Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Methanol (bah....blind, dood)

(1/1)

Poppe:
Ik heb gehoord dat er methanol kan worden gevormd in brouwsels waar veel pentose in zit (houtsuikers???)
Alle chemische reacties zijn makkelijk te vinden op wikipedia, maar nu mijn vraag:

Welke fruitsoorten moet je dus niet mee brouwen omdat er teveel pentose inzit.
Ik weet dat het klokhuis van appels bijvoorbeeld een risico kan zijn.
Wat nog meer?

Braadvraat:
Volgens mij hoef je daar bij brouwen niet zo bang voor te zijn. Het wordt anders als je gaat destilleren.

Draak:
Volgens mij heb ik zo'n beetje alle fruitsoorten uitgeprobeerd en dat is bij mij tot op heden altijd goed gegaan. Niemand van degenen die het gedronken hebben en waarmee ik nog contact heb is in de tussentijd blind, doof of impotent geworden

Verder weet ik ook niet anders dan dat je alleen risico op methanol in je alcohol loopt als je gaat destilleren.

Aegir:
Zoals Braadvaat als zei, enkel bij destillatie ga je daar enorm mee moeten opletten. Foute temperaturen of slechte kolomverhoudingen en je hebt methanol in je fles.
Bij onreine most kan het zééééér uitzonderlijk voorkomen, maar dat hangt dan ook weer samen met andere factoren. Je ziet of proeft het dan wel gelijk. En een eenmalige in-take, tja... een beetje zoals rechtstreeks in de zon kijken misschien ;)

Geen schrik voor hebben, gewoon lustig blijven brouwen!

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie