Auteur Topic: Nieuwe batch  (gelezen 15845 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Davids

  • New bee
  • *
  • Berichten: 12
  • Just trying
    • Bekijk profiel
Nieuwe batch
« Gepost op: augustus 01, 2017, 11:10:08 am »
Dit keer volgens het boekje gewerkt.
2,5 liter water gekookt en daarna de honing opgelost.
1350gr lindehoning
Na afkoelen tot 26 gr.C.
2,8gr Gistvoeding
4gr wijnsteenzuur
Snufje tanninepoeder
Kamertemperatuur 23 gr.C.
De SM die ik meet is 1130g/cm3
5gr Arsegan Wijngist Mede met 3 theelepels suiker in 50mL water (27 gr.C.) opgelost.
Nu afwachten.
Later vul ik aan tot 1 gallon (3,78L).

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Nieuwe batch
« Reactie #1 Gepost op: augustus 16, 2017, 04:16:51 pm »
Staat het mooi te pruttelen Davids?

Hier loopt het een beetje uit de hand.
Een imker collega had nog drie emmers honing over (onverkoopbaar van vorig jaar!)
Deze week verwerkt en er staan nu 6 cans van 20 liter als een gek te pruttelen.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 99
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch
« Reactie #2 Gepost op: september 23, 2017, 05:44:30 pm »
Ziet er goed uit, al die kannetjes!

Davids, goed om te zien dat je het forum als een soort logboek gebruikt! Vooral door gaan :-)
67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

Davids

  • New bee
  • *
  • Berichten: 12
  • Just trying
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch
« Reactie #3 Gepost op: oktober 08, 2017, 03:41:20 pm »
Het heeft lekker staan borrelen. Na de heftigste gisting aangevuld tot 1 gallon.
Maar.... toen ik terug kwam van vakantie was de schroefdop gebarsten en was het waterslot eraf. Hel bijzonder...
Omdat er (maar) 1 fruitvliegje in zat, ben ik er van uit gegaan dat dit net was gebeurd. De vlieg eruit en opnieuw afgesloten.
Het gisten is inmiddels al een tijdje gestopt.
Met een refractometer heb ik bij een 50/50 mede/water oplossing  de hoeveelheid alcohol gemeten. Dat was, na terugrekenen, 5%. Zou niet goed moeten zijn....
De eerstvolgende stap is nu overhevelen naar een schone fles, want dat is nog niet gebeurd en het suikergehalte meten. Als er nog suiker in zit zal ik een nieuwe giststarter moeten toevoegen lijkt mij. Klopt dat?
Nog andere tips?

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Nieuwe batch
« Reactie #4 Gepost op: oktober 09, 2017, 08:50:10 am »
Teleurstelling zeker na al dat werk?

Maar niet getreurd, er is altijd wel weer een oplossing.
SM van 1 of minder heeft dus geen suiker en zal ook met een nieuwe starter niet werken.
Je opgegeven bestanddelen zouden op ca 15% uit komen, n.l:
1350 / 25 * (2,5+1,350/1,4) = 15.4%
Dan nog later wat bijvullen tot 3.78l
Echter 15,4% zal je nooit halen, resteert dus een zoete mede.
Maar nu gaat het dus fout na de "plof".
Voeg nu honing toe aan je huidige batch tot je op een SM zit van ca 1.110
Ik doe dat altijd in de maatbeker die ik met de densimeter gebruik.
Is altijd uitproberen.
Dan medegist erbij en zou het weer moeten starten.
Heb je alleen een Gallon-fles? of ook een 5 liter

Hoe je aan die 5% nu komt is me ook niet duidelijk.

En leg eens uit hoe je alcohol meet met je refractometer.
Suikermeting kan maar alcohol......
Ben benieuwd.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Nieuwe batch
« Reactie #5 Gepost op: november 21, 2017, 09:51:13 am »
Jammer dat het hier zo rustig is met ervaringen en berichten.
Desondanks ben ik er zelf nog steeds mee bezig!

Had nog 2 kilo vlierbessen geplukt en in de diepvries gedaan.
En nog een voorraad melicitozehoning van vorig jaar.
Enkele flessen leeg en dan maar weer aan de slag ermee.

Eerst de vlierbessen een de kook,
Dan de honing en meten welke verhoudingen natuurlijk,
Na het koken van de bessen deze bij de honing voegen,
Gist, voedingszout, wijnsteenzuur en anderhalf kop thee erbij.
De thee voor de tanine is een puntje natuurlijk.
In de vlierbes is de natuurlijke tanine aanwezig.
Dus hoe dat uitpakt blijft een vraag en is tevens een leer moment.
Dan de gist erbij in, en na 10 minuten was de gisting al gestart.
En dan de spullen weer schoonmaken natuurlijk, emmers, trechter, maatbeker enzovoorts.
En nu maar weer maanden wachten om te kunnen beleven hoe uiteindelijk de smaak is.



Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Nieuwe batch
« Reactie #6 Gepost op: november 21, 2017, 09:58:53 am »
Dan een Mededeling die in een andere topic behoort.
Maar geef het hier door in de hoop op voldoende lezers :-))

Medio januari is de imkerafdeling Ruinen voornemens een cursus c.q. workshop te houden.
Medemaken!
Bij voldoende deelname natuurlijk.
Heb je belangstelling meld het dan aan de secretaris van de afdeling.
Adres kan je vinden op hun webpagina;

http://www.ruinerimkers.nl/

Zou wel leuk zijn om dat weer eens mee te mogen maken.
Doen dus, een echt werkje voor in de wintermaanden.
En een unieke kans er wat BIJ te leren.

Proost alvast
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch
« Reactie #7 Gepost op: november 23, 2017, 07:41:45 pm »
Jammer dat het voor mij zo ver weg is.
Moet eigenlijk zelf ook weer eens wat in zetten. Ben nu een beetje aan het interen op mijn voorraad.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 99
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch
« Reactie #8 Gepost op: november 25, 2017, 04:44:56 pm »
Ik sluit me bij Agravain aan, da's toch wel een eindje uit de buurt. Wel leuk om te zien hoe anderen dat doen natuurlijk.
67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

erik

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 78
  • heerlijk helder mede
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch
« Reactie #9 Gepost op: december 03, 2017, 09:45:56 am »
Hier ook weer een nieuwe batch 20 liter opgezet.
Had wat gistende koolzaad honing

ingredienten.

8,5 kilo koolzaadhoning
6 kilo pruimen
wijnsteenzuur 20 gr
citroenzuur 15 gr
10 kruidnagels
1 zakje vanilla suiker
en 15 gr gistvoeding
Mede gist

pruimen met wat honing in het vat gedaan, pecto enzymen toegevoegd en na 48 gefilterd.  Daarna vat afgevuld tot 3/4.
De sg was niet te meten.
Tinus kolster zegt altijd niet te zuinig met honing.


Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Nieuwe batch
« Reactie #10 Gepost op: december 04, 2017, 09:07:19 am »
Erik, goed bezig hoor!
Heb je sm niet gemeten of kon je het niet meten.
Het laatste lijkt me juist.
Er zit wel heeeel erg veel honing in.
En een te hoog sm ofwel suikergehalte kan ervoor zorgen dat de gisting niet start.
Als ik het mis heb vertel je het maar.
Ook nog de pruimen erbij geeft wel een overdaad.
Zou het nog eens goed meten en er zeker wel minstens 25 liter van maken.
Kom je zelfs nog zonder die pruimen op een zoet en hoog alcoholgehalte uit.
Wil je echt een zoete mede dan zal je het zuur gehalte ook moete verhogen.
Reken dan op 3gram per liter most voor een zoete mede.
Gistvoeding zou ook wel meer mogen.
Reken altijd 1,3 gram per liter most.

Hou je ons op de hoogte??

Ga deze week enkele mede's blenden.
Heb verschillenden staan nl 5 + 5 + 10 liter, en ga daar een smaakje van maken.
Wie wil komen helpen proeven???   :-))
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch
« Reactie #11 Gepost op: december 04, 2017, 11:58:49 am »
Hoogeveen is wat ver rijden voor mij anders had ik je graag geholpen.

Groet Peter
Iedereen moet het leren.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch
« Reactie #12 Gepost op: december 27, 2017, 12:52:51 pm »
Heb weer mais bier gemaakt 40 liter en nu de mout aan het gisten voor een 20 granen likeur.
Maar ik blijf zeggen geen thee of zuren in de mede.
Gewoon honing en water met vruchten en ook water niet boven de 50 graden als er de honing in moet.
Als er vruchten welke ook dan tannine en gistingen zout en gist per 5 liter een thee lepeltje.
Tinus.

tel 06-15203088

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Nieuwe batch
« Reactie #13 Gepost op: januari 14, 2018, 09:55:00 am »
De gemaakte mede van restvoerramen - van nu een jaar terug - is mooi helder en wel uitgegist.
Geproefd en besloten deze gedeeltelijk af te vullen in een aantal flessen.
Het staat nu in een kunststof 22 liter fles.
De smaak is voortreffelijk.
Meten moet nog, dat gaat gebeuren met het afhevelen op fles.
Zal er wat plaatjes van maken om forumbezoekers "lekker" te maken.

De smaak van dit soort mede is toch wel heel erg lekker.
Beter zelfs dan van een specifieke honingsoort.
Maar smaken verschillen gelukkig.

wordt vervolgd!
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

erik

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 78
  • heerlijk helder mede
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch
« Reactie #14 Gepost op: februari 26, 2018, 06:14:35 pm »
De pruimen batch overgeheveld. Goed op smaak zoet. Heb geen probleem gehad met opstarten. SG kon ik niet meten bij het opstarten is nu 1052. Mijn andere pruimen batch 10 liter zit nu op S.G. 1040 heerlijk van smaak deze is nu uitgewerkt.