De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Zelf mede maken => Topic gestart door: Maarten op september 24, 2010, 05:59:29 pm

Titel: Gist
Bericht door: Maarten op september 24, 2010, 05:59:29 pm
Net begonnen met mede maken... I need tips en tools about de gist.

Gistsoorten, wat zijn aanraders, hoe te gebruiken, wat zijn de recepten, wat doet het met de mede en de smaak... Ik weet zeker dat er hier een hoop info kan zijn op dit gebied waar ik heel erg nieuwsgierig naar ben daar ik vrijwel geen verstand heb op dit gebied..
Titel: Re: Gist
Bericht door: De Baldadige Bij op september 26, 2010, 07:11:13 pm
Ik begreep van Karlo dat als je bakkersgist gebruikt dat je mede naar oliebollen gaat smaken. En daarbij vertelde hij ook dat dat niet lekker is.

Je kan het beste een universele gist voor witte wijn gebruiken, je hebt ook nog gistsoorten die in staat zijn een hoger alcoholpercentage te produceren, ook leuk! Of Champagnegist voor bubbels, maar dat zou ik alleen gebruiken bij medes waarbij de smaak past bij bubbels, frisse zomerse medes die bedoelt zijn om koud te drinken bijvoorbeeld. Geen warme wintersmaakjes met bubbels, dat is vies.
Titel: Re: Gist
Bericht door: Draak op september 26, 2010, 07:25:42 pm
Ik gebruik meestal een gist voor zoete witte wijn, die van Bioferm om precies te zijn. Ik heb ook wel eens zgn. turbogist of een ander gist voor hogere alcoholpercentages gebruikt. Mede waar je snel op onderuit gaat is erg leuk, maar voor de smaak hoef je het niet te doen. Dan waren de resultaten met het eerstgenoemde gist een stuk beter.
Titel: Re: Gist
Bericht door: De Baldadige Bij op september 26, 2010, 07:36:19 pm
Ik heb als laatste gist gebruikt van het huismerk van de Brouwmarkt in Almere. Deze werd me aangeraden door een van de verkopers daar.
   Wijngist
-professional-

voor ieder type wijn met maximaal 16% Alcohol.

Eindresultaat nog onbekend.....
Titel: Re: Gist
Bericht door: Maarten op september 28, 2010, 05:06:17 pm
Stoer. Voor nu hou ik me bij de witte wijn gist. Die van Almere ga ik ook proberen.

En die turbogist is ook niet verkeerd voor een sterke mede. Hoeveel % moet je daarbij bekijken?
Titel: Re: Gist
Bericht door: De Baldadige Bij op september 28, 2010, 05:33:21 pm
als je echt veel alcohol wil kan je er natuurlijk ook nog achteraf wodka ingooien :) of rum Yarrrrh!
 8)
Titel: Re: Gist
Bericht door: Maarten op september 29, 2010, 07:41:56 am
Haha dat doet de kwaliteit volgens mij niet heel erg goed. Doe je dat dan tijdens het gistingsproces= Of gewoon bijschenken als je het gaat opslaan..?
Titel: Re: Gist
Bericht door: Maarten op september 29, 2010, 07:44:19 am
Trouwens.. ook best leuk om even aan te halen. De hoeveelheid gist.. Hoe doen jullie dat? Ik doe namelijk maar nattevinger werk en gooi er wat gist bij... maar hoeveel moet het eigenlijk zijn voor een geod proces?
Titel: Re: Gist
Bericht door: De Baldadige Bij op september 29, 2010, 04:16:13 pm
Volgens mij is dat de juiste manier! gist vermeerderd zich vanzelf! Ik gooi er meestal een heel of een half zakje in. Of een eetlepel ofzo.
Titel: Re: Gist
Bericht door: Karlo op oktober 01, 2010, 06:50:30 pm
Ik gebruik meestal die van bioferm... Tot nu toe altijd wel bevallen. Toch ben ik nog wat aan het experimenteren met de bakkersgist, omdat ik er meer recepten vna heb gelezen en het moet mogelijk zijn. misschien iemand met wat kunde dan ik.

Verder heb ik laatst een vloeibare gist besteld. Dit is een activator van Wyeast. bedoeld voor wijn, mede, cider, destilering en saké. IK heb geen idee of dat wat wordt. iemand ervaring ermee?
Titel: Re: Gist
Bericht door: Karlo op oktober 01, 2010, 06:54:48 pm
trouwens... wat betreft de zwaardere alcoholperncentages. het gistingproces stopt bij 15%. daarna moet je alcohol toe gaan voegen en dan is het eigenlijk meer een honinglikeur dan een mede. Daarnaast proef je de toegevoegde alcohol altijd terug in de afdruk. In polen hebben ze er nogal eens ene handje van om extra  alcohol toe te voegen. is het toch weer lekker in de buurt van die wodka :)
Titel: Re: Gist
Bericht door: Braadvraat op oktober 02, 2010, 08:30:11 pm
Wij gebruiken altijd gewone bakkersgist van Dr. Oetker. Werkt prima, geen last van oliebollensmaak (hoe zou dat dan moeten komen, we doen toch geen meel in onze mede?  ??? ).
Titel: Re: Gist
Bericht door: Maarten op oktober 03, 2010, 08:17:43 am
Wat betreft wodka topevoegen aan je mede... gewoon na het gisten nog een zoot wodka bij de fles erin gooien en roeren?

Hoe zit dat eigenlijk met alcohol %? Hangt het af van de gist? Of ook van de honing... hoe bepaal je het alcohol %
Titel: Re: Gist
Bericht door: Braadvraat op oktober 03, 2010, 07:05:00 pm
Wat betreft wodka topevoegen aan je mede... gewoon na het gisten nog een zoot wodka bij de fles erin gooien en roeren?
Ik zou het inderdaad ná het gisten doen: gist gaat namelijk dood bij meer dan 15% alcohol (daarom kun je met alleen gist niet meer alcohol krijgen), dus je stopt dan wel het gistingsproces.

Citaat
Hoe zit dat eigenlijk met alcohol %? Hangt het af van de gist? Of ook van de honing... hoe bepaal je het alcohol %
De ene gistsoort is sterker dan de andere en kan dus meer alcohol aan, maar 15% is wel het maximum.
Voor het meten heb je speciale alcoholmetertjes in de handel, al werken die bij ons nooit (*)... We vermoeden dat dat komt doordat mede te veel suiker e.d. bevat. Ben er ook wel benieuwd naar, wie begint hier een nieuw topic over?


(*): we kregen wel waardes te zien, maar altijd 35% en hoger. Wel leuk als het waar is, maar niet realistisch met bakkersgist. :)
Titel: Re: Gist
Bericht door: De Baldadige Bij op oktober 03, 2010, 07:28:16 pm
Wat betreft alcoholmeten, dat lukt ook niet. Je kan het van te voren wel berekenen hoeveel honing/ suiker je toe moet voegen om een bepaald percentage alcohol te bereiken. In het boekje "Zelf wijn maken" van C.J.J. Berry staan erg nuttige tips hierover http://www.debaldadigebij.nl/boeken.html (http://www.debaldadigebij.nl/boeken.html)

Je kan dit doen door met een suikermeter van tevoren het suikerpercentage te meten, suiker is namelijk alcohol, naja als je er een tijdje gist op los gelaten hebt wel in ieder geval. En met die informatie kan je verder rekenen.

Ik dacht trouwens dat het maximale percentage alcohol dat je kan bereiken met natuurlijke gisting 18 % is, maar daar heb je dan wel een tamelijk brute gistsoort voor nodig.
Titel: Re: Gist
Bericht door: Big Daddy Bee op oktober 03, 2010, 09:09:43 pm
Alcoholmeters zijn meestal niet echt betrouwbaar, volgens de mijne (een zogenaamde nauwkeurige) heeft kraanwater 3% alcohol. Nou ik dus drinken, maar dronken worden ho maar. De wisselende verhouding water/suiker/alcohol blijkt toch wat te verwarrend voor een simpele meter.

De beste test is twee betrouwbare en neutrale proefpersonen (liefst een tweeling), de ene drinkt flessen wijn van 12%, de andere mede, en dan het intoxicatieverloop laten waarnemen en vergelijken door een nuchtere partij.
Titel: Re: Gist
Bericht door: Karlo op oktober 05, 2010, 06:27:23 pm
Nou baldadige bij, ik zou zeggen: probeer het uit! kijken tot hoe hoog percentage je kunt gisten.

Het alcoholpercentage is afhankelijk van hoe fanatiek je de boel laat gisten. Allereerst heeft dus de soort gist effect, en verder ook de hoeveelheid voedingstoffen voor het gist. want gist is in principe bacterien en die willen eten. Als je meer honing gebruikt in je mede zal hij het alcoholpercentage dus ook hoger worden. Dit veranderd echter ook de smaak. Hoe meer honing, hoe zoeter (duh). Als je echter een wat minder zoete mede wil en toch hetzelfde alcoholpercentage, heb je andere voedingsstoffen nodig. een zakje nutrients halen bij een brouwwinkel kan. Maar rozijnen kunnen het ook.
Titel: Re: Gist
Bericht door: Maarten op oktober 06, 2010, 05:51:08 pm
Is 3 maanden minimaal vereiste om te gisten voordat je gaat bottelen?
Titel: Re: Gist
Bericht door: Big Daddy Bee op oktober 06, 2010, 08:15:28 pm
Nee hoor het kan ook na 1 maand, alleen dan ontploffen je flessen :)  een keer gehad midden in een hete zomer, na een maandje extreem hard gisten was het alcoholpercentage wel afdoende, dus lekker ongeduldig bottelen, alleen door het warme weer knalden de kurken af en toe spontaan van de flessen af omdat de drank vrolijk doorgisste in de fles, smaakte uit de koelkast overigens wel briljant naar heerlijke koele honingchampagne  ;)
Titel: Re: Gist
Bericht door: Maarten op oktober 11, 2010, 03:18:51 pm
Wat is verstandig met de gisttoevoeging?
Gewoon de gist uit het zakje zo bij het mengsel gooien en het proces starten? Of eerst met kokend of warm water mengen? Of een andere methode misschien?
Titel: Re: Gist
Bericht door: Draak op oktober 12, 2010, 10:09:08 am
Ik meng het zelf altijd eerst met warm water. Dit is denk ik ook wel aan te raden, daar het anders deels bovenop de most blijft drijven.
Kokend water zou ik niet doen. Volgens mij zijn er weinig levende planten en dieren die het kookpunt van water overleven, dus ook niet gist in een gedroogde staat.
Titel: Re: Gist
Bericht door: Karlo op oktober 18, 2010, 04:14:45 pm
-oeh- dat wordt dus lekker magnetronnen :P
Titel: Re: Gist
Bericht door: Draak op oktober 21, 2010, 06:33:20 pm
Wat betreft de hoeveelheid gist: ik gooi er altijd de inhoud van een zakje van 7g bij. Nooit problemen mee gehad eigenlijk
Titel: Re: Gist
Bericht door: Karlo op oktober 23, 2010, 06:40:07 am
Heb laatst bij een fles van anderhalve liter 7 gram gegooid.... die giste heel enthousiast maar kort. UIteindelijk was hij smerig. Ik denk nu 7 gram gist op 10 liter zoiets?
Titel: Re: Gist
Bericht door: Maarten op oktober 23, 2010, 07:38:53 am
Oke... ik hou hem even op 7 Gram gist voor 10 Liter mede... en dan warm water maken, gist erin gooien en roeren... en dan dit toevoegen aan de mede substantie waarna het dus kan gisten.


Als iemand hier aanvullingen, wijzigingen of opmerkingen over heeft, ik hoor het graag!
Titel: Re: Gist
Bericht door: De Baldadige Bij op oktober 24, 2010, 09:51:39 pm
wat zou er eigenlijk gebeuren als je alle ingredienten gewoon meteen inslikt?
Titel: Re: Gist
Bericht door: Big Daddy Bee op oktober 25, 2010, 03:23:54 pm
wat zou er eigenlijk gebeuren als je alle ingredienten gewoon meteen inslikt?


bedoel je dan eigenlijk: "vrijwilligers gezocht" ??
het resultaat zal ook vooral afhangen van hoeveel liter mede je gaat maken
Titel: Re: Gist
Bericht door: Draak op oktober 26, 2010, 06:46:38 pm
Heb je dan eigenlijk ook een waterslot nodig? Of twee?  ???

Citaat
Oke... ik hou hem even op 7 Gram gist voor 10 Liter mede... en dan warm water maken, gist erin gooien en roeren... en dan dit toevoegen aan de mede substantie waarna het dus kan gisten.

Dat is wat ik ook altijd doe. 7 g gist voor 10 of 15 liter mede.  Dat is bij mij nooit mislukt.
Titel: Re: Gist
Bericht door: Braadvraat op oktober 26, 2010, 07:51:19 pm
Wij kiepen het zakje gist altijd zo in het honing/water-mengsel. Gewoon goed roeren. :)

Lukt ons best goed: dat doen we met een betonroerijzer (maar dan één waar nog nooit beton mee is geroerd natuurlijk) in een boormachine. :D
Titel: Re: Gist
Bericht door: De Baldadige Bij op oktober 26, 2010, 07:56:47 pm
Wij gooien de gist er ook altijd recht vanuit t zakje gewoon bij alle andere ingredienten zo de fles in, en roeren? Met de fles schudden helpt ook wel!
Titel: Re: Gist
Bericht door: Poppe op oktober 28, 2010, 07:56:28 am
Ik heb de ervaring dat het gist nog sneller actief is als je het direct vanuit het zakje gooit.
De hoeveelheid hoort niet uit te maken, want gist plant zich voort.
Misschien duurt het alleen wat langer als je er minder gist in doet.
Titel: Re: Gist
Bericht door: Maarten op december 05, 2010, 05:42:51 pm
Stoer, allebij proberen dus.


Trouwens als je goed kijkt naar de reactie van de Baldadige Bijl is het best grappig..

wat zou er eigenlijk gebeuren als je alle ingredienten gewoon meteen inslikt?

Met als antwoord zijn ondertekening: Kaboooom!
Titel: Re: Gist
Bericht door: De Baldadige Bij op december 05, 2010, 06:23:01 pm
Stoer, allebij proberen dus.


Trouwens als je goed kijkt naar de reactie van de Baldadige Bijl is het best grappig..

Met als antwoord zijn ondertekening: Kaboooom!

haar :P
Titel: Re: Gist
Bericht door: Maarten op december 05, 2010, 08:25:50 pm
OEPSIE :D
Titel: Re: Gist
Bericht door: De Baldadige Bij op december 05, 2010, 09:16:55 pm
ah geeft niks hoor, kon je aan mijn avatar ook niet ruiken :)

(maar bijenkoninginnen zijn wel altijd vrouwelijk!)
Titel: Re: Gist
Bericht door: Karlo op december 09, 2010, 09:12:47 pm
Ja, die mannenemancipatie is bij bijen nog niet echt op gang gekomen. Ik stem voor de metrobij!
Titel: Re: Gist
Bericht door: Aegir op maart 10, 2011, 12:13:31 pm
Iedereen gebruikt precies altijd:
- speciale wijngist
- turbogist
- gist voor mede (van WYEAST bv)

Maar weinigen bakkersgist.... dat doe ik dan weer. Want zo was het vroeger ook. Nu, iedereen spreekt hier van een zakje van 7 gram op 10 liter! Hoe is de verhouding van droge gist dan met verse bakkersgist?
Kan je één blokje bakkersgist (42 gram) vergelijken met zo één zakje gedroogde gist (meestal 7 of 11 gram) ???

En de verhouding (hoeveel gist op hoeveel liter mede) ben ik ook ZEER benieuwd naar. Want het lijkt me erg om te weinig gist erin te doen, en teveel, zodat het uit balans geraakt.

Zelf gebruik ik altijd 22 gram (een half blokje) verse bakkersgist op 5 liter mede. Maar mijn brouwsels zijn nog bezig aan hun gisting, dus ik kan er nog niet over oordelen. Wel is mijn 22 gram niet uti de lucht gegrepen, maar via een mede-brouwer die het al een 10-jaar doet.
Titel: Re: Gist
Bericht door: Bijker op maart 10, 2011, 12:35:07 pm
Bakkersgist geeft een niet mede smaak aan de mede.
Gewoon mede wijngist gebruiken en eventueel een zwaardere gist zoals voor Port of sherry.
Zakje wijngist mede bevat 5 gram, en is voldoende voor 50 liter.
Oplossen in 50ml ( dat = dus voor 50liter!)water met 3 theelepels suiker in 27grC .Na ca 25 minuten aan de most toevoegen.
Of gewoon het boekje Mede: maken, drinken en genieten  van het Bijkersgilde, www.bijkersgilde.nl  (http://www.bijkersgilde.nl) aanschaffen staat er allemaal in.
Titel: Re: Gist
Bericht door: Aegir op maart 10, 2011, 12:46:06 pm
Bakkersgist geeft een niet mede smaak aan de mede.
Gewoon mede wijngist gebruiken en eventueel een zwaardere gist zoals voor Port of sherry.
Zakje wijngist mede bevat 5 gram, en is voldoende voor 50 liter.
Oplossen in 50ml ( dat = dus voor 50liter!)water met 3 theelepels suiker in 27grC .Na ca 25 minuten aan de most toevoegen.
Of gewoon het boekje Mede: maken, drinken en genieten  van het Bijkersgilde, www.bijkersgilde.nl  (http://www.bijkersgilde.nl) aanschaffen staat er allemaal in.

Dus de gist oplossen in lauw water mét geraffineerde witte suiker? En diezelfde hoeveelheid kan zonder problemen voor smaak - vieze nasmaak van gist - ook op 10 liter gebruikt worden?

Ik heb mede geproefd gemaakt met bakkersgist en zonder bakkersgist (WYEAST MEAD-vloeibare gist), en kon zéér weinig verschil proeven.
Maar in gist kan je dus niet gauw 'teveel' gebruiken, toch ? Dus beter een grammetje meer, dan een grammetje minder?
Titel: Re: Gist
Bericht door: De Baldadige Bij op maart 10, 2011, 04:21:26 pm
gist gaat zich toch vermeerderen, dus als je er een theelepeltje in doet heb je toch al snel 6 theelepels vol gist denk ik, dus iets meer maakt toch niet uit :)
Titel: Re: Gist
Bericht door: Aegir op maart 17, 2011, 12:13:21 am
gist gaat zich toch vermeerderen, dus als je er een theelepeltje in doet heb je toch al snel 6 theelepels vol gist denk ik, dus iets meer maakt toch niet uit :)

Dus méér OF minder, het maakt niet uit?

Momenteel (moderator Bij, moet ik een nieuw topic starten?) heb ik wel een gisting met framboos (mede) die van 4-dagen heerlijk bubbelend, na 14-dagen nu nog maar héél kleine en weinig (je moet ze echt zoeken) belletjes geeft. Mijn waterslot blubt ook nog maar één keer om de 3 ~ 4u denk ik zelfs.
Als ik er eens goed mee schud, komen er wel veel belletjes naar het waterslot, maar om nu te zeggen dat dit de 'goede' gisting weer op gang trekt... ik heb de indruk dat de boel snel uitgegist gaat zijn OF er iets fout aan het lopen is.
Temperatuur is alleszins goed: schommelt rond de 20-graden.
Starter - die bij de andere mengsel tot nu toe ook altijd goed werkte - is hetzelfde gebleven.

Moet ik soms honing toevoegen? Voedingszout (of ingredienten van mijn starter terug) ? Of maak ik best een kleine giststarter terug, mét gist, en voeg ik wat toe van mijn mengsel, om te kijken of het weer op gang komt na een dag of twee (max), om dan rustig, de overige mede-in wording toe te voegen?
Titel: Re: Gist
Bericht door: Bijker op maart 17, 2011, 06:58:38 am
Met wat meer gist krijg je dus een sterke starter.
Met te weinig kan het proces slecht op gang komen.
En als het stopt moet je toch wel meten wat het suikergehalte nog is.
Het kan altijd dat na een snelle start al het suiker verbruikt is in de fles.
Even met de densimeter, en je maatglas vullen, aflezen en je weet "waar" het proces staat.
Als er geen suikers meer aanwezig zijn heeft een starter erbij weinig zin.
Starter kan natuurlijk ook met het gist in een bv halve liter appelsap, lekker warm weg zetten en de volgende dag heb je een prachtige sterke starter.

Maar geen suikers geen gisting.
Dus meten = weten, en gissen = missen :))
Titel: Re: Gist
Bericht door: Aegir op maart 17, 2011, 12:58:22 pm
Met wat meer gist krijg je dus een sterke starter.
Met te weinig kan het proces slecht op gang komen.
En als het stopt moet je toch wel meten wat het suikergehalte nog is.
Het kan altijd dat na een snelle start al het suiker verbruikt is in de fles.
Even met de densimeter, en je maatglas vullen, aflezen en je weet "waar" het proces staat.
Als er geen suikers meer aanwezig zijn heeft een starter erbij weinig zin.
Starter kan natuurlijk ook met het gist in een bv halve liter appelsap, lekker warm weg zetten en de volgende dag heb je een prachtige sterke starter.

Maar geen suikers geen gisting.
Dus meten = weten, en gissen = missen :))

Heb terug een starter gemaakt, halfuurtje later was die al aan het prikkelen als een frisdrank. Propje erin. Heb het water vervangen door appelsap. Vanavond bekijk ik m'n suiker/mede verhouding eens, om te kijken of deze misschien niet wat droog was en eventueel aangevuld moet worden. Vervolgens zal ik morgen pas de stater op 1/3de van de massa (door die apart te nemen) testen. Als er terug een betere aanmaak is van gassen, is een dag wachten (om te evalueren) voldoende om de rest erbij te doen, toch?
(Stormcastle herinner ik mij, die sprak ook van telkens 50% erbij te doen, en zo stukje voor stukje aan te vullen met wa tje al had, tot alles erbij is als het maar goed blijft lopen.)
Titel: Re: Gist
Bericht door: De Baldadige Bij op maart 17, 2011, 04:14:01 pm
ik heb ook weer eens uitgegiste wijn (die echt nog vies veel te zoet was) aan het gisten gekregen met een gistarter, als die goed gist, ongeveer evenveel van het niet gistende brouwsel erbij doen, wachten tot dat weer gist en dan weer verdubbelen, enz... tot de hele fles weer gist, dat werkte heel erg goed bij mij in ieder geval. Een tijdje later was ie inderdaad droger, en wel lekker.
Titel: Re: Gist
Bericht door: Arhodus op april 03, 2011, 03:38:22 pm
Heya,

Na wat zoek- en speurwerk kwam ik enkele tabellen tegen van verschillende soorten gist met hun verschillende eigenschappen. Zullen er een paar 'Amerikaanse' gisten tussen zitten, maar ach ik vind de tabellen wel erg handig!

Wijn/Mede Tabel:
http://www.cfhb.org/mead/yeast_strains.htm#D-47

nog één
http://www.gotmead.com/index.php?option=com_content&task=view&id=625&Itemid=42

Honing soorten en kenmerken tabel
http://www.gotmead.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1960&Itemid=629
Titel: Re: Gist
Bericht door: Aegir op juli 12, 2011, 01:10:42 pm
Giststarter, maar elke 12u ziet hij er weer zo uit:

(http://img84.imageshack.us/img84/8528/picturesss015.jpg)

Nochtans is de temperatuur gemiddeld >20°C.
De voedingsstoffen zijn netjes uitgebalanceerd: tannines, citroenzuren, appel, sinaas
Elke x-aantal uur wordt er eens stevig gewalst voor de zwaardere gist op de bodem terug 'in omloop' te brengen en lucht onder het mengsel te brengen.

Echter, deze giststarter doet zijn werk wel... ik heb hiermee al goede mede gemaakt. Alleen met dat het hier zomaar wat op de bodem (en vaak terug) ligt, weinig pruttelt, niet schuimt, ... het lijkt zo weinig te doen. Het oogt alsof de giststarter een mooi concept is, maar a) hier faalt en gewoon een goede gist+voeding voor bij de most is en blijft of b) er toch suikers tekort zijn voor hem in gang te duwen.
Zou na 48u op zich ook al niet iets méér te zien moeten zijn, dan weer een neergeslagen massa :-|
Titel: Re: Gist
Bericht door: Bulls op augustus 12, 2011, 08:25:31 am
Gebruiken jullie altijd losse zakjes gist? Je kan namelijk ook 20g en 100g potjes kopen (universele wijngist bij brouwmarkt) Uiteindelijk is dat wel goedkoper in gebruik alleen kun je het minder goed bewaren. (1 jaar in de koelkast bijv.) Of is het beter om afzonderlijk gesloten zakjes te gebruiken. Ik neem aan dat je voor 5 liter flessen niet een heel zakje van 5 gram erin hoeft te doen en kun je die makkelijk verdelen over 2 of 3 flessen.


Edit:

Nog wat over rozijnen toevoegen. Ik lees vaak dat men rozijnen toevoegt als gistvoeding. Krijg je daarbij geen smaak van de rozijnen in de mede? Want ik ben daarvoor een beetje afgeschrikt omdat ik en keer rum en rozijnen roomijs gemaakt heb, en de rum die overbleef van de rozijnen afgieten heb ik gedronken en dat was erg vies. Nu heb ik een beetje afkeer van rozijnensmaak.
Titel: Re: Gist
Bericht door: Big Daddy Bee op augustus 13, 2011, 06:21:31 pm
Mijn waterslot blubt ook nog maar één keer om de 3 ~ 4u denk ik zelfs.
Als ik er eens goed mee schud, komen er wel veel belletjes naar het waterslot, maar om nu te zeggen dat dit de 'goede' gisting weer op gang trekt...

Ja als je ermee beweegt komt er gas los uit de vloeistof, net als dat je een biertje schud, hoe langer je de mede laat staan, hoe meer hij en echt uitgegist is, en hoe meer dat gas eruit gaat, net als dat je een biertje open laat staan. Als je hem voorzichtig bottelt zonder te laten bruisen, dan krijg je licht sprankelende mede :)

Heerlijk op een zomerse dag uit de koelkast  :P


Citaat van: Bijker
Dus meten = weten, en gissen = missen  :))

En ervaring = openbaring  ;)
Titel: Re: Gist
Bericht door: De Baldadige Bij op november 09, 2011, 07:57:48 am
Heeft iemand deze wijngist wel eens gezien/ uitgeprobeerd? zie fotootjes!
Ik kwam het tegen bij de Toko, bij het schap stond een bordje 'wijngist' en het ziet eruit als een soort kleine  badbruisballen, en ze lijken ook wel op van die kaassoesjes die je altijd in je kerstpakket vind :)

en verder kan ik niet lezen wat er op staat, behalve een telefoonnummer, maar als ik dat bel versta ik degene die ik aan de lijn krijg waarschijnlijk niet.....

Binnenkort maar eens uitproberen.... heeft iemand toevallig een recept voor Sake?  ))J
Titel: Re: Gist
Bericht door: Bulls op november 09, 2011, 09:10:27 am
Dat is Koji Kin als ik me niet ver"gist"  :))

Recepten kun je makkelijk googelen, heb er al eens in verdiept. Het gaat om de suikers uit het zetmeel halen net als met bier alleen zonder het "maischen"
Die gist is eigenlijk ook geen gist maar een schimmelcultuur. Mij  leek het wel een keer leuk om gewoon Rijstwijn te maken, maar dat dus gewoon suikers vergisten en gekookte rijst als smaak maker toevoegen tijdens het gisten (geen echte sake dus)

Ik was ook benieuwd naar de smaak van sake en had laatst een fles gekocht bij een chineese supermarkt, maar ik vond het aardig vies :P Althans koud. Je kan het ook warm/heet drinken stond op de fles, op 40°C En dat was wel lekker, en stijgt heel snel naar je kop  :o  8) Na 2 glaasjes was ik al flink aangeschoten.
Titel: Re: Gist
Bericht door: De Baldadige Bij op november 09, 2011, 04:00:16 pm
ik heb het ook wel es warm gehad, dat is wel lekker, en net als gluhwein stijgt het inderdaad meteen naar je hoofd :)