Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

Mijn eerste mede

<< < (2/3) > >>

Mattheijer:

--- Citaat van: Bijker op oktober 20, 2016, 08:39:51 am ---Je bent een tovenaar wanneer je binnen een maand een mede gereed zou hebben.
Bij mij duurt het meestal een jaar of langer.
Staat nu nog een 25liter fles van 01-2015 en is nog steeds bezig.
Met 2500 gram honing op 9,5 liter totaal zou je op 10,5% alcohol uitkomen.
Dat het uitgegist is en al helder is vreemd.
Die SM 1000 geeft aan dat er geen suikers meer aanwezig zijn, en dus niet meer gist.

Met een nieuwe hoeveelheid honing erbij en een giststarter zal je het wel weer aan de praat krijgen.

In het vervolg die honing niet meer gaan koken.
Je moet wel gekookt water gebruiken.
Hierin de honing oplossen en de rest van zuur, voeding, tannine ( kop sterke thee gebruiken) en de giststarter.
Het koken van jouw batches heeft de snelle klaring veroorzaakt.
Maar gaat ten koste van de smaak.
En dan in de fles met een waterslot.
Niks door doek of zeven!. Nergens voor nodig.

Schaf het boekje mede eens aan van www.bijkersgilde.nl

--- Einde van citaat ---
Ik heb als leek dit recept gebruikt.

m.kolsters:
Ja Bijker hij heeft de honing gekookt en dat gaat sneller,
maar dan nog kan het mis gaan, deze mede zal zo droog zijn dat je bij elke fles een fles water moet drinken.

Agravain:
Dat valt toch wel mee hoor Bijker.
Meestal begin ik met 1,5 kg honing en doe ik na de eerste overheveling nog een potje honing er bij, ter compensatie van de most die in de fles achter blijft.
Zelf vind ik mijn mede niet erg zoet. Het alcohol percentage (of eigenlijk de SM) meet ik niet meer. Zal wel zo veel zijn dat de gist het loodje legt. In het alcohol percentage ben ik ook niet zo geinteresseerd omdat het alleen voor eigen gebruik is.

Mattheijer:
Ik heb inmiddels de mede meegenomen naar Tinus Kolsters.
Hij heeft hem geproefd en hij is inderdaad HEEEL droog.

Nu is de vraag kan ik deze batch nog redden door hem aan te zoeten?
En zo ja hoe moet ik dat dan doen ?

Bijker:
Heb je al een densimeter om de SM te meten?
Proeven kan ook maar meten weet je hoeveel suiker er nog aanwezig is.
Zoete mede heeft > 1010
Medium mede tussen 1010 en 1005
Droge mede heeft een SM van< 1005

Met toevoeging van honing kan je het bijzoeten.
Maar alcoholpercentage meten is ook wel aan te raden.
Is het SM nu 1000 dan is het de vraag of de gisting wel spontaan start.
Wat mede/wijngist erbij zal de gisting weer op gang brengen.

Blijft leuk werk toch, en daar gaat het om met de beloning van een drankje

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie