Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Gistingsvraag..

(1/2) > >>

Jules:
Hallo medebrouwers,

In het geval van bier brouwen is de vergistingstemperatuur nogal belangrijk voor het smaakprofiel van het bier. Een paar graden verschil kan behoorlijk wat smaakverschil opleveren. Vandaar dat mijn bieren in een "klimaatkast" vergist worden. Hierin kan ik de temperatuur binnen een halve graad nauwkeurig instellen.

Mijn vraag is of wijngist hier net zo gevoelig voor is? Of kan deze gist meer temperatuurschommeling aan?

jules

Pieter-Jan:
Voor zover ik weet kun je wijn rustig in een kamer, of op zolder zetten. Zie de foto's ergens op dit forum.


Jules:
Dat viel me idd op, ook opmerkingen links en rechts doen mij vermoeden dat de smaak niet veel veranderd door een paar graden temperatuurverschil...

Dat is wel fijn want dan houdt ik mijn klimaatkast vrij voor mijn bieren! :D

Jules

mrperq:
Op extremere temperaturen na heb ik geen weet van sterke invloed van temperatuur op mede.

Gebruik je dezelfde gist voor je bier als voor je mede?
Ik vermoed dat temperatuur-gevoeligheid sterk afhangt van de gebruikte gist,
en dat dit minder een probleem is bij gisten veel gebruikt voor mede.
Moest je dezelfde gist gebruiken misschien toch wat voorzichtig zijn?

Jules:
Nee, biergist is anders dan wijngist. Oa de alcoholtolerantie is lager: bier heeft meestal een lager alcohol gehalte, uitzonderingen daargelaten.

Bij bier is de gistsoort van zeer grote invloed op de smaak. Als je een batch wort splitst, er twee verschillende biergisten bij doet en op de zelfde plek wegzet komen er twee zeer verschillende bieren van. Van de andere kant: splitsen met dezelfde gist en verschillende temperatuur aanhouden brengt ook grote verschllen aan in smaak..

ik heb voor mn mede arsegan mede gist gebruikt, dus ik verwacht dat t snor zit!

Jules

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie