Auteur Topic: Oerwijn  (gelezen 10356 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Poppe

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Oerwijn
« Gepost op: november 17, 2010, 12:02:18 pm »
Vraag me af of je gewoon wijn kan maken zoals je mede maakt.
Druivensap in een fles, gist er bij...waterslot er op en klaar!

Of beledig ik hier heel veel wijnmakers mee?
Geen mondkost is slechter
voor een mens op reis
dan overmaat aan mede!

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Oerwijn
« Reactie #1 Gepost op: november 17, 2010, 05:51:18 pm »
nou eh ik ben er nu mee bezig
naja wel druiven geplet en eerst in een emmer met een theedoek erop, elke dag roeren, daarna zeven en nog even goed nastampen en dan in bolle fles met waterslot

Weet alleen niet hoe t er nu mee is. Hij viel laatst om door toedoen van de katten, maar wat eruit klotste rook aangenaam dus het is nog niet bedorven.... denk ik.

en het was ook de manier waarop mijn buurman zei dat het moest, en die is Italiaan, (Italianen stonden tot voor kort bekend om zich met hun wijnen te richten op de goedkopere schappen van de supermarkt te vullen) Maar hij voorspelde ook dat we azijn zouden creeeren, maar het is toch een heerlijk wijntje geworden.
Kabooom!

Karlo

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 141
  • I'm the reason we're out of mead
    • Bekijk profiel
    • www.medeproeverij.nl
Re: Oerwijn
« Reactie #2 Gepost op: november 18, 2010, 02:02:06 pm »
Gewoon proberen. Dat is het leukst. Kleine hoeveelheden. Zo heb ik vandaag mijn colaprosecco gebottled. Gewoon cola zonder koolzuur, en gist. Aan het alcoholpercentage zal het niet liggen. 10%. Ik heb nog spullen liggen voor een wijnrecept ala ingewikkelder voor 20 liter. Maar op dit moment heb ik wat gebrek aan ruimte....stom! Voor mensen die mislukte drank over hebben, wist je dat je daar nog goed alcohol uit kan stoken voor chocoladelikeur of wodka oid? mmmmmmm.
Karlo

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Oerwijn
« Reactie #3 Gepost op: november 18, 2010, 05:00:11 pm »
Stoken... daar waag ik me niet aan, ben nog niet levensmoe. Bovendien laat ik liever niets mislukken :)
Kabooom!

Poppe

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Re: Oerwijn
« Reactie #4 Gepost op: november 20, 2010, 10:58:45 am »
Nou bedankt! Gaat nog wel even duren voordat ik aan de wijn ga! Heb zelf nog 3 flessen mede staan die nog lang niet klaar zijn.
Miss dat ik er 1 of 2 bij koop van 5 liter. Kan ik wat meer experimenteren.
Duurt dat ook korter om te brouwen dan 10 of 20 liter? Verhoudingen blijven in princiepe het zelfde.
Geen mondkost is slechter
voor een mens op reis
dan overmaat aan mede!

Soohr

  • New bee
  • *
  • Berichten: 15
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
    • Het Twijgje
Re: Oerwijn
« Reactie #5 Gepost op: november 22, 2010, 07:54:17 am »
Er is in totaal minder suiker om om te zetten, dus naar mijn idee gaat het gisten sneller,
maar er zit nou ook niet echt een super tempo achter.

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Oerwijn
« Reactie #6 Gepost op: november 27, 2010, 10:03:08 pm »
nou de "oerwijn" heb ik maar eens geinspecteerd... witte wijn is beetje oranje geworden, haha, maar smaakt al wel lekker. Hij heeft teveel in het licht gestaan denk ik.
en de rode wijn smaakt wat waterig maar is zeker niet vies, bij beide lag een flinke pap dooie gistcellen en druivenpulp onder in de fles. Ik ga ze iets aansterken nog met een giststarter en dan laten staan tot er misschien wel smaak aan de rode zit.
Kabooom!

Bulls

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 195
  • Amateur Brouwer
    • Bekijk profiel
Re: Oerwijn
« Reactie #7 Gepost op: augustus 26, 2011, 07:31:02 pm »
Late kick maar dat boeit niet zoveel:


Ik ga van de week een wijn proberen te maken van druivensap gewoon uit de winkel, wel zonder conservering etc. Ben nog aan het twijfelen of ik de SG zou aanvullen met kristalsuiker of honing. Ik houd graag van zoete wijn dus wil in elk geval veel restsuikers na de gisting overhouden. Kent iemand misschien de King David wijn van de Caramel berg? Die is echt zo hemels lekker en zoet, maar zeer slecht te verkrijgen. Bijna alle rode wijnen die je in een supermarkt kan kopen zijn of droog of halfdroog, en geen 1 is er zoet, of het is gelijk een "op basis van" wijn sangria-achtige troep. Dus wil ik een lekkere zoete rode wijn gaan maken. Misschien is een druiven mede (dus ipv water de druivensap en ipv de suiker honing) wel helemaal niet zo slecht.

Zo wil ik ook nog een appelcider maken met honing.


Man, oh man, flessen te kort en ideeën teveel....  :'(

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Oerwijn
« Reactie #8 Gepost op: september 10, 2011, 05:33:57 pm »
Ik ken het probleem, gelukkig heb ik een keldertje waar het allemaal in past, maar die staat ook weer goed vol, zodra je denkt dat het op is, is er weer een mede klaar, heerlijk is dat!
Kabooom!