Recente berichten

Pagina's: 1 ... 8 9 [10]
91
Honingbier / Re: Een gewoon bier
« Laatste bericht door Peter van Den Berg Gepost op maart 04, 2017, 04:45:47 pm »
@ Tinus ,ga binnenkort een dagje bierbrouwen bij de roerstok in Tilburg.

Groet Peter.
92
Honingbier / Re: Een gewoon bier
« Laatste bericht door Bijker Gepost op maart 04, 2017, 03:11:08 pm »
De inhoud is nog beter!!
93
Honingbier / Re: Een gewoon bier
« Laatste bericht door Peter van Den Berg Gepost op maart 04, 2017, 12:16:12 pm »
Mooie fles heb je.

Groet Peter
94
Honingbier / Re: Een gewoon bier
« Laatste bericht door Bijker Gepost op maart 04, 2017, 10:11:56 am »
Tinus je bent weer goed bezig. :-))
Ik hou het nog maar even op een glaasje na het werk in de tuin en voor de lunch.
Volgende week weer eens wat overhevelen en bottelen.
Ben al weer bijna door de voorraad heen en er zijn wat flessen met gelijkstaand waterslot.
Eerst proeven, misschien blenden en dan weer............. Hik,slik
95
Honingbier / Een gewoon bier
« Laatste bericht door m.kolsters Gepost op maart 03, 2017, 03:50:38 pm »
Ik ga morgen een gewoon bier maken van 7 % en dan 40 liter.
Kan ik er de hele zomer weer tegen.
96
Zelf mede maken / Re: gestart met maken van mede, vragen over methode en alcohol
« Laatste bericht door Bijker Gepost op februari 26, 2017, 11:34:45 am »
Stavik, inderdaad maak je er een heel verhaal van.
Waarom alles zo moeilijk?
Medemaken is eenvoudig als je maar geduld kan opbrengen.
En dat is voor velen juist het probleem!

Waarom bronwater? Altijd, en gewoon kraanwater toepassen en dit erst aan de kook brengen!
Waaom zo zuinig met gist, dat spul kost nauwelijks wat.
Gewoon erbij voegen en geen mengsels maken.
 Je voegt het bij een lauwwarme ( ca 25grC) mengsel van gekookt water en de honing.
Waarom die sinasappel partjes? Voor de zuurtjes?? dan beter citroen of wijnsteenzuur.
Waarom die rozijnen erbij?
Waarom 5 liter opgezette mede na drie maanden overhevelen naar kleine flesjes?
Bedoel je met reflectometer een refractometer?
En zo ja welk soort gebruik je hiervoor?
Er zijn refractometers voor honing, suiker, maar ook voor antivries!
Dat is dus ook bepalend.
Beter is een densometer te gebruiken voor de SM meting.
Waar meet je het alcoholgehalte mee? Ben daar benieuwd naar want 4% = wel heel vreemd.
Themeratuur houden op 22grC is nergens voor nodig.
Dat de gemaakte batche tussen 05-01 en 31-01 van 1350 naar 970 is veranderd is een wereldwonder.
En met slechts 5% alcohol ????
Allemaal en beetje zeer apart m.i.

Je vragen:
Maak eens een plaatje van je wijnmeter en je reflectometer.
Alcoholgehalte eens meten met een alcoholmeter, 4 of 5% blijft wel een vreemd resultaat.
Mede gereed na enkele weken of maanden is een vreemd verschijnsel. Uitgegist, maar met een SM van 1025 zou een zoete mede moeten wezen.
Dat betreft dan een subjectief smaakpatroon.
EEn echte mede maken?
Lees eerdere informatie hier op het forum.
Even zoeken of een goed boekje aanschaffen waar eea uitgebreid staat beschreven.
Wanneer je dan de basis kent van het medemaken kan je verder uigebreid gan experimenteren met grondstoffen van vruchtensappen, specerijen enz.

Wil je puur natuur ga dan niet over tot extremen in temperatuur en toevoegingen als sulfiet, giststoppers, bentoniet en andere spullen.
Mede maken vraagt geduld en respect.
Het is als omgaan met een mooie vrouw die je wilt veroveren en wilt verwennen.
Zoals Tinus eerder melde: "mede is als een mooie vrouw, je weet nooit hoe ze reageren"" , altijd anders dan je verwacht.
97
Mede-delingen / Re: Wat ben je nu aan het doen
« Laatste bericht door erik Gepost op februari 23, 2017, 06:26:15 pm »
afgelopen zaterdag Walking dinner met de buurtjes. Goede gelegenheid om 4 soorten mede's uit te testen. Heb geen klachten gehoord maar wel wisselende voorkeuren. Banaanzomerhoning viel bij allen goed in de smaak.  :) ))J
98
Zelf mede maken / Re: gestart met maken van mede, vragen over methode en alcohol
« Laatste bericht door Yurg Gepost op februari 21, 2017, 05:15:16 pm »
De vraag is, wat voor gist gebruik je? Gist heeft een bepaalde alcohol acceptatie. Als je dus gist met een acceptatie van 6% alcohol in je mede doet, zal hij de 11% natuurlijk niet gaan bereiken. Wil je je alcoholpercentage verhogen? Probeer een nieuwe giststarter (zakje gist, evt. wat gistvoeding, een liter appelsap en een dag wachten en dan toevoegen). Als dat niet werkt dan ligt het probleem in je most.

Het verschil tussen refractometer en vinometer zal waarschijnlijk te maken hebben met je restsuikers, ik zou zeggen probeer beide op een fles wijn waar je het alcoholpercentage van weet, dan kom je er vanzelf achter welke meter betrouwbaarder is.

Ik neem aan dat je met OE Original Extract bedoelt? Dat is in het nederlands vaak Soortelijk gewicht (SG) of Soortelijke massa (SM). 1350 is ook wel erg zoet, ik ben bang dat je dus te veel honing of andere zoetstoffen in je most hebt gedaan, waardoor de gist er moeite mee heeft.

Wil je een zoeter brouwsel dan kan je ingrijpen op het gistingsproces door je gist te verwarmen tussen de 40 en 60 graden, waardoor je gist afsterft, of een mengsel sulfiet met giststopper in je mede te doen (Ik raad het eerste aan). Ben je te laat? Geen probleem, verhit dan alsnog je mede tussen de 40 en 60 graden, en voeg daarna honing toe tot gewenste smaak. Wacht dan weer totdat het helder is en een wat gerijpt heeft (een maand of 3 is daarbij toch wel t minimale wat ik aan zou raden).

Hopelijk heb ik nu al je vragen beantwoord :)

99
Mede-delingen / Wat ben je nu aan het doen
« Laatste bericht door m.kolsters Gepost op februari 21, 2017, 03:46:41 pm »
IK heb een heerlijke mede gemaakt van rode druiven.
En die ben ik nu aan het proeven, en wat is deze lekker.
Wil je het niet geloven kom maar proeven.
100
Nieuws / Re: Nieuwe naam en labels.
« Laatste bericht door Agravain Gepost op februari 19, 2017, 12:45:38 pm »
Mooi Tinus.
Pagina's: 1 ... 8 9 [10]