Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

Brothers mede

<< < (2/2)

Bijker:
Geniet en drink met maten!!
Dat je het zo snel al uitgegist is, is wel vreemd.
Het duurt echt veel lange dan je voorstelt.
Heb van een badge van januari 2015 van 2 * 25 liter een maand terug nog een fles 10 liter overgeheveld.
In 6 flessen 0,7 en in 5 liter.
Zelfs die 5 liter zegt soms nog "plop"
En de flessen doen bij openen ook nog "plop".
Dat geeft aan dat de mede na ruim een jaar nog niet geheel is uitgegist.
Alcohol percentage ligt op ruim 13% met een prachtige afdronk.
Een nieuwe badge moet inderdaad na 1 maand worden overgeheveld.
Daarna over ca 3 maanden.
Met een volledige raat bedoel je een stuk raathoning?
Dus met verzegelde raat?
Die honing zal er wel uit moeten (ontzegelen) om het fermentatieproces te kunnen starten.
Het meten van suikergehalte wordt dan wel lastig.
Dan moet je gewicht en vochtgehalte van het stuk raathoning weten voor een eindresultaat.
Wel een leuk initiatief om te proberen.
Eikenhout bepaalt uiteindelijk smaak en kleur van de mede.
Denk aan whisky!
Het soort hout en wat er daarvoor in is gelagerd bepaalt eindresultaat.
Een beetje malt-whisky is wel op leeftijd!
Hiervoor zijn ook hout-supplementen in de vorm van blokjes en snippers van "oude" vaten.
Die bepalen uiteindelijk je smaak.
Tot over een jaar of tig......
Om eens te proeven.
P.S. Wijn is gemaakt van druiven! en mede is een honingdrank!!

Hermy78:
Hah, nou, dank je voor de waarschuwing Bijker, voordeel is dat ik maar partijtjes van 15 liter per keer aanmaak, dus dat is zeg 20 flesjes om een half jaar mee te doen.
Ik moet zeggen dat het mij ook nogal verbaasd dat het proces zo snel gaat. 3 tot 4 maandjes in de gistingsfles en dan laat ik het 3 maanden gebotteld rijpen.
Met die volle raat wil ik eerst wel ontzegelen hoor, en dat vochtgehalte? Mijn broer heeft, zoals iedere goede imker, een refractometer dus dat is moeiteloos te bepalen hoor. Suikergehalte maak ik me niet zo druk over, af en toe even sampelen (proeven), mocht hij niet zoet genoeg zijn voeg ik er wat honing aan toe (ben een echte zoetekauw).

Bijker:

--- Citaat van: Hermy78 op mei 04, 2016, 05:12:44 am --- en dan laat ik het 3 maanden gebotteld rijpen.
--- Einde van citaat ---

Drank, of het nu mede, wijn of whisky is zal op fles geen verandering meer ondergaan.

Hou wel de verhouding honing/water aan met het door jou van te voren gewenste alcoholpercentage.
Te hoog suikergehalte resp. S.M. van je badge voorkomt de start van het gistingsproces.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie