Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Isilme

Pagina's: [1] 2
1
Feesten en festivals / De Quaeye Werelt 2011
« Gepost op: mei 14, 2011, 09:54:44 am »
Het jaarlijkse evenement van ons middeleeuwse vereniging De Legende  ^-^
http://www.delegendevzw.be/startnl/De%20Quaeye%20Werelt.html

Ridders, veldslagen, een middeleeuwse markt met handwerklieden, eetstalletjes en natuurlijk ook drankstalletjes met mede  ))J En als extra bonus, ik in een zelfgemaakte middeleeuwse outfit  ;)

2
Vage plannen / 16e eeuwse mede uit Engeland
« Gepost op: mei 05, 2011, 10:34:50 am »
http://www.hexmaster.com/mead/eng.html

Een vertaling (via Google translate) uit het Zweeds:
Neem zo veel bronwater als het u bevalt. Verwarm het tot het iets warmer dan bloed, en roer in honing tot hij sterk genoeg is om een ​​ei te voeren naar een shilling breedte, kook het dan gestopt voor bijna een uur, zoals afromen, dan laden, tot 40 liter, zeven of acht grote kryddnejlikeblad, drie gebroken muskaatnoten, twintig kruidnagels, drie of vier kaneelstokjes, twee of drie gember wortels, en een kwart ounce [7 g] peper uit Jamaica; voeg deze kruiden in een kom met honing en water, een citroen, een takje van de heide en een takje rozemarijn, das vaststelling van de heide en rozemarijn, verwijder ze en gooi ze weg als ze een tijdje gekookt, maar laat je brouwsel staan ​​met de kruiden in een schone pot van klei de volgende dag, dan stam, voeg kruiden in een zakje Toe te voegen aan de koffie, en na drie maanden, te laten vallen op de flessen. Zeker te zijn dat het niet erg is wanneer het is gevallen, na zes weken op de fles, het is genoeg om te drinken.

Wat denken jullie?  :)

3
Zelf mede maken / Gereedschap steriliseren
« Gepost op: april 24, 2011, 07:41:35 am »
Een hele basic vraag! Hoe maken jullie je brouwgerief, flessen en gistingsflessen/vaten schoon?

Ik steriliseer al mijn spullen met Chemipro Oxi (koop ik bij de brouwbenodigdheden-winkel). Dit is echter vrij duur, maar ik vind dit product geweldig omdat het 1) super gemakkelijk is in gebruik, gewoon in heet water doen en laten werken 2) je het nadien niet moet omspoelen (al doe ik dat soms toch een klein beetje) en 3) het milieu-vriendelijk is.

Ik weet dat je ook met bleekwater, sodakristallen en Campden-poeder (sulfiet) kan steriliseren, maar dit heb ik zelf nog nooit gedaan.

Ik vul mijn mandflessen en gistingsvaten ook altijd compleet met de steriliserende oplossing (al het andere gerief laat ik dan ineens mee weken). Bij gistingsvaten en mandflessen van 30l moet ik dan echter wel heel veel product gebruiken. Heeft iemand hier een meer economische oplossing voor?

4
Dronkemanspraat / Yumyum mede!
« Gepost op: april 10, 2011, 05:38:04 pm »
Dacht even een topic te openen voor alle uitlatingen die je hebt tijdens het nuttigen van je zelfgebrouwen of andere heerlijke mede!


Frambozen-cranberry-sinaasappelmede. Waaaaaaaaaauuuuuuuwwwwwww... Ik zou zeggen, een ******* voor je smaakpapillen  ))J Goed gedaan Isilme! (haha, eigen lof smaakt toch lekker!)

5
Mede (en andere brouwsels) logboek / Frambozenbraggot
« Gepost op: maart 10, 2011, 09:28:38 am »
Gisteren een frambozenbraggot (bier met honing) gemaakt. Voor 10l:

-680g licht moutextract
-22g Cascade hop
-8g Fuggle hop
-2.25 kg honing
-1500g frambozen
-400g blauwe bessen
-Safebrew S-33 gist
-1g gistvoedingscomplex

Ongeveer 7l water aan de kook gebracht, moutextract en hop toegevoegd, 1u laten doorkoken (rolling boil). Bevrozen vruchten in plastiek fermentatievat gedaan, kokende vloeistof erover gegoten (soort van sterilisatie). Honing er na een paar minuten bij. Goed roeren en vruchten wat pletten. Gistvoeding opgelost in gekookt water en toegevoegd. Wachten, wachten, WACHTEN tot het koel was (stond om 3u 's nachts in mijn pyama te roeren in de pot en te smeken of ie nog eindelijk onder de 30 graden kon worden). Gist gerehydrateerd en toegevoegd, waterslot erop en in bed gekropen.

Staat al mooi en sterk te gisten momenteel  ^-^

Wilde eigenlijk een lambiekgist toevoegen, maar de smack-pack van Wyeast werkte toch niet zoals beloofd op de verpakking. Blijkt dat ik wel een weekje mag wachten ipv de 5 uur die er op de verpakking staat om hem te gebruiken  >:(  Achja, dan moet ik nog maar een ander recept verzinnen voor die gist.

7
Mede (en andere brouwsels) logboek / Asian Temple mede
« Gepost op: februari 01, 2011, 07:24:04 pm »
Ik wilde al lang een mede maken met bloemblaadjes, dus toen ik groene thee zag staan met rozen en viooljes dacht ik: "Dit is de moment!"

Voor 5l:
1650g bloemenhoning
80g bijenpollen
halve dosis gistvoeding
thee van drie zakjes Asian Temple thee van Lipton
BIOFERM Champagnegist

Ja je ziet het goed, bijenpollen :) In navolging van het artikel van Roldán et al. (2011) uit Food Chemistry, waaruit bleek dat pollen niet alleen de fermentatie maar ook de smaak bevorderen, heb ik besloten om eens pollen te gebruiken om mijn gistjes genoeg voedingsstoffen te geven. Voor alle zekerheid heb ik ook een halve dosis gistvoeding toegevoegd.

Ben aan't wachten tot hij koel genoeg is om de gist er bij te doen.

8
Mede (en andere brouwsels) logboek / Bej!
« Gepost op: februari 01, 2011, 07:20:05 pm »
In plaats van echte Tej, die met gesho gemaakt wordt, heb ik besloten Bej te maken, met Belgische hop en Belgische biergist :) Een beetje chauvinisme in de woelige tijden in ons Belgenlandje mag wel vind ik...

Voor 5l:
1100g bloemenhoning
10g hopkorrels
2 koppen sterke thee (laten trekken tot hij koud is)
gistvoeding en biergist

Hop 5min koken in water, honing erin mengen, alles in een glazen fles, thee, gistvoeding erbij. Ben nu aan't wachten tot hij koel genoeg is om de gist toe te voegen.

Eigenlijk was het mijn plan om 4l te maken, maar ik was vergeten dat honing ook een volume heeft. Slimslimslim... We zullen wel zien wat het wordt...


9
Bijen en Imkers / Ik ga een cursus volgen!
« Gepost op: januari 30, 2011, 12:54:02 pm »
Hoera :) Ik ga een cursus imker volgen bij de plaatselijke gilde! Voor 10 euro krijg je 8 lessen, waarvan 6 praktijk én op't laatste een bijenvolkje als je daar zin in hebt :)

10
Dronkemanspraat / Geïnspireerd op F. Nietzsche
« Gepost op: januari 30, 2011, 12:52:43 pm »
Een quote van Nietzsche toegepast op mede drinken:

If you stare into the Glass long enough...
http://www.facebook.com/photo.php?pid=32172335&l=a7d5a837e2&id=1355727534

...the Glass stares back at you...
http://www.facebook.com/photo.php?pid=32172347&l=9ee9bd11dd&id=1355727534

Mijn eerste mede ooit was lekker enneuh verhelderend (en zeer geschikt om in pyama te drinken!).

11
Foto's / Hoeraaaa :-D
« Gepost op: januari 29, 2011, 11:30:39 am »
http://www.facebook.com/photo.php?pid=32171123&l=adc585e6cf&id=1355727534

With great pride the Soothy Maelidectes Brewery announces its first bottled brew in its existence! Hereby I give you the sneek preview of the first glass of Bengal Spice Mead brewed by Isilme ànd, even more striking, bottled by herself in her extraordinary beautiful black&blue striped pyama's!
Schol!

En hij smaakt erg lekker ook :-)

12
Muziek / Equilibrium - Met
« Gepost op: januari 17, 2011, 02:32:59 pm »
Niet voor de gevoelige oren, maar hier is een nummer dat uitsluitend over mede gaat:
http://www.youtube.com/watch?v=Ao2aEV0JN3k

Kennst Du den Urknall aus dem Horn?
Kennst Du den Grund für der Nordmannen Zorn?
Klar wie das Wasser aus unseren Tälern,
Gelb wie reife Weizenähren,
Aus dem Fasse muss es fliessen,
Damit wir Schlacht und Sieg begiessen.

Met, Met, Met, Met, Met, Met

Hoch im Norden, tief im Nebel
Wo die Mannen mit Njørd segeln
Dort wolln wir im Kampfe die Äxte schwingen
Nach der Jagdzeit am Feuer singen
Die Hörner und die Humpen heben
Der Met, der ist ein Asensegen

Met, Met, Met, Met, Met, Met


En voor de liefhebbers van dit stevigere werk, kan ik Alestorm ook aanraden :-) Voornamelijk "Wenches and Mead" is een goed drinklied :)

13
Mede (en andere brouwsels) logboek / Cranberry-appelsien mede
« Gepost op: januari 16, 2011, 03:10:38 pm »
Heyz allemaal! Vandaag heb ik 20l cranberry-appelsien mede gemaakt. Recept is hieronder te vinden (in't Engels, is post vanop andere forum en  ben te lui/moe/hongerig om het te vertalen).

Today I made my biggest batch of mead to day. I made 20l of cranberry orange mead. Here's what I did:

Ingredients:
- approx. 6.5kgs of honey: 6kgs of locally harvested flowerhoney and 0.5kgs of orange blossom honey
- 5l cranberry juice
- 5l spring water
- 5.5l tap water
- 4 cinnamon sticks
- 6 cloves
- 6 all spice berries
- 8 small organic oranges
- 5g yeast nutrient
- 6g Bioferm DOUX yeast

I opted for a 'no boil' method to preserve the flavour of the honey more. I put the honey in a large 30l fermenting bucket, heated the tap water and rinsed the bucket and pots of honey with this water. I added the yeast nutrient dissolved in a bit of boiled water. Added the boiled (for approx. 5mins) tap water to the honey and whisked until all was dissolved. Then I added the cranberry juice and spring water, spices and oranges (cut in smallish pieces) and whisked for 5mins for aeration. When cool enough I added the rehydrated yeast, shut the bucket, said a small prayer to the Mead Gods and put it in our living room. I hope it starts to ferment fast; as always I am weary of infections etc...

I also made a small (9l) bucket of beer from a beer-making-kit.

Fingers crossed!!!

Edit: didn't measure SG of the must because I thought it was not accurate with the oranges floating in it. After first racking (one month I guess) I'll measure it and then follow up fermentation.

14
De hooiberg / Mannen...
« Gepost op: januari 10, 2011, 06:59:09 pm »
Waarom Darren enkel in de paartijd mogen meevliegen:

15
Een recent verschenen artikel over de invloed van het toevoegen van pollen aan mede: Influence of pollen addition on mead elaboration: Physicochemical and sensory characteristics. Als je graag de pdf hebt, stuur mij dan een PM (je mag de pdf's van wetenschappelijk artikels niet zomaar online te grabbel zetten).

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6R-51GHX0H-5&_user=1543365&_coverDate=05%2F15%2F2011&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1595766532&_rerunOrigin=scholar.google&_acct=C000053632&_version=1&_urlVersion=0&_userid=1543365&md5=5d50eb763a766fffa7bb106e558d6fec&searchtype=a

Pagina's: [1] 2