Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Bedorven mede

(1/1)

Pieter-Jan:
Dag allemaal,

Na een paar jaar wijn en mede maken, merk ik dat wijn (bijna) altijd lukt en mede bijna altijd mislukt. Wat vaak voorkomt: na ca. 1 maand een lucht van braaksel (zurig) en geen smaak in de most.

Soms gaat het goed (bv. mede met citroen lukt tot nu toe *klop* *klop* altijd), maar door de bank genomen is het roulette.

Is iemand hier bekend mee?
Alvast bedankt!

Avicenna:
Kan je iets meer details geven; Wat is je recept en welke handelingen doe je precies? Het is wat moeilijk om zo een antwoord te kunnen geven.

De keren dat het bij mij niet goed ging (of igg de mede niet lekker was) kwam door verkeerde honing of te weinig honing.

Bijker:
Mede maken is me nog nooit mislukt
Wat wel gebeurd is dat het niet aan de voorafgaande berekening en wensen voldoet.
Te zoet zoals ik er nu nog 20 liter heb staan met SM1052 en 14%
Of wel eens een te laag alcohol percentage.
Maar hoe meer "vreemde" stofjes en spullen je zal toevoegen hoe meer kans op "mislukken"'

Er staan nu spullen gereed om bessenmede te maken.
5,5kg witte aalbes en ruim 3kg honing.
Ga ik morgen mee beginnen.

Leg dus eerst eens uit wat je allemaal met je zure spul hebt uitgevoerd.

Bijker:
Sorry, toch een foutje!!
Heb een keer mederecept gemaakt met rozijnen.
Dat was dus niet wat verwacht.
Misschien niet mislukt maar het smaakte van geen kant.
Kan natuurlijk aan de smaak of aan het recept liggen.
Dat was in mijn "ogen" een mislukking.
Maar smaken verschillen (gelukkig).

Bijker:
Zou de bessenmede vandaag gaan maken.
Heb het gisteravond toch maar samengesteld.
Om 21.45uur als laatste de gistvoeding erbij.
Een uurtje later was het al "blub"
Staat nu lekker te blubben met een flinke laag schuim erop.
Kleur is vrij licht.

In het "Huishoudelijk woordenboek van Chomel uit 1776 noemde men dat "flinkt"
Leuk om die oude Mee of Mee-drank recepten eens te lezen zoals men dat toen uitvoerde.

En nu maar weer afwachten hoe dat gaat smaken.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie