Auteur Topic: Vlielands Gloed  (gelezen 14085 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Vlielands Gloed
« Gepost op: september 14, 2013, 03:33:46 pm »
14-09-2013
Vandaag een mede met veenbessen (cranberry's) ingezet. Het recept is gebaseerd op Bijkers eenvoudige mede. Hier heb ik 250 gram gedroogde cranberry's aan toegevoegd.

Ingrediƫnten:
  • 1,5 kg honing
  • 3,25 liter water
  • 0,25 liter thee
  • 250 gram gedroogde cranberry's
  • 13 gram gemengde zuren
  • 6 gram gistvoeding
  • 3 gram gist (Bioferm AROMATIC)
De cranberry's met 0,25 liter water gekookt. Honing opgelost in 1 liter water. Alle ingrediƫnten (behalve de gist en 0,1 liter van het water) in de fles gedaan. Dit mengsel heeft een SM van 1118.
Nadat de most voldoende was afgekoeld de gist en het resterende water toegevoegd.

In de eerste instantie had ik 2,5 liter water gepland, maar de soortelijke massa van dit mengsel was flink hoger dan 1150 ( de maximale schaal van mijn meter). Bij de volgende keer kook ik de cranberry's met 0,5 liter water in plaats van 0,25 liter. Omdat de bessen gedroogd waren was bijna al het water opgenomen.

Berekeningen:
Soortelijk gewicht van 1118 komt overeen met 307 gram suiker per liter.
3.5 liter water + 1.5*0.6 liter honing = 4,1 liter most. Dit is 4.1*307=1258 gram suiker totaal.
1258 gram voor 5 liter = 251,5 gram per liter.  Als 18 gram 1% alcohol oplevert wordt het alcoholgehalte iets onder de 14%.

Update 10-11-2013:
eerste overheveling.
1 liter water toegevoegd.

Update 21-11-2013:
0,45 liter water toegevoegd. Het totale volume is nu 5 liter.


Update 09-02-2014:
2de overheveling

Update 08-04-2014:
3de overheveling

Update 12-10-2014:
Gebotteld.
« Laatst bewerkt op: oktober 12, 2014, 01:31:34 pm door Agravain »
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

denba00991

  • New bee
  • *
  • Berichten: 20
  • Rock n roll is the music of my soul
    • Bekijk profiel
Re: Vlielands Gloed
« Reactie #1 Gepost op: september 14, 2013, 09:26:11 pm »
Dat klinkt erg lekker.
Heb je ook foto's???
Don't worry. Bee happy

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Vlielands Gloed
« Reactie #2 Gepost op: september 15, 2013, 05:55:33 am »
Ruim een uur na het toevoegen van de gist stond de fles al te bloepen. Ik ben benieuwd wat dit gaat worden.
Ik had geen foto's maar u vraag en wij draaien:
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 99
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Re: Vlielands Gloed
« Reactie #3 Gepost op: september 15, 2013, 07:02:20 am »
Mooi kleurtje ook!
67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

denba00991

  • New bee
  • *
  • Berichten: 20
  • Rock n roll is the music of my soul
    • Bekijk profiel
Re: Vlielands Gloed
« Reactie #4 Gepost op: september 15, 2013, 12:01:22 pm »
Haha zeg maar je. :))
Maar ziet er inderdaad mooi uit
Don't worry. Bee happy

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Vlielands Gloed
« Reactie #5 Gepost op: november 10, 2013, 11:35:54 am »
Vandaag deze mede voor het eerst overgeheveld. Dit is misschien een beetje aan de late kant, maar ik wilde de veenbessen goed de tijd geven om hun smaak en kleur af te geven.
Volgende keer ga ik de bessen ook vooraf behandelen met pecto enzymen, om zo nog meer uit de vruchten te krijgen.
Na het overhevelen heb ik nog een liter gekookt water toegevoegd.
Het restant uit de fles, wat de hevel er niet meer uit krijgt, heb ik in een koffiefilter in een trechter gedaan. Dit staat nu uit te lekken in een glas. Dit soort restanten gebruik ik om te proeven hoe het gaat.
Deze mede is nog vrij zoet, dus waarschijnlijk nog niet uit gegist. Dit is wel voor het toevoegen van het water.
Soortelijke massa heb ik verder niet gemeten. Dat doe ik in een later stadium wel.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

bart martinszoon

  • New bee
  • *
  • Berichten: 25
  • by oden
    • Bekijk profiel
Re: Vlielands Gloed
« Reactie #6 Gepost op: november 10, 2013, 12:59:29 pm »
cranberrys en veenbessen sinds waneer is dat het zelfde
maar het klinkt interesant
ik ben nu bezig met een vruchten mede met verse vruchten

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Vlielands Gloed
« Reactie #7 Gepost op: november 15, 2013, 05:04:40 pm »
Cranberries is de Engelse benaming, veenbessen de Nederlandse.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

bart martinszoon

  • New bee
  • *
  • Berichten: 25
  • by oden
    • Bekijk profiel
Re: Vlielands Gloed
« Reactie #8 Gepost op: november 15, 2013, 08:26:36 pm »
aha mischien moet ik minder naar mensen luisteren en meer zelf onderzoek doen ik heb me namelijk laatst wijs laten maken dat cranberrys uit amerka kwamen

edit ohhh wacht dat is schijnbaar ook zo de plant schijnt hier ooit in een vat aangespoelt te zijn ofzo

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Vlielands Gloed
« Reactie #9 Gepost op: november 21, 2013, 11:39:17 am »
Vandaag de fles afgevuld met 0,45 liter water. Nu is het volume in de gistingsfles 5 liter.
Na de overheveling doet de mede vrij weinig meer, ook zakt de gist snel naar de bodem. Aangezien deze mede nog behoorlijk zoet is, hoop ik dat de gisting nog een tijdje aan de gang blijft.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

bart martinszoon

  • New bee
  • *
  • Berichten: 25
  • by oden
    • Bekijk profiel
Re: Vlielands Gloed
« Reactie #10 Gepost op: november 21, 2013, 04:17:38 pm »
mede gist bij mij uiteindelijk vaak erg langzaam maar toch gestaag door hoelang staat het nu al

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Vlielands Gloed
« Reactie #11 Gepost op: november 21, 2013, 05:07:21 pm »
De batch is op 14-09-2013 ingezet.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

bart martinszoon

  • New bee
  • *
  • Berichten: 25
  • by oden
    • Bekijk profiel
Re: Vlielands Gloed
« Reactie #12 Gepost op: november 21, 2013, 07:05:07 pm »
ohhhh das nog niet zo lang geleden dan is hij volgensmij nog jonger dan mn kruitnagel mede en die is ook jog niet klaar (mischien moet ik weereens datums op gaan schrijjenevebes medeven) sterker nog hij is dan ongeveer op dezelfde tijd ingezet als mn gewone zoete en jeneverbes mede dus die gist waarschijnlijk nog even door

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Vlielands Gloed
« Reactie #13 Gepost op: april 08, 2014, 08:25:17 am »
Vandaag maar weer een een overheveling gedaan. Het lijkt er toch op dat de gisting tegen het einde loopt. Soms is er namelijk onderdruk in de fles (waterslot staat naar binnen toe).  Na het hevelen bubbelt het weer, misschien wat koolzuur wat vrijkomt uit de vloeistof.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Vlielands Gloed
« Reactie #14 Gepost op: oktober 12, 2014, 01:30:33 pm »
Vandaag deze mede gebotteld, ik heb er 5x 0,75 liter beugel en 1x 0.35 liter uit gehaald. De rest ben ik nu aan het op drinken  ))J, ik moet zeggen, qua alcohol is er niks mis mee,  >:D.
Het is een droge mede geworden. Al de suikers die op 21-11-2013  nog aanwezig waren zijn nu weg, volgende keer wat meer honing (achteraf?) toevoegen. Van de veenbessen is helaas niks meer te proeven of te zien. Volgende keer meer bessen en ook pecto-enzymen gebruiken.

Verder moet ik toch eens wat werk van etiketten gaan maken. Ik heb al ooit eens een tip gezien om etiketten met melk vast te lijmen op de fles. Nu het ontwerp nog. Nu label ik de flessen met luier tape: makkelijk om op te schrijven en komt ook goed van de flessen af als deze hergebruikt worden.

Nog een foto van het eindresultaat in de 0.35 liter fles.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.