Mede > Mede in de media

Influence of pollen addition on mead elaboration: Physicochemical and sensory ch

(1/4) > >>

Isilme:
Een recent verschenen artikel over de invloed van het toevoegen van pollen aan mede: Influence of pollen addition on mead elaboration: Physicochemical and sensory characteristics. Als je graag de pdf hebt, stuur mij dan een PM (je mag de pdf's van wetenschappelijk artikels niet zomaar online te grabbel zetten).

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6R-51GHX0H-5&_user=1543365&_coverDate=05%2F15%2F2011&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1595766532&_rerunOrigin=scholar.google&_acct=C000053632&_version=1&_urlVersion=0&_userid=1543365&md5=5d50eb763a766fffa7bb106e558d6fec&searchtype=a

Bijker:
Artikel nog wel niet gelezen ga ik nog een dezer dagen doen.
Maar wel een reactie.
In veel recepten staat dat de honing in het water aan de kook moet en dan ontstaat er dus die schuimlaag.
Die schuimlaag zijn pollen en wasdeeltjes.
Tijdens dat koken gaan de pollen dus stuk en zullen grotendeels verdwijnen.
Die er eventueel nog achter blijven zullen ook als bezinksel neer dalen en bij hevelen achter blijven in de fles/fust/vat.
Het aandeel pollen in mede zal dus nauwelijks meetbaar zijn.
Zodra ik een fles overhevel of wat aftap zal ik een preparaatje maken en eens kijken wat ik zelf terug kan vinden.
Van de honing maak ik regelmatig een preparaat om het pollenbeeld en aanwezigheid te zien.
Indien belangstelling kan je hier eens kijken wat ik er mee doe:
http://www.bitsandbees.nl/pollenanalyse.htm


In honing, maar dan wel van de imker, zitten wel veel pollen die ook een goede uitwerking kunnnen hebben op allergieen maar dat is een ander verhaal die op andere fora meer vertellen.
Honing uit de super heeft in de meeste gevallen dus veel minder pollen en enzymen.

En om (vreemde en onbekende) pollen weer aan je mede toe te voegen????


Dus beslis ook zelf maar waar je de basis haalt voor je eigen mede! 8)

Isilme:
Bijenpollen worden verkocht als voedingssupplement (althans bij ons in de bioshop en ook wel bij de imker). Ik zie dan ook niet meteen een probleem met het toevoegen van pollen aan je mede.

In het artikel wilden ze specifiek nagaan of pollen in mede gebruikt kunnen worden als fermentatie-hulp (In this study, we evaluated the results of adding pollen at concentrations ranging from 10 to 50 g/l as a fermentation activator to improve the fermentation kinetic and the quality of meads.).

De auteurs vonden dat pollen inderdaad het fermentatieproces en andere componenten van de mede verbeterde:
The results showed that pollen addition improved fermentation rates, alcohol yields, and the final characteristics of meads. An increase in the volatile contents of the meads and an improved sensory profile was observed with pollen addition; however, this improvement was not correlated with the concentration of pollen.

Het is een welgekend probleem dat honing niet meteen de beste voedingsbodem is voor gist (qua nutriƫnten en wegens zijn schimmelwerende eigenschappen). Daarom wordt er aan mede meestal ook fruit toegevoegd, maar als je een "pure" mede wilt maken, moet je (zoals je zelf waarschijnlijk ook wel weet) gistvoeding toevoegen. Als ik gistvoeding zou kunnen vervangen door een natuurlijk bijenproduct, namelijk pollen, dan zou ik zeker het laatste prefereren.

Poppe:
om in te gaan op de alternatieven voor gistvoeding:
rozijnen, bijen pollen of vermalen bij-larven blijken het goed te doen i.p.v. de normale gistvoeding.
Puur omdat het heel gek klinkt lijkt het me echt leuk om mijn mede eens met Bij-larven te maken.
 ;D

Isilme:
Ieuw  :-\ Dat vind ik eerlijk gezegd walgelijk en onethisch...

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie