Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

Mede nieuwe poging HELP

(1/2) > >>

Mattheijer:
Het is stormachtig en zit lekker achter de warme laptop,
Nu maar weer eens kijken of ik een mede kan opstarten.
Mijn recept van de vorige keer was erg droog zo niet te drinken uitgevallen.
dit is in het kort de werkbeschrijving die ik heb gevolgd.

Meng de honing met water en breng het aan de kook terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Gebruik zoveel water dat het totale volume nog net onder de 10 liter blijft. Laat het even koken en schep het schuim eraf. Giet de kokende vloeistof dan door een doek in het plastic vat. Voeg 2 theelepels gistvoeding en 2 theelepels citroenzuur toe, en eventueel een halve kop sterke thee. Laat de most afkoelen en voeg dan gist toe. Het is handig om zogenaamde "superwijngist" te gebruiken. Die kan direct in droge vorm door de most worden geroerd (met andere gisten is het vaak nodig om van te voren een giststarter te maken).

Nu wil ik graag weten welke gist kan ik het beste gebruiken,
En geloof dat ik het water niet boven de 50 graden mag laten komen ?
Wie kan mij op weg helpen ?

Peter van Den Berg:
Er zijn hier vast wel mensen  die dat kunnen  en willen.

Groet Peter

m.kolsters:
Als je zo begint gaat het niet smaken.
Als je de honing opwarmt tot 70 gr. is het wel goed.
Hoeveel honing in 10 liter.   ( 4kg )
Kultuurgist en voedingenzout.
En geen thee, krijg je een rare geur/ smaak van.
En als je er vruchten bij wil doen dan moet je pecto-enzyme gebruiken.

Mattheijer:
Dan denk ik aan water naar 70 graden brengen 3,5 kilo honing toevoegen gist en citroenzuur erbij en dan laten afkoelen,
gist er aan toevoegen en in de gistfles doen.

m.kolsters:
IS WEL GOED.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie