Onze leden maken mede (en bier!) > Recepten

pruimenmede

(1/2) > >>

erik:
Wie weet hoeveel kilo pruimen ik nodig hebt om 10 liter pruimen mede te maken?

Peter van Den Berg:
Ik denk dat je dat zelf moet proberen, je kan er zo veel in doen als je wilt volgens mij.
Maar ik ben een leek.
Een paar kilo zou zo maar kunnen denk ik.
Maar als ik het mis heb dan hoor ik het graag.
Er staat hier vast ook wel een recept op het Forum.

Groet Peter

Bijker:
Erik, maak je daar eerst sap van, of "gooi" je ze er zo in??
Met pit, zonder pit?
Blauwe of witte pruimen?
Zoete of "van de boom" pruimen?
Alleen pruimen(sap) of ook nog water erbij in?
Hoeveel % alcohol gewenst?
Droge, medium of zoete mede?

Kan wel meer vragen verzinnen!
Suiker gehalte maakt een boel uit van het uiteindelijke resultaat.
 Had vanmorgen een batche opgezet van ontvangen honing.
Formule klopte in deze niet!
Vochtgehalte bleek nl 23% te zijn en dan is het suikergehalte ook anders.
Moest er dus veel meer honing BIJ toevoegen.
Het is allemaal zo simpel maar je moet wel even opletten.

Resume: meten van je gewenste most is het belangrijkste in deze!

P.s. batche van 5 liter staat inmiddels wel al te "blub,blub, blubben" !
 

Bijker:
5 volle emmers met pruimen geplukt vandaag.
Moest wel, waren n.l. twee dikke takken door de regen en storm van afgelopen weekeinde afgebroken.
Ze waren nog niet allemaal rijp, maar de takken lagen hinderlijk in de weg.
En wat moet je dan?!?!
Maar eens gaan denken wat ik er mee moet.
Denk eraan om wijn maken, en een deel mede.
een recept hiervoor is:
schoon maken, neem de helft water van de hoeveelheid die je wilt maken en dat over de pruimenpulp.
Paar uur laten staan en dan de rest van het water erbij met pecto-enzymen voor meer sap onttrekking.
48 uur laten staan en dan zeven.
Breng het dan aan de kook en die er suiker bij in verhouding 2 pruim/1 suiker.
En voor mede dan natuurlijk honing.
Roeren tot het opgelost is en bij 22 grC gist erbij.
In fles of vat, afsluiten en waterslot erop.

Denk dat ik ga proberen om een emmer pruimen in de stoomsmelter te doen en dan zeven/pureren.
Moet het ook fijn zijn.
Ga natuurlijk niet al die pitten eruit halen.

Wordt vervolgd met plaatje (als het lukt!!  )

erik:
Ha eindelijk zover. Heb de batch met pruimen opgezet. 2 kilo pruimen met 4 liter gekookt water samen gevoegd en pecto enzymen. 48 uur laten staan daarna gefilterd door een kaasdoek. Uitgeknepen en daarna 3,5 kilo zomerhoning en gekookt water toegevoegd. Wijnsteenzuur,citroenzuur.gistzouten en een beetje tanine toegevoegd en nu wachten. S.G. 1120 genoeg voor 10 liter. vaatje staat nu 3/4 vol ivm het gisting proces.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie