Van de Redactie > Wie is wie?

Hallo

(1/2) > >>

Jules:
Hallo allemaal!

Mijn naam is Jules en ik brouw al enige jaren mijn eigen bier. Niet geheel onverdienstelijk gelukkig!
Nu ben ik via festivals in aanraking gekomen met mede en nu geloof ik dat ik dat ook kan maken, en dat ik het op zijn minst moet gaan proberen.
Ik ben me dan ook aan het inlezen hoe mede nou eigenlijk gemaakt wordt, en ondertussen heb ik een kleine batch in de gistfles staan. Als iemand nog een goed boek weet over mede bereiding hoor ik dat graag.

Tot snel!

Jules

Pieter-Jan:
Dag Jules & Welkom,

Wat ik hoor van bier brouwen is dat het veel moeilijker is, dus dit wordt voor jou een eitje!

Ik gebruik  "Maak zelf wijn"  van Ron Hoose, erg handig. De wijnmaak "bijbel" is "Zelf wijn maken" van C.J.J. Berry.

Maar... je kunt ook op "Member Map" klikken, welke ervaren medebrouwer in de buurt woont.

Succes!
P-J

Jules:
Hallo Pieter-Jan

Bier maken is niet zozeer moeilijker maar vooral bewerkelijker. Je bent wel een paar uur bezig met het maken en het filteren van het wort voordat het naar je gistvat gaat. Daarentegen is het wel wat sneller op dronk :D

Bedankt voor je boekentips! Op dit moment wacht ik op het boek "The Compleat Meadmaker" van amazon. Als ik daarin uitgelezen ben ga ik naar je tips kijken!

Op dit moment heb ik een 5 literfles mede in de gisting staan met 2,1 kg honing op totaal 5 liter. Hierbij wat gistvoeding, rozijntjes, een halve sinaasappel en een vanillestokje. Gister aangemaakt en de gisting is al zeer goed op gang! Het begint zelfs al te ruiken :)

Ik ben zeer benieuwd hoe het gaat verlopen!

Jules

mrperq:
Ik heb ook nog gehoord dat bier moeilijker is.
Dat elke fout je veel harder afstraft, terwijl er
van mede dikwijls toch wel nog iets van te maken valt.

Wel moet je er tijd voor durven uittrekken.
Veel recepten op het internet spreken van drinkbare
mede binnen drie maand, maar tenzij je er praktisch
stroop van maakt om de smaak wat te verdoezelen
is dat niet echt realistisch. Vooral de nagisting kan
echt lang duren. Zelf reken ik twee jaar. Soms heb
je geluk en is ie veel vroeger op toppunt, maar
reken er niet te sterk op.

Agravain:
Bij mij begint de gisting ook pas na een jaartje tegen zijn eind aan te lopen. Dan nog een tijdje bezinken (klaringsmiddelen doe ik niet aan). Je bent inderdaad waarschijnlijk ruim een jaar bezig om bij de botteling te komen. Dan moet het nog een tijdje rijpen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie