Auteur Topic: Mijn eerste mede  (gelezen 8320 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mattheijer

  • New bee
  • *
  • Berichten: 30
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
    • worstenzo
Mijn eerste mede
« Gepost op: oktober 19, 2016, 01:06:08 pm »
Begonnen met mijn eerste mede,

14 september 2016

een recept gevolgd van het www, 2,5 kilo honing de rest aangevuld met water tot een 9,5 liter.
Dit alles aan de kook gebracht en het schuim eraf geschept.
Dit door een gaasdoek in een emmer gegoten en 2 theelepels gsitvoeding en 2 theelepels citroenzuur en 2 gram tannine van kastanjehout toegevoegd.
Dit alles laten afkoelen en toen 2,5 gram bioferm killer (gistkorrel) toegevoegd.
dichtheid van 1090
Dit heeft een weekje in de emmer gezeten en iedere dag even omgeroerd.

21 september 2016
De most vanuit de gistton overgegoten in de gistfles en deze afgesloten met een waterslot.

01 oktober 2016
meting van dichtheid gedaan en die staat nu op 1000

05 oktober 2016
De mede heeft al 2 dagen geen bubbels gegeven in het waterslot.
Overgeheveld in een nieuwe schone fles om het gistdrap kwijt te raken.

19 okotber 2016
Mede is glashelder maar wel aan de lichte kant.
ik heb er nu een fles uitgehaald en ik vind de smaak niet super. nu is de vraag is er reden voor paniek of ga ik gewoon veels te snel?





Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Mijn eerste mede
« Reactie #1 Gepost op: oktober 19, 2016, 05:53:27 pm »
Hoi Marco,

het lijkt me dat je erg weinig honing hebt gebruikt?
Zelf zit ik op 2 a 2,5 kilo op een 5 liter fles, dus dat is bijna de dubbele hoeveelheid honing als wat jij gebruikt in dit recept.
Daarbij mik ik alles eigenlijk meteen in de gistingsfles en niet eerst in een emmer.

Als je op 1000 zit is bijna al het suiker al vergist (water is 1000 bij 20 graden).
Heb je later nog eens gemeten?
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Mattheijer

  • New bee
  • *
  • Berichten: 30
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
    • worstenzo
Re: Mijn eerste mede
« Reactie #2 Gepost op: oktober 19, 2016, 07:20:24 pm »
Je kunt zomaar gelijk hebben,
Ik heb dit van een internet recept en ging er vanuit dat het goed was.
Er kwam argwaan toen hij al heel snel klaar was met gisten.
hij gist nu niet meer dus denk dat honing toevoegen nu geen zin meer heeft, of zou dat nog kunnen ?
Als mijn metingen kloppen zou ik nu op 12 % alcohol moeten zitten.

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Mijn eerste mede
« Reactie #3 Gepost op: oktober 20, 2016, 08:39:51 am »
Je bent een tovenaar wanneer je binnen een maand een mede gereed zou hebben.
Bij mij duurt het meestal een jaar of langer.
Staat nu nog een 25liter fles van 01-2015 en is nog steeds bezig.
Met 2500 gram honing op 9,5 liter totaal zou je op 10,5% alcohol uitkomen.
Dat het uitgegist is en al helder is vreemd.
Die SM 1000 geeft aan dat er geen suikers meer aanwezig zijn, en dus niet meer gist.

Met een nieuwe hoeveelheid honing erbij en een giststarter zal je het wel weer aan de praat krijgen.

In het vervolg die honing niet meer gaan koken.
Je moet wel gekookt water gebruiken.
Hierin de honing oplossen en de rest van zuur, voeding, tannine ( kop sterke thee gebruiken) en de giststarter.
Het koken van jouw batches heeft de snelle klaring veroorzaakt.
Maar gaat ten koste van de smaak.
En dan in de fles met een waterslot.
Niks door doek of zeven!. Nergens voor nodig.

Schaf het boekje mede eens aan van www.bijkersgilde.nl
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Mijn eerste mede
« Reactie #4 Gepost op: oktober 20, 2016, 08:41:54 am »
Zelf zit ik op 2 a 2,5 kilo op een 5 liter fles, dus dat is bijna de dubbele hoeveelheid honing als wat jij gebruikt in dit recept.

Dan hou je wel van erg zoete mede  :-))
En op hoeveel % kom je dan uit?
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Mattheijer

  • New bee
  • *
  • Berichten: 30
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
    • worstenzo
Re: Mijn eerste mede
« Reactie #5 Gepost op: oktober 20, 2016, 11:37:24 am »
Je bent een tovenaar wanneer je binnen een maand een mede gereed zou hebben.
Bij mij duurt het meestal een jaar of langer.
Staat nu nog een 25liter fles van 01-2015 en is nog steeds bezig.
Met 2500 gram honing op 9,5 liter totaal zou je op 10,5% alcohol uitkomen.
Dat het uitgegist is en al helder is vreemd.
Die SM 1000 geeft aan dat er geen suikers meer aanwezig zijn, en dus niet meer gist.

Met een nieuwe hoeveelheid honing erbij en een giststarter zal je het wel weer aan de praat krijgen.

In het vervolg die honing niet meer gaan koken.
Je moet wel gekookt water gebruiken.
Hierin de honing oplossen en de rest van zuur, voeding, tannine ( kop sterke thee gebruiken) en de giststarter.
Het koken van jouw batches heeft de snelle klaring veroorzaakt.
Maar gaat ten koste van de smaak.
En dan in de fles met een waterslot.
Niks door doek of zeven!. Nergens voor nodig.

Schaf het boekje mede eens aan van www.bijkersgilde.nl
Ik heb als leek dit recept gebruikt.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Mijn eerste mede
« Reactie #6 Gepost op: oktober 20, 2016, 12:10:31 pm »
Ja Bijker hij heeft de honing gekookt en dat gaat sneller,
maar dan nog kan het mis gaan, deze mede zal zo droog zijn dat je bij elke fles een fles water moet drinken.
Tinus.

tel 06-15203088

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Mijn eerste mede
« Reactie #7 Gepost op: oktober 20, 2016, 06:25:01 pm »
Dat valt toch wel mee hoor Bijker.
Meestal begin ik met 1,5 kg honing en doe ik na de eerste overheveling nog een potje honing er bij, ter compensatie van de most die in de fles achter blijft.
Zelf vind ik mijn mede niet erg zoet. Het alcohol percentage (of eigenlijk de SM) meet ik niet meer. Zal wel zo veel zijn dat de gist het loodje legt. In het alcohol percentage ben ik ook niet zo geinteresseerd omdat het alleen voor eigen gebruik is.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Mattheijer

  • New bee
  • *
  • Berichten: 30
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
    • worstenzo
Re: Mijn eerste mede
« Reactie #8 Gepost op: oktober 24, 2016, 09:58:29 am »
Ik heb inmiddels de mede meegenomen naar Tinus Kolsters.
Hij heeft hem geproefd en hij is inderdaad HEEEL droog.

Nu is de vraag kan ik deze batch nog redden door hem aan te zoeten?
En zo ja hoe moet ik dat dan doen ?

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Mijn eerste mede
« Reactie #9 Gepost op: oktober 26, 2016, 08:22:00 am »
Heb je al een densimeter om de SM te meten?
Proeven kan ook maar meten weet je hoeveel suiker er nog aanwezig is.
Zoete mede heeft > 1010
Medium mede tussen 1010 en 1005
Droge mede heeft een SM van< 1005

Met toevoeging van honing kan je het bijzoeten.
Maar alcoholpercentage meten is ook wel aan te raden.
Is het SM nu 1000 dan is het de vraag of de gisting wel spontaan start.
Wat mede/wijngist erbij zal de gisting weer op gang brengen.

Blijft leuk werk toch, en daar gaat het om met de beloning van een drankje
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Mijn eerste mede
« Reactie #10 Gepost op: oktober 26, 2016, 03:27:11 pm »
Op stoken het is van balsemien honing en deze is niet te drinken, nooit gebruiken voor mede.
Tinus.

tel 06-15203088