Auteur Topic: mede van heidehoning  (gelezen 16671 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: mede van heidehoning
« Reactie #15 Gepost op: november 01, 2016, 07:26:50 pm »
Oke bedankt  man.
Iedereen moet het leren.

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: mede van heidehoning
« Reactie #16 Gepost op: november 02, 2016, 08:34:01 am »
na een maand vanaf gisting en  4 maand na de eerste overheveling daarna weer 7 maanden wachten.

Klopt helemaal Erik.
En 1 + 4 + 7 = 12 , ofwel een jaar.
En dat betreft dus een standaard mede zonder koken, banaan, hulpmiddeltjes, fruit, specerijen e.d.
Voor heidemede moet je voor een goede rijping echt op enkele jaren rekenen.
Deze vallen onder de "zware-mede"
Net wat Tinus al aangaf, wel 4 jaar.
Maar een goede whisky moet ook wel ruim 10 jaar liggen.

Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: mede van heidehoning
« Reactie #17 Gepost op: november 02, 2016, 08:38:02 am »
Oke bedankt  man.

Peter, heel veel van die informatie is te vinden in het boekje "mede" van het Bijkergilde.
Veel mede zelf maken met je medevrienden dan leer je er nog meer van.
En samen met een glaasje (gevuld met mede) weet je dan wat je zelf gemaakt heb.
Puur en (h)eerlijk genieten.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: mede van heidehoning
« Reactie #18 Gepost op: november 02, 2016, 11:06:31 am »
Boekje is onderweg.
Iedereen moet het leren.

erik

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 78
  • heerlijk helder mede
    • Bekijk profiel
Re: mede van heidehoning
« Reactie #19 Gepost op: november 04, 2016, 02:28:15 pm »
Hoera de heide mede staat te pruttelen. en nu wachten.

Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: mede van heidehoning
« Reactie #20 Gepost op: november 05, 2016, 12:06:01 pm »
@ Bijker.
Even over dat boekje ,ik heb geld overgemaakt, en er stond dan word het boekje prompt opgestuurd.
Maar volgens mij wacht ik al een week en nog geen boekje,wat bedoelen ze met prompt ?
Of ben ik te ongeduldig ?

Groet Peter.
Iedereen moet het leren.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: mede van heidehoning
« Reactie #21 Gepost op: november 05, 2016, 02:07:13 pm »
Ja jongens alles met mede duurt lang, we hebben er weer een paar snellen jongens bij.
Als het boek al niet snel is waarom dan de heihoning mede.
Als je bij honing 10 potjes een potje water toe voegt wordt het zeer goede mede,
en dan er niet meer aan komen voor het gisten rustig wordt of bijna stopt.

Dat is mede volgens het eeuwen lange recept.
Ik heb een boek schrijver, uit de ijs tijd en daarin kennen ze mede op deze manier.
Tinus.

tel 06-15203088

erik

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 78
  • heerlijk helder mede
    • Bekijk profiel
Re: mede van heidehoning
« Reactie #22 Gepost op: november 05, 2016, 04:52:06 pm »
dat is Peter Tinus . De mede die nu de fles is ingegaan staat 15 maanden.

erik

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 78
  • heerlijk helder mede
    • Bekijk profiel
Re: mede van heidehoning
« Reactie #23 Gepost op: november 10, 2016, 05:27:45 pm »
Hallo Tinus je schreef overhevelen na een half jaar. Krijg je dan niet de smaak van dode gistcellen in je mede?

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: mede van heidehoning
« Reactie #24 Gepost op: november 12, 2016, 10:12:11 am »
Erik, heb geen enkele ervaring met het maken van heidemede.
Maar niet overhevelen lijkt me toch niet goed toe.
Heide honing heeft ook veel reststoffen en zal dus ook veel materiaal achterlaten.
Om dat te laten staan lijkt me dus niet goed.
Zou echt na ruim een maand - dus na de eerste gisting - wel overhevelen.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: mede van heidehoning
« Reactie #25 Gepost op: november 12, 2016, 11:42:03 am »
Als de mede niet meer gist over hevelen en als deze te zoet is water bij vullen.
Maar wees wel zuinig, vul maar een keer meer bij.
Tinus.

tel 06-15203088