Van de Redactie > Vragen en opmerkingen

Hoe lang houdbaar

(1/2) > >>

erik:
Mensen ik heb nu mede van 8% in de fles gedaan. Hoe lang is dit houdbaar?

Peter van Den Berg:
Zou ik ook wel willen  weten.

Bijker:
Erik, dat is toch wel lastig te zeggen.
Een laag percentage beperkt wel de houdbaarheid.
Maar neem aan dat je ze niet wilt bewaren voor/tot na je pensioen :-))
Lekker opdrinken zou ik zeggen komende weken.
Wel een opmerking:
Met je gemeten restsuiker van 1.042 zou je met een starter het percentage wel kunnen verhogen.
Maar nu je alles in 0,75 flessen heb zitten is dat ook geen optie.
Volgende keer maar doen.
De restsuikers gaan weer tot gisting over waardoor het alcoholpercentage zal toenemen en wel minder zoet zal worden.
Maar je vrouw vindt het lekker, toch?
En daar moet je dan deze keer maar naar luisteren.

erik:
ja Bijker klopt gelukkig heb ik nog enkele batches staan van 13%
1 met banaan en wat vanillesuiker en 1 zonder kruiden mede en de gember sinasappel, keus genoeg,

Yurg:
Als je mede enkel bestaat uit de hoofdbestandsdelen water & honing is het haast oneindig houdbaar, aangezien beide producten uit zichzelf niet bederven. Direct opdrinken is daarom naar mijn mening zonde. Ik zou zeggen laat toch minstens één of twee flessen een jaar rijpen, dat doet echt wonderen voor de smaak!

Ik heb zelf afgelopen jaar een rode mede gemaakt met rode vruchten, maar zolang deze flessen nog dicht zitten is er ook niks aan de hand. Zodra de flessen open gaan moet je ze wel binnen enkele dagen opdrinken, anders wordt het bruin en kan je de mede weggooien. Mijn eerste gewone mede heb ik inmiddels al bijna 2 jaar laten rijpen en deze is nog prima, zelfs bij een fles die open is geweest zie ik geen tekenen van bederf of verslechtering van de mede optreden. Kortom: gesloten flessen zijn lang houdbaar, maar heb je vruchten in je mede zitten kan je de fles niet lang open laten staan.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie