest (700 ml) van het gekookte water.

Los de gist op in 100 ml gekookt water, hou 200 ml gekookt water apart.
Als de most voldoende is afgekoeld, doe dan de gist in de fles, spoel na met de 200 ml apart gehouden water.
Het soortelijk gewicht van de most is 1126.

2013-11-29:
  • 1 kg honing
  • 1 liter water (gekookt)
Honing opgelost in het water en in de fles gedaan. Deze is nu vol.

2014-02-09:
Eerste overheveling.


2014-10-12
Tweede overheveling.
Deze mede smaakt nog goed naar honing. De gisting lijkt voor het hevelen ook gestopt (waterslot staat naar binnen toe). Na het hevelen bubbelt het waterslot weer, maar of dit nu gisting of vrijkomen van het opgeloste koolzuur is weet ik niet.

2015-06-19
Gebotteld.

6
Mede (en andere brouwsels) logboek / Vlielands Gloed
« Gepost op: september 14, 2013, 03:33:46 pm »
14-09-2013
Vandaag een mede met veenbessen (cranberry's) ingezet. Het recept is gebaseerd op Bijkers eenvoudige mede. Hier heb ik 250 gram gedroogde cranberry's aan toegevoegd.

Ingrediënten:
  • 1,5 kg honing
  • 3,25 liter water
  • 0,25 liter thee
  • 250 gram gedroogde cranberry's
  • 13 gram gemengde zuren
  • 6 gram gistvoeding
  • 3 gram gist (Bioferm AROMATIC)
De cranberry's met 0,25 liter water gekookt. Honing opgelost in 1 liter water. Alle ingrediënten (behalve de gist en 0,1 liter van het water) in de fles gedaan. Dit mengsel heeft een SM van 1118.
Nadat de most voldoende was afgekoeld de gist en het resterende water toegevoegd.

In de eerste instantie had ik 2,5 liter water gepland, maar de soortelijke massa van dit mengsel was flink hoger dan 1150 ( de maximale schaal van mijn meter). Bij de volgende keer kook ik de cranberry's met 0,5 liter water in plaats van 0,25 liter. Omdat de bessen gedroogd waren was bijna al het water opgenomen.

Berekeningen:
Soortelijk gewicht van 1118 komt overeen met 307 gram suiker per liter.
3.5 liter water + 1.5*0.6 liter honing = 4,1 liter most. Dit is 4.1*307=1258 gram suiker totaal.
1258 gram voor 5 liter = 251,5 gram per liter.  Als 18 gram 1% alcohol oplevert wordt het alcoholgehalte iets onder de 14%.

Update 10-11-2013:
eerste overheveling.
1 liter water toegevoegd.

Update 21-11-2013:
0,45 liter water toegevoegd. Het totale volume is nu 5 liter.


Update 09-02-2014:
2de overheveling

Update 08-04-2014:
3de overheveling

Update 12-10-2014:
Gebotteld.

7
Bijen in beeld / Red de bij
« Gepost op: juli 04, 2013, 06:50:07 pm »
Bijen voorzien ons niet alleen van honing, maar zijn ook van groot belang voor onze voedselvoorziening. Daarom heeft Greenpeace een petitie in het leven geroepen om de politiek tot actie te bewegen om de bijensterfte tegen te gaan.
Meer informatie en de petitie is op Red de bijen te vinden.

8
Zelf mede maken / Reinigen materiaal
« Gepost op: februari 20, 2013, 05:04:27 pm »
Nu ik een tijdje bezig ben met de edele kunst van het medeblanden heb ik mijn portie schoonmaak / sterilisatie werkzaamheden al flink toegepast. Nu vallen mij een aantal dingen op betreffende het restvocht. Met name mijn hevel (slang) en mijn gistingsflessen blijven vochtig aan de binnenkant. Vooral de hevelslang blijft vochtig, zelfs na een aantal dagen hangen. Ook bij de flessen, waarvan ik dacht dat ze droog waren, zie ik soms toch weer condensatie in de hals verschijnen.

Heeft iemand tips om de slang en de hevel aan de binnenkant in korte tijd goed droog te krijgen? Juist omdat de slang en de hevel zo lang vochtig blijven ben ik bang voor schimmel / bacterie groei etc.


9
Mede (en andere brouwsels) logboek / Agravain's eenvoudige mede.
« Gepost op: januari 12, 2013, 08:16:42 pm »
12-01-2013:
Vandaag de vrijgekomen gistingsfles weer gevuld met een nieuw mengsel. Dit keer een recept wat Bijker heeft gegeven. De hoeveelheden waren voor 10 liter, dit heb ik gehalveerd, omdat mijn fles maar 5 liter is.
  • 1,5 kg honing
  • 2,5 liter water
  • 15 gram gemengde zuren
  • 6 gram gistvoeding
  • 4 gram bioferm BLANC (gist voor witte wijn)
  • een kop sterke thee (sencha green tea), hiervoor heb ik water van de 2,5 liter gebruikt. Voor het oplossen en hydrateren van het gist geldt hetzelfde.
Deze keer heb ik de honing met 1,25 liter water tot tegen het kookpunt verhit. Op het forum hier heb ik diverse malen gelezen dat dit een positief effect heeft op de snelheid  van het helder worden van de mede.

De soortelijke  massa van het gehele mengsel is 1136.

Update 20-02-2013:
Overhevelen en 2 liter gekookt water toegevoegd (volume is nu 5 liter).
SG voor: 1060
SG na: 1032

Update 04-06-2013:
Overgeheveld.
SG:1019

Update 10-08-2013:
Overgeheveld.

Update 10-11-2013:
Overgeheveld.

10
Bijen in beeld / Smurfen mede toch mogelijk
« Gepost op: oktober 04, 2012, 03:51:45 pm »
Nou het blijkt dat blauwe honing (en dus smurfen mede) toch wel mogelijk is.

Citaat
RIBEAUVILLE – De felgekleurde snoepjes M&M's zijn verantwoordelijk voor mysterieuze blauw- en groentinten in de honing van zo'n tien bijenhouders in het Franse Ribeauville.

Lees meer over gekleurde honing.

11
Mede (en andere brouwsels) logboek / Appelmede by Agravain
« Gepost op: september 11, 2012, 06:30:28 pm »
11-09-2012
Vandaag een appelmede gestart. Hier zitten de volgende ingrediënten in:
1 kg honing
3 liter appelsap
    De SM van de honing en appelsap samen is: 1110.
1 tl gistvoeding
1/2 kop thee (ongeveer 150 ml)
ongeveer 5 gram gist (BIOFERM ROUGE)
    De gist is opgelost in ongeveer 150 ml lauw water

Dit zou een half droge mede moeten worden volgens de handleiding van de SM meter.

Update 11-10-2012:
0,25 liter water
0,50 kg honing

SG voor de toevoeging: 998
SG na de toevoeging: 1030

Update 23-10-2012:
Overhevelen en 0,5 liter water er bij.

SG voor de toevoeging: 1024
SG na de toevoeging: 1020

Update 18-02-2013:
Overhevelen en aanvullen tot 5 liter.
Hiervoor heb ik 0,75 liter water toe moeten voegen.

SG voor de toevoeging: 1012
SG na de toevoeging: 1010

Update 11-05-2013:
Overgeheveld naar een schone fles, er was weer een flinke hoeveelheid bezinksel ontstaan.
Het verlies bij het overhevelen heb ik niet aangevuld met water.
SG: 998.

Update 10-08-2013:
Overgeheveld naar een schone fles. Het verlies heb ik niet aangevuld. Ook de SG niet gemeten.


Update 11-09-2013:
3x 0,75cl gebotteld.

12
Mede (en andere brouwsels) logboek / Logboek Agravain's eerste batch
« Gepost op: augustus 22, 2012, 05:30:00 pm »
Nou mijn eerste batch van 5 liter is ingezet.
4 liter water
2 citroenen
1,5 kilo honing
1 theelepel gist
1 theelepel gistvoeding
1 kop sterke thee.
gist type: BIOFERM ROUGE

Hiermee volg ik het recept van een van de eerste batches van Bulls.
Het SG is 1090 (niet helemaal accuraat want het is geen twintig graden).

Ben benieuwd wat het gaat worden.

13
Wie is wie? / Hallo iedereen
« Gepost op: augustus 21, 2012, 06:48:34 pm »
Mijn naam is Walter,
sinds een tijdje neus ik al rond op het forum. Als ik in de gelegenheid ben koop ik mede. Helaas is dit niet echt goed verkrijgbaar, dus heb ik het plan opgevat om het dan maar zelf te gaan maken.
Binnenkort ga ik een eerste batch van 5 liter inzetten. Ik hoop dat mijn eigen brouwsel even goed (of beter) gaat smaken dan de mede die ik gekocht heb.

Pagina's: [1]