Honing > Bijen en Imkers

Honing oogsten.

(1/3) > >>

Bijker:
Vandaag eens gekeken hoe de dames afgelopen weken hun best hebben gedaan.
Nou dat leek goed, komende week ga ik ze plagen en neem ik hun verzamelde honing van ze over ;D
Honingslingeren noemen ze dat kijk maar op ;http://www.debaldadigebij.nl/honing_oogsten.html
Mogen zij weer opnieuw beginnen :-[

Zonder gekheid; de opbrengst ziet er goed uit, bijna verzegeld en dan is de honing rijp.
Kan ik ook eindelijk weer een paar flessen mede gaan maken.
Drukke tijden nu voor de imker, zwermverhindering of zg kunstzwermen maken en nieuwe koninginnen invoeren, volkje splitsen enz.

Bijker:
Gisteren de honing geoogst. /^\
Vochtgehalte is nog nooit zo laag geweest 15%.
Kon van slecht drie volken slingeren.
Een van de volken was de koningin boven het rooster gekropen en had daar in de honingkamer deze BIJna volledig belegd met broed. :-[
Dat kan dan maar zo gebeuren. :'(
Honing nu zemen en een weekje roeren en dan in de pot en mede gaan maken! ))J

Draak:
De eerste honing van het nieuwe jaar! :) Heeft een laag vochtgehalte behalve voor de smeerbaarheid nog andere gevolgen voor de honing eigenlijk?

Bijker:
Hoe lager het vochtgehalte, hoe langer de bewaartijd kan zijn.
Er zal dus geen gisting optreden. Bij 20% vocht is de houdbaarheid minder dan 3 maanden, en kan dus een snelle gisting ontstaan.
Bij minder dan 16% is bewaartijd minimaal 2 jaar, maar zo lang bewaren is me nog nooit gelukt ;D
Smeerbaarheid is meer afhankelijk van soort suiker, voorjaarhoning bevat een veel groter deel glucose waardoor er een snelle kristallisatie ontstaat met een mogelijkheid tot ijskristalvorming. Dat zijn witte kristallen die langs de kant van de pot ontstaan.
Glucose-oxidase, pH en geleiding moet ik nog meten. Doe ik het weekeinde tijdens de opendag van en BIJ het bijenmuseum in Amen van 't Ielgat.

De geoogste honing was wel behoorlijk "dik" waardoor er wel wat extra in de raat achter bleef zitten.

Draak:
Weer wat BIJgeleerd.  :))

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie