Mede > Medesoorten en -smaken

Zoete mede

(1/2) > >>

Bijker:
Smaken verschillen. :P
Hou zelf meer van een droge dan van een zoete mede.
Een zoete mede met een 1,035 sm.  en 14% wil ik toch wat droger maken.
Kan je daar een nieuwe (gist)starter aan toevoegen zodat er een nieuwe gisting plaats gaat vinden?
Zonde als het fout gaat dus wie weet hier een antwoord op?

Avicenna:
Even zomaar wat beredeneren:
Gist gaat dood of wordt inactief bij een bepaald percentage alcohol. Dat percentage zit nu in die fles. Dan lijkt me dat een nieuwe giststarter toevoegen niet heel veel effect gaat hebben.

Wat water toevoegen betekent dat het alcohol percentage omlaag gaat en dat de gist weer zijn werk zou moeten kunnen doen tot de max weer is bereikt (die 14%). Nu wordt het wel heel veel goochelen met cijfertjes om het goede SM te berekenen met de juiste alcohol, ik zelf zou beginnen met max 5% volume water toe te voegen.

Tenzij ik hier met mijn beredenering er volledig naast zit natuurlijk.

Agravain:
Bijker, het ligt er ook aan wat voor gist er bij gaat. Gist dat maar tot 14%-15% kan hebben, zal weinig veranderen. Voeg je een gist toe die hoger kan, bijvoorbeeld een champagne gist die tot 17% gaat, kun je die paar extra procentjes alcohol maken.
En zoals Avicenna meldde, verdunnen is ook een goede optie.
Ik weet zo niet wat de SM van een (half) droge mede is en hoeveel de SM daalt door 3% extra alcohol. Misschien heb je een combinatie van beide nodig. Let wel dat verdunnen niet alleen de alcohol verdund, maar (in theorie) ook de smaak, al zal dat in de praktijk wel niet zo'n vaart lopen.

Na wat googlen vind ik deze waar 18% wordt beloofd. Bij deze wordt zelfs 20% beloofd, wat je dus een extra 5% a 6% alcohol gaat opleveren. Ik schat in dat dat voldoende moet zijn om een gort droge mede van je batch te maken. (Wel even echt na rekenen he ;))

m.kolsters:
Hou zelf meer van een droge dan van een zoete mede. ( door bijker )

Het kost te veel honing als je zoet wil drinken.

En wat de gist betreft ook niet waar.
Neem maar rijst en maak er mede van je zal zien dat deze 20 % alcohol bevat

Avicenna:
Bedoel je dat je een hand vol rijst in je mede gooit om het alcohol percentage omhoog te krijgen Tinus?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie