Onze leden maken mede (en bier!) > Vage plannen

Earl Grey Mede

<< < (2/3) > >>

Agravain:
Als een echte theeleut weet ik (uit eigen ervaring) het volgende:
De inhoud van zakjes is vaak gruis. Omdat de thee hierdoor een groot contact oppervlak heeft zet je meestal redelijk sterke thee als het zakje er lang in zit. Eén kops zakjes bevatten meestal 2 gram. De zakjes voor een pot meestal meer, vaak 4 gram. Over het algemeen zijn de smaakjes theeën in zakjes voor één kopje (dus 2 gram).

Losse kwaliteitsthee (zwart) is grover en wordt daarom veel minder snel bitter. Waarschijnlijk wordt het ook minder bitter omdat de thee zelf van veel betere kwaliteit is dan het gruis in het gemiddelde zakje.
Houdt er rekening mee dat je thee nooit met kokend water zet. Eerst het water laten koken, dan wat af laten koelen (voor zwarte thee 90-95 graden, groen maximaal 80 graden). Wordt groene thee met te heet water gezet, dan krijg je juist bittere thee. Over het algemeen is groene thee sowieso bitterder dan zwarte.

Kort samengevat: 30 gram voor 10 liter most lijkt mij wat aan de sterke kant, omdat er geen 10 liter water (thee) gebruikt wordt. Vijf zakjes voor 5 liter most idem, omdat ook hier geen 5 liter thee wordt gebruikt. Zeker als je de thee mee laat gisten zou ik erg voorzichtig zijn met de hoeveelheid thee. Zet je de thee vooraf dan kan je de sterkte redelijk goed regelen door de blaadjes / zakjes er op tijd uit te halen.

Je kunt beter later nog een extra kop sterke thee toevoegen, dan dat het van het begin af aan al te sterk is.

Big Daddy Bee:
Dank Agravain voor deze in-depth thee verhandeling  ;)

Even plichtmatig wil ik hierbij vermelden dat er op het forum ook her en der informatie is over juist geen thee in je mede doen, en waarom niet. Het idee van thee (moeten) gebruiken steekt af en toe de kop op vanuit recepten elders op internet, of bepaalde boeken die in omloop zijn, maar het kan snel verkeerd uitpakken plus er zijn (betere) alternatieven voor bepaalde zaken waar thee nuttig voor zou zijn.

Neem bijv. deze draad even door als je daar in geïnteresseerd bent:
http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,316.0.html

mrperq:
Normaal doe ik er nooit thee bij, deze keer was uit nieuwshierigheid naar het effect.
Bitter schrikt mij niet af. Bier is ook bitter, en indien goed gebalanceerd zeer lekker.
Ik heb die thee er trouwens gewoon koud bijgehooid, had ergens gelezen dat dit niet zo
erg was als je die lang genoeg er in laat.


--- Citaat van: Agravain op december 12, 2012, 06:12:30 pm ---Kort samengevat: 30 gram voor 10 liter most lijkt mij wat aan de sterke kant, omdat er geen 10 liter water (thee) gebruikt wordt.
--- Einde van citaat ---

Hmm teveel is natuurlijk wel teveel.
In het ergste geval kan ik hem natuurlijk aflengen gewone mede achteraf  :-\
Wat raad je aan als hoeveelheid thee de volgende keer ik zoiets probeer?

Agravain:
Het ligt er aan wat je precies wil bereiken met het toevoegen van thee. Aangezien je specifiek over Earl Grey praat vermoed ik dat het niet om de thee gaat maar het Earl Grey aroma. Wat je dan in feite doet is thee (met een eigen smaak / geur) als drager voor het gewenste aroma (Earl Grey) toepassen.
Misschien zou het een optie zijn het gewenste Earl Grey aroma meteen toe te voegen. Het Earl Grey aroma is bergamot olie, gewonnen uit de schil van de vruchten van de bergamot plant. Deze plant is een citrusachtige.

Ga wel na voor het gebruik / aankoop of het product geschikt is voor inwendig gebruik.

Bulls:
Ik wil zelf nog een keer een rooibos thee mede maken daar bij heb je geen last van looizuur, en inderdaad gewoon niet te sterk maken maar gewoon als thee zetten die normaal drinkbaar is en dan in het veelvoud van het te gebruiken water.

Probleem is dat oude thee altijd sterker en bitterder wordt, en aangezien mede een lange tijd moet staan zal dat zeker het geval zijn. Rooibosthee heeft daar geen last van die kun je zelfs koud weer opwarmen en smaakt het als net gezet.

De fout die ik maakte was in en steel pannetje echt super sterke thee zetten en door laten koken  _^_ Dat doen we dus ook niet meer.


--- Citaat van: mrperq op december 13, 2012, 07:23:52 am ---Normaal doe ik er nooit thee bij, deze keer was uit nieuwshierigheid naar het effect.
Bitter schrikt mij niet af. Bier is ook bitter, en indien goed gebalanceerd zeer lekker.
Ik heb die thee er trouwens gewoon koud bijgehooid, had ergens gelezen dat dit niet zo
erg was als je die lang genoeg er in laat.


--- Einde van citaat ---

Bij thee is het extraheren wel belangrijk dat het gekookt heeft, ik heb wel eens en waterkoker gehad die te vroeg af sloeg, en dan wil thee niet zetten en gaat wit schuimen, het moet echt aan de kook geweest zijn, als je het koud erin doet weet ik niet wat voor effect dat heeft.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie