Auteur Topic: Karamel wijn/mede  (gelezen 11293 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Bulls

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 195
  • Amateur Brouwer
    • Bekijk profiel
Karamel wijn/mede
« Gepost op: augustus 29, 2011, 09:40:37 am »
Ik kwam dit filmpje op youtube tegen, en daarbij gingen ze een flinke portie honing helemaal opkoken en karameliseren, nu denk ik dat daar eigenlijk alleen de suikers van overblijven en amper nog de honing bestanddelen aangezien het ongeveer tegen de 300 graden kookt, en daarbij allen enzymen verbranden. 

Ik vind het jammer om daarvoor heilige honing te "verpesten" om alleen de karamel ervan over te houden, dus ga ik dit ook proberen maar dan met gewone kristalsuiker, het is dan geen mede meer, maar ik denk dat verbrande honing ook niet veel meer honing genoemd kan worden. Ik ga ook lang niet zo ver als die rare snuiter die het helemaal kapot laat verbranden.  Ik ga de karamel ala Top Chef maken, en daarbij moet net het bittertje naar voren komen, en je moet bijna tot het uiterst durven gaan, maar niet te ver, want dan smaakt het echt verbrandt.

Wellicht kan ik naderhand alsnog een potje honing erbij doen die gewoon vers erdoor gaat als het karamel in water is opgelost en op temperatuur is gekomen. Maar ik denk dat ik toch eerst een test doe met alleen suiker, want dat is niet zo prijzig als het mis gaat.

Medeblander

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 113
  • Fan van het Goede Medeleven :D
    • Bekijk profiel
    • De Delftse Mederij
Re: Karamel wijn/mede
« Reactie #1 Gepost op: augustus 29, 2011, 10:12:36 am »
Oeh, ben wel erg benieuwd wat er gaat gebeuren!
Je kunt trouwens ook gewoon één potje Euroshopper-honing gebruiken, die zijn best goedkoop.
Dien heren, die nu waren so fier, Dat si Reinaerde waenden bier
Tsinen lachter hebben ghebrouwen, Ic wane wel, in rechter trouwe,
Dat hi sal weder mede blanden, Dien si drinken sullen met scande.

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Karamel wijn/mede
« Reactie #2 Gepost op: oktober 12, 2011, 07:44:37 pm »
laat Bijker het maar niet horen  8)
Kabooom!

Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Karamel wijn/mede
« Reactie #3 Gepost op: oktober 12, 2011, 07:54:24 pm »
Als je geen mede brouwt, heb je toch ook geen "honing" nodig  ;D
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: Karamel wijn/mede
« Reactie #4 Gepost op: oktober 12, 2011, 08:03:05 pm »
laat Bijker het maar niet horen  8)

Hahaha, ja én honing uit de supermarkt, én hem dan ook nog eens gaan verbranden! Blamage!

Leuk ook die eerste comment:
"look. he only has one video. he never said how it turned out because it probably killed them."
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

Bulls

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 195
  • Amateur Brouwer
    • Bekijk profiel
Re: Karamel wijn/mede
« Reactie #5 Gepost op: oktober 13, 2011, 08:42:59 am »
Zo donker als hun dat hebben ben ik nooit gegaan, dit is gewoon teer  :o

Medeblander

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 113
  • Fan van het Goede Medeleven :D
    • Bekijk profiel
    • De Delftse Mederij
Re: Karamel wijn/mede
« Reactie #6 Gepost op: oktober 13, 2011, 11:41:50 am »
Wel een gave manier om zwarte mede te maken! Niet dat luie werk met kleurstoffen, maar gewoon hard-core carameliseren! :D
Dien heren, die nu waren so fier, Dat si Reinaerde waenden bier
Tsinen lachter hebben ghebrouwen, Ic wane wel, in rechter trouwe,
Dat hi sal weder mede blanden, Dien si drinken sullen met scande.

Bulls

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 195
  • Amateur Brouwer
    • Bekijk profiel
Re: Karamel wijn/mede
« Reactie #7 Gepost op: oktober 13, 2011, 02:02:55 pm »
Het beinvloed de smaak wel behoorlijk hoor, die van mij is donkerbruin en de burned smaak komt toch echt naar voren. Moet natuurlijk eerst afwachten hoe het uiteindelijk zal smaken.

Medeblander

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 113
  • Fan van het Goede Medeleven :D
    • Bekijk profiel
    • De Delftse Mederij
Re: Karamel wijn/mede
« Reactie #8 Gepost op: oktober 14, 2011, 04:17:28 am »
Nouja, die smaak gaat natuurlijk met de jaren wat harmonieuzer worden, maar hoe sterk is het nu?
Dien heren, die nu waren so fier, Dat si Reinaerde waenden bier
Tsinen lachter hebben ghebrouwen, Ic wane wel, in rechter trouwe,
Dat hi sal weder mede blanden, Dien si drinken sullen met scande.

Bulls

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 195
  • Amateur Brouwer
    • Bekijk profiel
Re: Karamel wijn/mede
« Reactie #9 Gepost op: oktober 14, 2011, 09:34:04 am »
Ik heb nog niet weer geproefd en ben nu nog ziekig. Ik denk dat ik binnen 2 week wel wat updates kan plaatsen.

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Karamel wijn/mede
« Reactie #10 Gepost op: oktober 14, 2011, 02:55:34 pm »
beterschap, misschien helpt een glaasje mede :)
Kabooom!

Medeblander

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 113
  • Fan van het Goede Medeleven :D
    • Bekijk profiel
    • De Delftse Mederij
Re: Karamel wijn/mede
« Reactie #11 Gepost op: oktober 14, 2011, 04:20:37 pm »
...zit natuurlijk antibioticum in :D
Dien heren, die nu waren so fier, Dat si Reinaerde waenden bier
Tsinen lachter hebben ghebrouwen, Ic wane wel, in rechter trouwe,
Dat hi sal weder mede blanden, Dien si drinken sullen met scande.

Bulls

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 195
  • Amateur Brouwer
    • Bekijk profiel
Re: Karamel wijn/mede
« Reactie #12 Gepost op: oktober 14, 2011, 06:06:53 pm »
Ik heb in 2 week al 2 en half pot honing leeg gemaakt in thee en warme melk  :))

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Karamel wijn/mede
« Reactie #13 Gepost op: oktober 26, 2011, 03:14:04 pm »
hm lekker :)
Kabooom!