Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Leergierig

(1/2) > >>

Liempdenaar:
Afgelopen maand ben k begonnen met mijn eerste fles 4 liter Mede.
Nu heb ik tussendoor geproefd en vind ik het nog niet te zuipen. Te veel alcohol en een bittere afdronk. Maar daar gaat deze post eigenlijk niet over. Ik heb echter een paar vragen die ik graag beantwoord zie. Ik heb namelijk nogal wat tegenstrijdige verhalen gelezen. Nu heb ik hier op het forum de meeste informatie gevonden en dus ben ik blij dat ik er eindelijk op mah

1 hoevaak moet je de fles schudden. Ik heb elke dag gelezen maar ook zo min mogelijk omdat er anders zuurstof in de mede komt en de wijn door kan slaan naar azijn.
2 welke verhouding houd ik aan voor een lekkere mede. Alles tussen de 1 ror 3 liter ben ik voor 5 liter tegen gekomen.
3 moet je de honing eerst verhitten. ik heb gelezen dat het moet om de was eruit te halen maar ook dat het juist niet warmer mag worden dan zo'n 40 graden omdat dan de honing zijn smaak verliest.
4 Iedereen hoor ik van alles in de mede stoppen. Is het soms niet lekker met alleen honing?
5 Ik heb er op aanrade thee in gedaan. Ik had alleen jasmijnthee in huis. gooi je er dan een kopje gewoon drinkbare thee in of een kopje thee die 1 nacht heeft getrokken.
6 In de supermarkt ben ik honing tegen gekomen van €1.31 per 450 gram. nu wil ik als deze fles een beetje smaakvolle mede heeft gelevert overstappen op honing van een imker in de buurt. deze is echter aanzienlijk duurder (€3.50 per 450 gram) Maakt het in de smaak zoveel uit dat dit prijsverschil kan verantwoorden?

Dat was het wel even. Hier liep ik al tegenaan voor ik de vergistingsfles had.

m.kolsters:
Zijn te veel vragen kom maar proeven, afstand 12 km.
Dan kan je wat leren als je dat wil.

m.kolsters:
Ik ga je vragen beantwoorden, heb al begrepen dat je te zuinig bent voor goede mede.

Hoe vaak moet ik schudden , een of twee keer per week en dat een maand dan laten staan en als hij niet meer blupt weer schudden.
Welke verhouding, 2 water en een honing is zoet.
Moet je honing verhitten, nee maar dan moet je 4-5 jaar wachten voor deze op de fles kan.
Mede kan je maken van alle vruchten, en als je de hele raat bezit is dit nog veel lekkerder.
En als je er thee in gaat doen kan je de mede zo wel weg gooien.
En als je honing gaat kopen dan bij een echte imker en geen troep van 1 euro de kg.
En als je zelf imker bent moet je dit begrijpen.

Liempdenaar:
1 Ok ik denk dat ik mijn Mede doodgeschud heb. Hij doet niets meer en als ik schud gebeurt er niets. Ook is de mede al aan het klaren en smaakt deze gruwelijk naar alcohol. (op een niet lekkere jeneverachtige manier)
2 de verhouding is dat er nu 2 liter mede in een vergistingsfles van 5 liter zit de rest is water en een kopje thee.
3 Ik ben geen imker en heb daar ook niet de ruimte voor en zin in. ik zal dus bij een imker op zoek moeten naar een heel raat. Wel ben ik benieuwd wat het verschil in kwaliteit is en hoe ik dat verschil kan herkennen.[/li][/list]
 
Daarnaast wil ik eigenlijk wel weten waarom dat ik tegenkom dat het toevoegen van thee echt niet kan en ik dat wel op verschillende plekken tegen kom.

m.kolsters:
Maak gewoon mede zonder thee en proef zelf maar.
Ik heb veel smaken maar niets met thee .
Ik heb een les gehad in mede maken en dat was met thee, nooit meer.
Prettige jaar wisseling.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie