Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

nieuwe poging

(1/2) > >>

Mattheijer:
op 15-1-17 een nieuwe 10 literfles mede aangemaakt.
ingredienten:
7 liter water
3132 gram honing
13 gram gistvoeding
2 gram tanine
6,1 gram wijnsteenzuur

SM voor toevoeging van gistvoeding:1102
zurgraad 4

fles stopt op 6-2-2017 met gisten.
vandaag (11-2-2017) overgeheveld en geproefd natuurlijk.
vind hem verre van zoet en smaakt mijn inziens niet naar mede??

Moet ik me zogen gaan maken dat ook deze batch mislukt of moet ik simpelweg geduld hebben en afwachten ?
graag jullie mening

m.kolsters:
Ik denk van wel, hoeveel gist zit er in of zelf gisting.
 En waarom tannine en wijnsteen zuur?

Mattheijer:
Ik heb het recept ui het boekje van bijkergilde gehaald.
daar spreken ze van deze ingredienten.
Maar het water en de honing heb ik tot 60 graden verwarm in een aluminium pan. zou het dat kunnen zijn ?

m.kolsters:
Ik werk met RVS pan maar dat niet de oorzaak.
Je kan er nu nog honing in doen maar wel een uur koken als het niet mag gisten.
En als je snel mede wil maken een beetje hoger op warmen  80-90 gr.
En als je echte MEDE wil maken niet hoger dan 30 gr. en veel geduld.

Mattheijer:

--- Citaat van: m.kolsters op februari 12, 2017, 10:12:36 am ---Ik werk met RVS pan maar dat niet de oorzaak.
Je kan er nu nog honing in doen maar wel een uur koken als het niet mag gisten.
En als je snel mede wil maken een beetje hoger op warmen  80-90 gr.
En als je echte MEDE wil maken niet hoger dan 30 gr. en veel geduld.

--- Einde van citaat ---

de honing dan laten afkoelen of heet aan de mede toevoegen ?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie