Auteur Topic: Mede maken van dag tot dag  (gelezen 62392 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Draak

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 245
  • bee bee king
    • Bekijk profiel
    • Het Rad
Mede maken van dag tot dag
« Gepost op: november 15, 2010, 09:32:45 pm »
Van het weekend maar eens 10 liter mede gebotteld, of iets minder eigenlijk, daar je uit een 10 l gistingsfles nooit 10 l mede haalt. Hij was wel weer lekker, goed sterk spul met een mooie ronde honingsmaak, zonder zo zoet te zijn dat het glazuur spontaan van je tanden springt. Meteen maar weer een nieuwe fles opgestart, deze keer met wat vanille, kaneelstokjes, kruidnagelen en sinaasappel er doorheen. Na een halve dag was hij al lekker aan het bloepen en bubbelen. Ben benieuwd hoe die gaat smaken. En mijn bramenmede is ook nog lekker aan het bloepen.
Less good than belief would have it
Is mead for the sons of men:
A man knows less the more he drinks,
Becomes a befuddled fool.
(Havamal 12)

Karlo

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 141
  • I'm the reason we're out of mead
    • Bekijk profiel
    • www.medeproeverij.nl
Re: Mede maken van dag tot dag
« Reactie #1 Gepost op: november 15, 2010, 09:35:39 pm »
Ik ben benieuwd. klinkt goed in ieder geval. Voor wat al die toevoegingen met kruidnagel enzo? Gewoon vanwege de smaak of ook nog een andere reden?
Karlo

Poppe

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Re: Mede maken van dag tot dag
« Reactie #2 Gepost op: november 16, 2010, 08:23:33 am »
Heb nu precies het zelfde brouwsel in een fles zitten. Ruikt super lekker.
Er zit niet zoveel honing bij. Daarom is hij nu al helemaal klaar met gisten en begint helderder te worden. (1 maand)
Ben heel benieuwd naar hoe die van jou zich gedraagt.
Geen mondkost is slechter
voor een mens op reis
dan overmaat aan mede!

Soohr

  • New bee
  • *
  • Berichten: 15
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
    • Het Twijgje
Re: Mede maken van dag tot dag
« Reactie #3 Gepost op: november 16, 2010, 09:31:24 am »
ik ben nog bezig met mijn eerste 15 liter mede,
Hoelang moet je de mede nog op fles laten liggen na het bottelen?

Draak

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 245
  • bee bee king
    • Bekijk profiel
    • Het Rad
Re: Mede maken van dag tot dag
« Reactie #4 Gepost op: november 16, 2010, 11:10:55 am »
Langer laten liggen komt de smaak wel ten goede. Maar ik moet wel bekennen dat ik  ook wel eens een fles opentrek net na het bottelen. Ook dan is de mede meestal al prima te drinken, de mijne wel tenminste.
Less good than belief would have it
Is mead for the sons of men:
A man knows less the more he drinks,
Becomes a befuddled fool.
(Havamal 12)

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Mede maken van dag tot dag
« Reactie #5 Gepost op: november 16, 2010, 07:48:00 pm »
Wij drinken ook al wel regelmatig een glaasje voordat het gebotteld is, zelfs dan is het al goed te drinken :) Moet binnenkort wel weer even een bottel/aanzoet/ proefsessie houden, we hebben veel te veel flessen staan. En de paardebloemenwijn is helaas echt al weer bijna op(nog maar 2 flessen), echt een aanrader!
Kabooom!

Poppe

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Re: Mede maken van dag tot dag
« Reactie #6 Gepost op: november 17, 2010, 11:55:24 am »
Potverdomme!! dus jullie beweren dat je gewoon al even stiekum mag proeven als het nog aan het brouwen is?
Gewoon waterslot er af en een beetje mede er uit halen?
Deze informatie is zoooo niet goed voor mij! Ik hoef straks niets mee te bottelen!!
Geen mondkost is slechter
voor een mens op reis
dan overmaat aan mede!

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Mede maken van dag tot dag
« Reactie #7 Gepost op: november 17, 2010, 05:39:29 pm »
ja je moet toch wel af en toe proeven, hik! om het hik! proces in de eh hik! gaten te houden Hik!
is kei HIK! belangrijk!
Kabooom!

Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: Mede maken van dag tot dag
« Reactie #8 Gepost op: november 17, 2010, 11:16:13 pm »
Tussendoor proeven is zelfs belangrijk als je het mij vraagt (afgezien van dat het natuurlijk leuk is  ;) en op 30 liter maakt een glaasje hier en daar weinig uit), dan kun je een beetje monitoren hoe het gaat, en of je ergens in het proces moet bijsturen. Als je net een fles hebt neergezet is het natuurlijk nog niet meteen erg smaakvol of nuttig om te proeven, maar later wel, om te kijken wat je nog moet aanzoeten of dat er meer kruiden in moeten enzo. Bij wijn maken van druiven bijv. is het wel belangrijk om snel al te gaan ruiken/proeven, dan wil je graag heel zeker weten dat het niet zuur wordt.

Soms laten we gewoon een fles staan van een liter of 5, een keer het ergste bezinksel filteren, en daarna is dat de consumptie-fles die het nooit tot bottelen haalt. Vergelijk het met een soort wijn van het vat, maar dan mede direct uit "de fles"  :P
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

Poppe

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Re: Mede maken van dag tot dag
« Reactie #9 Gepost op: november 18, 2010, 12:23:34 pm »
Net even geproeft...mede uit een 10 liter fles.
BAH BAH BAH!! Smaakt naar een slap duveltje met te veel alcohol!
Misschien heb ik:
-niet goed geschud
-veel te vroeg begonnen met proeven
-laten mislukken

Ik heb voor de zekerheid nog maar een potje honing er in gedaan, want de honing smaak was een beetje verdwenen!

Even aan Wodan vragen of hij mij de geheimen van de kosmische mede wilt geven;)
Geen mondkost is slechter
voor een mens op reis
dan overmaat aan mede!

Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: Mede maken van dag tot dag
« Reactie #10 Gepost op: november 18, 2010, 08:53:34 pm »
Nou de gist eet de suiker op, dus dat kan kloppen, als je niet aanzoet met meer honing dan het gist op kan eten nadat het alcoholpercentage zijn maximum bereikt, krijg je in feite een soort hele droge wijn, niks mis mee, allen niet ieders smaak  ;) de honing die er na dat punt bij gooit bepaalt overigens grotendeels de smaak van de uiteindelijke mede.
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

Soohr

  • New bee
  • *
  • Berichten: 15
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
    • Het Twijgje
Re: Mede maken van dag tot dag
« Reactie #11 Gepost op: november 22, 2010, 07:58:32 am »
Ik heb van het weekend de mede van de walnoten gescheiden,
werd een beetje bang dat de walnoten bij teveel in het vocht liggen mogelijk gingen schimmelen,
tegelijkertijd even de mede geproefd,  :o
Dat was nog een zoete bende, wel smakelijk, maar voor het lekkere drinken veel te zoet.
Na het schoonmaken van de fles de mede weer in de fles gegoten en een uurtje later stond ie weer fijn te borrelen.  :D

Meer alcohol en minder zoetigheid

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Mede maken van dag tot dag
« Reactie #12 Gepost op: november 22, 2010, 08:06:35 pm »
en kon je de walnoten ook al proeven? Of had het nog geen effect vooralsnog?
Kabooom!

Soohr

  • New bee
  • *
  • Berichten: 15
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
    • Het Twijgje
Re: Mede maken van dag tot dag
« Reactie #13 Gepost op: november 23, 2010, 10:23:17 am »
de Walnotensmaak kwam nog niet echt naar voren,
Ik denk dat het vooral leuk voor het idee was.

Poppe

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Re: Mede maken van dag tot dag
« Reactie #14 Gepost op: november 23, 2010, 09:22:19 pm »
Als ik jou was had ik die noten opengemaakt. Daarna even koken en terug in de fles.
Zonde als je walnotenmede hebt zonder walnoten smaak. Ik vond het zo orgineel!
Geen mondkost is slechter
voor een mens op reis
dan overmaat aan mede!