Auteur Topic: Nieuwe batch  (gelezen 199 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Davids

  • New bee
  • *
  • Berichten: 12
  • Just trying
    • Bekijk profiel
Nieuwe batch
« Gepost op: augustus 01, 2017, 11:10:08 am »
Dit keer volgens het boekje gewerkt.
2,5 liter water gekookt en daarna de honing opgelost.
1350gr lindehoning
Na afkoelen tot 26 gr.C.
2,8gr Gistvoeding
4gr wijnsteenzuur
Snufje tanninepoeder
Kamertemperatuur 23 gr.C.
De SM die ik meet is 1130g/cm3
5gr Arsegan Wijngist Mede met 3 theelepels suiker in 50mL water (27 gr.C.) opgelost.
Nu afwachten.
Later vul ik aan tot 1 gallon (3,78L).

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 362
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Nieuwe batch
« Reactie #1 Gepost op: augustus 16, 2017, 04:16:51 pm »
Staat het mooi te pruttelen Davids?

Hier loopt het een beetje uit de hand.
Een imker collega had nog drie emmers honing over (onverkoopbaar van vorig jaar!)
Deze week verwerkt en er staan nu 6 cans van 20 liter als een gek te pruttelen.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 96
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch
« Reactie #2 Gepost op: september 23, 2017, 05:44:30 pm »
Ziet er goed uit, al die kannetjes!

Davids, goed om te zien dat je het forum als een soort logboek gebruikt! Vooral door gaan :-)
67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

Davids

  • New bee
  • *
  • Berichten: 12
  • Just trying
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch
« Reactie #3 Gepost op: oktober 08, 2017, 03:41:20 pm »
Het heeft lekker staan borrelen. Na de heftigste gisting aangevuld tot 1 gallon.
Maar.... toen ik terug kwam van vakantie was de schroefdop gebarsten en was het waterslot eraf. Hel bijzonder...
Omdat er (maar) 1 fruitvliegje in zat, ben ik er van uit gegaan dat dit net was gebeurd. De vlieg eruit en opnieuw afgesloten.
Het gisten is inmiddels al een tijdje gestopt.
Met een refractometer heb ik bij een 50/50 mede/water oplossing  de hoeveelheid alcohol gemeten. Dat was, na terugrekenen, 5%. Zou niet goed moeten zijn....
De eerstvolgende stap is nu overhevelen naar een schone fles, want dat is nog niet gebeurd en het suikergehalte meten. Als er nog suiker in zit zal ik een nieuwe giststarter moeten toevoegen lijkt mij. Klopt dat?
Nog andere tips?

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 362
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Nieuwe batch
« Reactie #4 Gepost op: oktober 09, 2017, 08:50:10 am »
Teleurstelling zeker na al dat werk?

Maar niet getreurd, er is altijd wel weer een oplossing.
SM van 1 of minder heeft dus geen suiker en zal ook met een nieuwe starter niet werken.
Je opgegeven bestanddelen zouden op ca 15% uit komen, n.l:
1350 / 25 * (2,5+1,350/1,4) = 15.4%
Dan nog later wat bijvullen tot 3.78l
Echter 15,4% zal je nooit halen, resteert dus een zoete mede.
Maar nu gaat het dus fout na de "plof".
Voeg nu honing toe aan je huidige batch tot je op een SM zit van ca 1.110
Ik doe dat altijd in de maatbeker die ik met de densimeter gebruik.
Is altijd uitproberen.
Dan medegist erbij en zou het weer moeten starten.
Heb je alleen een Gallon-fles? of ook een 5 liter

Hoe je aan die 5% nu komt is me ook niet duidelijk.

En leg eens uit hoe je alcohol meet met je refractometer.
Suikermeting kan maar alcohol......
Ben benieuwd.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.