Auteur Topic: mijn eerste try out mede  (gelezen 37952 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #15 Gepost op: september 06, 2012, 07:32:44 pm »
alleen heb ik nog steeds geen aanmeldingen vvor mijn eerste proeferij
plakkerige vloer hoort erbij

Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #16 Gepost op: september 07, 2012, 01:28:38 am »
Hai,

Ja, als het nog aan het gisten is, zeker als je een laagje pulp boven op je mede hebt en je gebruikt een fles: laat genoeg ruimte!

Waarom?

- die lucht maakt niet zoveel uit, een tijdje gisten en er zit echt geen zuurstof meer in, het waterslot zorgt daarvoor, en alle zuurstof die om te beginnen in de fles zat wordt er snel uit gewerkt.

- hoe hoger de vloeistof in de fles, hoe kleiner het oppervlak, hoe sneller schuim of bovenop drijvende most door het waterslot naar buiten geperst kunnen worden bij heftige gisting, als dat gebeurt is het foute boel, laat dus ruimte genoeg voor de gisting. Merk op dat als je werkt met vaten met een platte deksel, dit eigenlijk nooit een probleem is.

Natuurlijk, zodra het spul gaat bezinken en de gisting ophoudt, kun je een fles voller doen, maar dan nog: wij hebben genoeg flessen staan waaruit we af en toe wat mede aftappen, die dus steeds leger worden en af en toe lucht erin krijgen tijdens het aftappen, en dat lijkt weinig tot niets uit te maken.

Als je op "safe" wilt spelen, laat dan een redelijk volle fles helemaal uitgisten totdat je tevreden bent over de smaak (let wel op dat niet door steeds de smaak te testen de fles weer te leeg wordt  ;D ) en dan alles te bottelen.
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #17 Gepost op: september 12, 2012, 03:45:52 am »
Ok De mede staat nu zo'n 22 dagen te bluppen, nu merk ik dat hij echt in razendtempo afneemt.
Morgen geeft hij waarschijnlijk nog 1 blub in een 24 uur.

Is dit normaal? ik vind het zo snel

Of is het gewoon een teken dat ik al moet gaan overhevelen
plakkerige vloer hoort erbij

habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #18 Gepost op: september 13, 2012, 06:52:16 pm »
Oke vandaag toch maar gaan overhevelen, ondanks ik dit toch wel erg vroeg vind, maar ik kreeg het idee dat hij gestopt was met bluppen.

Zo zag ie eruit



vervolgens creabea geweest met overhevelen, natuurlijk na het schoonmaken.



Ik heb een sg test gedaan maar nu viel mij op dat ie juist dieper gaat liggen dan in gewoon kraanwater?
11 streepjes om precies te zijn.

Ff proeven dan maar ........tering nou alcohol zit erwel in maar die smaak, zure witte wijn in combi met lauw duval bier.

Wie kan mij oppeppen
plakkerige vloer hoort erbij

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #19 Gepost op: september 14, 2012, 04:07:18 am »
Dat klopt. Als de SM hoog is dan steekt de meter er verder bovenuit dan wanneer je een lage SM hebt. Bij mijn meter kan ik tot 0.9 meten. Wordt de SM nog lager dan gaat hij kopje onder.
Dus als je meter verder ondergaat dan in water heb je een goed alcohol percentage.
En oppeppen: bij zoeten met honing, waarschijnlijk gaat de boel weer gisten, maar dat vind je vast niet erg. En blijkbaar moet je geduld hebben. Maar daar heb ik nog geen ervaring wat dat met de smaak doet. Mijn eerste lading staat nog te gisten.
« Laatst bewerkt op: september 14, 2012, 04:18:57 am door Agravain »
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #20 Gepost op: september 14, 2012, 09:59:13 pm »
nou alcohol zit erwel in maar die smaak, zure witte wijn in combi met lauw duval bier.

Wie kan mij oppeppen

Haha, als alle suiker opgegist is dan heb je feitelijk gewoon een hele droge wijn. Weer honing toevoegen kan idd weer zorgen dat hij verder gist, maar soms ook niet, soms zit je al ongeveer aan max alcohol.

In principe hoef je trouwens ook niet meteen over te gaan hevelen puur wanneer de gisting stopt, zeker niet als wat extra honing erin doen hem weer verder laat gisten. Je kunt hem ook gewoon nog wat laten staan om eerst wat te bezinken.


`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #21 Gepost op: september 15, 2012, 04:18:35 pm »
In plaats van overhevelen honing toevoegen en blazen aan de slang, krijgt meer zuurstof en plupt weer verder.
Tinus.

tel 06-15203088

Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #22 Gepost op: september 16, 2012, 04:20:14 pm »
In plaats van overhevelen honing toevoegen en blazen aan de slang, krijgt meer zuurstof en plupt weer verder.

Ah dat heb ik nog nooit geprobeerd, ik zie meteen een aquariumpompje voor me in die fles mede, misschien ook een leuk kasteeltje op de bodem zetten  :D

Maar alle gekheid op een stokje, op zich klinkt dit als een prima truuc, maar als je er zelf direct lucht in blaast is er wel wat risico dat je er wat bacteriën in blaast toch? (Niet dat ik zelf altijd zo hard laboratorium-hygiëne nastreef, maar toch.)
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #23 Gepost op: september 17, 2012, 09:36:51 am »
Alcohol en honing zijn toch bacteriedodend, proeven doen we toch ook.
 En als je er een steriel gaasje tussen houd is het geen probleem.
 En je mag ook je tanden nog poetsen en wat nog meer voor ideeën vul ze hier in,
Tinus.

tel 06-15203088

habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #24 Gepost op: september 17, 2012, 03:33:40 pm »
Nou heren, nadat ik  overgeheveld had zag het ernaar uit dat ie niet echt meer iets deed.
Ik heb hem aangezoet met 1 potje honing en vervolgens gewoon blazen en idd hij gaat wel verder,
heel langzaam maar hij doet het.
Er ligt nu een week later toch al weer redelijk laagje dooie gist en hij ruikt wel iets minder zuur.
plakkerige vloer hoort erbij

habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #25 Gepost op: september 26, 2012, 06:53:18 pm »
dum tie dum tie dum  ;D

still blupping

and waiting
plakkerige vloer hoort erbij

habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #26 Gepost op: oktober 27, 2012, 03:00:38 pm »
Oke het is zover

De mede is uitgegist maar kan ik nu nog iets doen om het klaren te versnellen of is het gewoon weg weer wachten? :P
plakkerige vloer hoort erbij

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #27 Gepost op: oktober 28, 2012, 08:29:41 am »
Zelf heb ik er nog geen ervaring mee, ik zit in het zelfde stadium als jij. Het lijkt er namelijk op dat mijn appelmede nu is uitgegist. Voor wat betreft het klaren heb je, volgens mij, de volgende mogelijkheden:
  • Wachten: je weet zeker dat er geen smaak- en geurstoffen uit de mede worden gehaald door het klaringsmiddel. Het kan wel lang duren.
  • Bentoniet.
  • Gelatine + kiezelsol, zie de brouwmaterialen websites.
  • Klarvit, dit is een kant en klaar gelatine/kiezelsol klaringsmiddel. Dit zou, qua smaak-/geurstoffen verlies, beter zijn dan bentoniet.
  • Melk of eiwit. Zie hiervoor ook het bentoniet draadje.
Voor 40 liter wijn/mede het wit van een ei gebruiken, geklopt door 0,25l wijn met een snufje zout is voldoende om deze te klaren.
Maar probeer eerst met twee of drie DRUPPELS melk!

Bij mijn eigen brouwsels ga ik gewoon wachten. Ook stond hier ergens op de site de tip om het wat koeler weg te zetten. Zoals ik het begreep gaat het klaren dan ook sneller.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #28 Gepost op: oktober 28, 2012, 08:48:33 am »
Kook een rijpe banaan en giet de vloeistof in de mede, je zal verrast staan.
Tinus.

tel 06-15203088

Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #29 Gepost op: oktober 28, 2012, 09:25:36 am »
Krijg je dan geen bananensmaak aan je mede?
Als er iets is wat ik vies vind, is de smaak van banaan.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.