Auteur Topic: Kersen Mede  (gelezen 12762 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 99
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Kersen Mede
« Gepost op: juli 30, 2012, 06:14:36 pm »
Na een aantal flessen gewone recht toe recht aan mede opgestart te hebben, leek het me nu wel eens tijd voor wat anders. Iets met vruchten zou toch ook wel moeten lukken. Onderweg naar een BBQ in de Betuwe kwamen we een bordje “kersen” tegen. Dit bordje gevolgd en dat bracht ons bij een teler die ook de kersen los verkoopt. Met 3 kg. kersen huiswaarts, 2 kg. voor de mede en de rest om zo te eten natuurlijk.

Kersen gewassen:



1.5 l. koken water over de kersen gegoten. 2 schepjes Pecto Enzymen er bij. 24h laten staan.

Volgende dag de pitten uit de kersen gehaald om de pitten met de most contact te laten maken voor extra smaak. Kersen en pitten in een 10 l. fles gedaan.
4 l. water gekookt, 2.5 kg. honing toegevoegd. 10 min. op 70C laten staan. Dit toegevoegd aan de kersen. Giststarter gemaakt en toegevoegd op het moment dat most tot 35C was afgekoeld.

Even nog de SM meten:



Plaatje laat ongeveer 1150 zien maar de uiteindelijke S.M. kwam uit op 1100.

En nu maar laten borrelen:

67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

Bulls

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 195
  • Amateur Brouwer
    • Bekijk profiel
Re: Kersen Mede
« Reactie #1 Gepost op: juli 30, 2012, 07:50:56 pm »
Ziet er goed uit  ^-^ Ik had trouwens zelf liever alle kersen geplet wanneer je ze de eerste keer met kokend water overgoten hebt. En dan met een pulpgisting laten voltrekken voor 1 of 2 week, daarna in de fles hevelen. Maar dit zou vast ook wel goed komen.  ))J

Maarten

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 71
  • bzzzz zzz
    • Bekijk profiel
    • Germaanse Joelfeest Wieringermeer
Re: Kersen Mede
« Reactie #2 Gepost op: september 03, 2012, 05:18:00 pm »
Goede. Moet wel goede worden.

Brouwplezier
- Dwaze man, dwaze dronk -

Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 99
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Re: Kersen Mede
« Reactie #3 Gepost op: oktober 07, 2012, 12:15:35 pm »
De kersenmede is al weer een tijdje geleden overgeheveld. De kersensmaak zit er goed aan! Het moet duidelijk nog eens aangezoet worden maar dat komt wel na de 2e overheveling.
67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: Kersen Mede
« Reactie #4 Gepost op: oktober 07, 2012, 01:26:01 pm »
Wauw wat een diepe kleur! Ben benieuwd hoe hij er straks in een glas uitziet.
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 99
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Re: Kersen Mede
« Reactie #5 Gepost op: december 24, 2012, 07:13:23 am »
Een treurige dag gisteren ik heb moeten toegeven dat de mede is mislukt en dat het azijn is geworden.  :'(

Iemand nog interesse in kersenazijn?
67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Kersen Mede
« Reactie #6 Gepost op: december 24, 2012, 08:49:08 am »
Ja breng maar een grote fles 10 liter.
Voor een pot     Je honing.
Tinus.

tel 06-15203088

Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: Kersen Mede
« Reactie #7 Gepost op: december 24, 2012, 11:33:02 am »
Ow wat jammer :(

Ach, een nieuw jaar nieuwe kansen zou ik zeggen  ))J
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 99
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Re: Kersen Mede
« Reactie #8 Gepost op: februari 03, 2013, 12:07:03 pm »
Vlak na de kersen had ik ook een bramenmede opgestart. Gisteren eens voorzichtig geproefd en die is wel erg goed gelukt. Een beetje aan de zoete kant maar wel duidelijk een fruitsmaakje er aan.

 ))J
67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Kersen Mede
« Reactie #9 Gepost op: februari 11, 2013, 01:10:59 pm »
Iemand nog interesse in kersenazijn?Iemand nog interesse in kersenazijn?Iemand nog interesse in kersenazijn?
Het moet duidelijk nog eens aangezoet worden maar dat komt wel na de 2e overhevelen
Na de derde keer over giet is het gelukt,even BAKHUIS honing in gedaan.
Het zal je berouwe dat je hebt weg gegeven is nu al zoet en lekker ga er nog maar wat honing toevoegen ha ha ha  ))J ))J ))J
Maar je mag komen proeven )J )J )J )J )J )J )J )J )J
Tinus.

tel 06-15203088

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Kersen Mede
« Reactie #10 Gepost op: februari 11, 2013, 07:17:23 pm »
Ik heb nog boekje van zelf wijn maken   C.J.J. Berry.
En de kersen mede is weer aan het gisten, wordt wel lekker  :)) :)) :)) :)) :))
Tinus.

tel 06-15203088

Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 99
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Re: Kersen Mede
« Reactie #11 Gepost op: februari 12, 2013, 09:08:42 pm »
Ik wil het nog wel meemaken. Maar goed, als je op die manier 10 liter mede kan redden dan is dat natuurlijk erg nobel.

Ik kom wel als nog proeven als het toch nog wat geworden is. Succes!   ))J
67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 99
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Re: Kersen Mede
« Reactie #12 Gepost op: maart 24, 2013, 08:17:26 am »
Ok, ere wie ere toe komt!

Tinus heeft inderdaad de kersenmede weten te redden. Blijkt toch weer dat er te weinig honing in zat.

Tinus heel erg bedankt!!!  ))J

(Voor de boeken: er zit bijna 3 kilo meer honing op 10l in deze kersenmede dan in mijn bramenmede)
67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Kersen Mede
« Reactie #13 Gepost op: maart 24, 2013, 09:06:20 am »
Maar wat dan nog, wie weet hoeveel honig er op kersen of bramen of peren en appels moet dat kan je proeven.
Je moet telkens je vinger in de MEDE stoppen en aflikken dan weet je of er nog meer in moet.
Maar ja het is zo vies om je MEDE te besmetten met je vinger hè.
 Je hebt gisteren toch geleerd hoe je moet proeven ha ha ))J
Tinus.

tel 06-15203088