Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

Steentijd mede.

(1/2) > >>

Agravain:
De naam van deze mede heb ik gekozen omdat het een heel eenvoudige mede is: alleen honing, water, gist en gistvoeding.
Dat laatste is een beetje smokkelen omdat dit vroeger nog niet bekend was. Maar met de kennis van nu, toch maar toegevoegd.
Deze mede heb ik al een tijd geleden ingezet, maar nog niet hier op het forum geplaatst. Bij deze dus, met een korte historie van het proces.

2013-11-21:[*] 1.5 kg honing
[*]3 liter water (gekookt)
[*]6 gram gistvoeding
[*]1/2 pakje bioferm Aromatic
[/list]

Kook 3 liter water. Doe de honing in een pan. Spoel de potten om met 1 liter van het gekookte water en doe dit bij de honing in de pan.
Giet het honing / water mengsel in de gistingsfles. Spoel de pan na met 1 liter van het gekookte water.
Doe de gistvoeding in de fles en spoel de trechter schoon met de rest (700 ml) van het gekookte water.

Los de gist op in 100 ml gekookt water, hou 200 ml gekookt water apart.
Als de most voldoende is afgekoeld, doe dan de gist in de fles, spoel na met de 200 ml apart gehouden water.
Het soortelijk gewicht van de most is 1126.

2013-11-29:[*]1 kg honing
[*]1 liter water (gekookt)
[/list]
Honing opgelost in het water en in de fles gedaan. Deze is nu vol.

2014-02-09:
Eerste overheveling.


2014-10-12
Tweede overheveling.
Deze mede smaakt nog goed naar honing. De gisting lijkt voor het hevelen ook gestopt (waterslot staat naar binnen toe). Na het hevelen bubbelt het waterslot weer, maar of dit nu gisting of vrijkomen van het opgeloste koolzuur is weet ik niet.

2015-06-19
Gebotteld.

m.kolsters:
Zeg mede maker ik heb je het anders geleerd.
Mede uit de steentijd is zonder gist en voedigs zout.
Maar je moet wel 4/5 jaar wachten met op de fles doen ( gist tijd )
En ook geen water boven de 30 graden.

Agravain:
Ik weet het Tinus,
helaas heb ik (nog) geen zin om 4 tot 5 jaar te wachten. En om de gist een kans te geven toch maar gekookt water en een voedingsbodem.
Daarom meld ik ook dat er een beetje gesmokkeld is.  :).

m.kolsters:
Als je de honing opwarmt (75 gr. ) dan moet je drie maande wachten en proeven, en als het op is nieuw maken.
Maar denk wel dat je teveel maakt van elke smaak anders blijf je niet proeven.
Maar op de fles doen is wat anders blijft bezinken de eerste jaren.

Agravain:
Hoi Tinus,
je bedoelt gewoon most maken en wachten op spontane gisting? Of toch gist toevoegen?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie