Auteur Topic: Nieuwe batch.  (gelezen 16674 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Nieuwe batch.
« Gepost op: november 12, 2016, 04:30:44 pm »
Vandaag ook nog een nieuwe batch gestart.
Alleen met honing water en gist.
Wat citroenzuur  wijnsteenzuur  gist voeding   tannine.
Alleen nu echte honing,want mijn eerste batch was met honing  uit de supermarkt,en zo kan ik het verschil  proeven.
Of niet natuurlijk.
Verder zit in allebij het zelfde.

Groet Peter.
Iedereen moet het leren.

Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch.
« Reactie #1 Gepost op: november 12, 2016, 05:00:32 pm »
Oja dat vergeet ik  met een sm van 1090.
Iedereen moet het leren.

erik

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 78
  • heerlijk helder mede
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch.
« Reactie #2 Gepost op: november 12, 2016, 05:16:00 pm »
1090 = 12% Alc en je zal zeker het verschil proeven. echte honing is niet verwarmd boven 40 graden en alle enzymen zitten daar nog in. Je hebt toch zeker wel de honing geproefd toch?
Nu afwachten.

Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch.
« Reactie #3 Gepost op: november 18, 2016, 07:36:24 am »
Hij staat lekker te bubbelen  hoor ,als er iemand is die dit leest. Denk  het niet.

Groet Peter.
Iedereen moet het leren.

erik

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 78
  • heerlijk helder mede
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch.
« Reactie #4 Gepost op: november 18, 2016, 07:03:18 pm »
ja hoor   Mooi dat het goed te keer gaat nu afwachten.

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Nieuwe batch.
« Reactie #5 Gepost op: november 19, 2016, 10:00:06 am »
Peter, je bent goed bezig.
Hoeveel heb je gemaakt?
Hoeveel honing, hoeveel water?
Citroenzuur EN wijnsteenzuur zou ik zelf niet doen.
Zuur is heel belangrijk maar ook hier te veel is niet echt aan te raden.
De ene melecitosemede die gemaakt is heeft ook te veel zuur.
Dat is toch niet een aanrader voor de smaak.
Moet ik dus weer gaan blenden.
Dus volgende keer iets voorzichtiger, zou mijn advies wezen.
Je kan het later altijd nog BIJpassen, eruit halen is een groter probleem.
Waar heb je de honing vandaan? imker in je buurt?
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch.
« Reactie #6 Gepost op: november 19, 2016, 09:50:54 pm »
Mijn Bijen staan in de tuin, en de rest vertel ik later wel een keer ga nu slapen.

Groet Peter
Iedereen moet het leren.

erik

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 78
  • heerlijk helder mede
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch.
« Reactie #7 Gepost op: november 20, 2016, 08:32:10 am »
Ik had kokend water bij een beetje honing gedaan en daarna aan mijn bananen mede toegevoegd. dit is niet voldoende om gisting te stoppen. Er vindt toch weer omzetting plaats. Blij dat het nog niet in de flessen zit.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch.
« Reactie #8 Gepost op: november 20, 2016, 02:24:02 pm »
Moet langer koken als het niet mag gisten.
Maar waarom.
Tinus.

tel 06-15203088

erik

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 78
  • heerlijk helder mede
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch.
« Reactie #9 Gepost op: november 20, 2016, 06:29:35 pm »
Ik houd niet van te droog dus aanlengen met honing om op smaak te brengen. was al klaar met gis.ten al mnd Ik weet wel dat dit ten koste gaat van smaken maar ja voor wie maak ik het nou? Zoveel mensen zoveel smaken. helaas zit ik niet bij jouw in de buurt Tinus  anders kon ik misschien meer medes testen op smaak.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch.
« Reactie #10 Gepost op: november 21, 2016, 08:31:02 am »
En als je niet van droog houd dan meer honing en niet zo warm maken.
Tinus.

tel 06-15203088

Yurg

  • New bee
  • *
  • Berichten: 10
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch.
« Reactie #11 Gepost op: november 25, 2016, 08:47:30 am »
Wat je kan doen om te voorkomen dat je mede verder doorgist dan je wilt is regelmatig SG meten totdat deze op een gewenst niveau is, hierna wil je je gisting stoppen.

Het stoppen van de gist kan op 2 manieren. De eerste is het verwarmen van je mede iets boven de 40 graden. Dit zorgt ervoor dat de gistcellen direct afsterven, maar de honing niet te warm wordt. Houd deze temperatuur ongeveer 10 minuten aan om zeker te zijn dat de gistcellen wel echt dood zijn.

En tweede manier is het toevoegen van url=https://www.brouwmarkt.nl/brouwmarkt-producten/wijnmaken/mostverbetering-correctie/most-smaak-verbeteren/giststop-instant-dosis-voor-10-20-liter-wijn-15-gram.html]giststopper[/url]. Als je deze in je most voegt zal de gist binnen een maand afsterven en stopt je gisting. Let wel op dat hier sulfiet in zit en je dit dus echt in kleine hoeveelheden moet gebruiken (maar niet te weinig, want dan werkt de giststopper helemaal niet). Let wel op dat je most nog een tijdje doorgist dus je dit moet doen vlak vóór je je ideale SG hebt.

Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch.
« Reactie #12 Gepost op: december 10, 2016, 01:30:56 pm »
Vandaag overgeheveld  en sg gemeten  was 1090 is nu 1005.
En geproefd  was best lekker  maar ik hou van zoet  ,dus een pot honing er bij gedaan.
En nu weer wachten.

Groet Peter
Iedereen moet het leren.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch.
« Reactie #13 Gepost op: december 11, 2016, 11:09:09 am »
Van wie leer je dat al die troep er bij moet, honing water gist en voeding zout en genoeg honing in een keer 2 potten water een pot honing.
Tinus.

tel 06-15203088

Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: Nieuwe batch.
« Reactie #14 Gepost op: december 11, 2016, 02:13:47 pm »
Sorry  ik moet het natuurlijk ook leren. Het stond in een boekje en dat heb ik gevolgd en dat ging over wijn maken met een special recept  voor mede ,vandaar.

Groet Peter
Iedereen moet het leren.