Honing > Geschiedenis

Geschiedenisles van Big Daddy - Les 1

<< < (2/2)

Karlo:
Beemail??? wees een mannetje?


Lekker antifeministische propaganda bij die bijen van toen!

Bijker:
Karlo, Jaloers dat zij eerder al communiceerden dan dat de mens bestaat?

De bijendans wordt door de bijen gebruikt als communicatiemiddel om elkaar te melden waar dracht is te vinden.
Een ingenieus systeem die hen in staat stelt juiste locatie, afstand en richting over te dragen aan elkaar.

Er zijn verschillende dansuitingen, nl:
Rondedans;
Bij afstanden onder de 50m vanaf de bijenkast, voeren de bijen een rondedans uit, een cirkelvormige beweging op de raten. Het is echter geen volledige cirkel: als de cirkel bijna rond is keert de bij op haar stappen terug. De andere werksters in de kast beginnen nieuwsgierig de dansende bij te volgen. Uit geduldig onderzoek bleek dat de dansende bij hiermee wil zeggen: “Er is voedsel te vinden dicht bij onze kast.” De andere bijen trekken er dan onmiddellijk op uit maken een spiraalvormige vlucht, altijd maar verder van de kast tot ze op de voedselbron stuiten.


Indien belangstelling vertel ik de volgende keer over de Kwispeldans.

Bijker:
Al vast een link naar een filmpje.
Plaatjes en beelden zeggen meer dan 1000 woorden.

http://www.youtube.com/watch?v=-7ijI-g4jHg

Prof. Dr. Karl van Frisch(1886-1982) was de grote ontdekker van de bijendans. In 1973 ontving hij samen met Prof. Tinbergen en Prof. Lorenz de Nobelprijs voor fysiologie.
De bijendans informeert de bijen d.m.v een drietal dansfiguren op de raat in de bijenwoning andere vliegbijen waar voedselbronnen gevonden zijn, en wordt informatie verstrekt over de geur van de bloemen,de smaak van de meegevoerde nectar en stuifmeel, de afstand tot de voedselbron en bij de kwispeldans ook de richting.

Wij gebruiken dus @mail en de bijen al miljoenen jaren Beemail.
En het veel gebruikte "vrienden"site Hives komt weer van .... Bijen volk want hive is bijenwoning of bijen samenleving, een sociale samenleving.

Bijker:
Hadden we het de vorige keer over de Rondedans, nu gaan we verder met de Kwispeldans en de Sikkeldans.

Ga ook niet meer vragen of jullie dit wel leuk vinden, maar draai het om.
Als de meerderheid meldt geen prijs te stellen op deze informatie gaan we toch gezellig een glaasje mede drinken.

Maar bedenk wel zonder honing geen mede, en zonder bijen geen honing. 8)
"k zal jullie wel leren!!!

Kwispeldans.
Vastgesteld is, dat de richting van het platte stuk van de ‘acht’ verandert. Na veel geduld en zoekwerk kwam men erachter dat de richting kast-zon voor de bijen op een verticale raat betekent: zon bovenaan de raat, kast onderaan de raat. De afwijkingshoek tussen die denkbeeldige verticale lijn en het platte stuk van de ‘acht’ is dezelfde hoek die de andere bijen moeten volgen om de voedselbron te vinden.
De bij die het voedsel ontdekt heeft, loopt op de raat een stukje rechtuit, al kwispelend met het achterlijf en maakt daarna twee halve kringen in de vorm van een acht. De rechte lijn geeft de richting van het voedsel aan ten opzichte van de zonnestand. De snelheid waarmee de bij danst geeft aan hoe ver het voedsel van de woning af is. Het aantal dansen per minuut geeft de afstand aan; b.v. 35 dansen per minuut ± 200 m van de kast, en 16 dansen per minuut ± 1200 m van de kast.
 Vaak laat de bij ook een geur achter bij de voedselbron om het vinden voor de andere bijen gemakkelijker te maken. Dit noemen we het ‘merken’ van een plaats.

Sikkeldans;
De sikkeldans van de Italiaanse bij  treedt op wanneer de bron zich op middelmatige afstand bevindt: dus NIET dichtbij maar toch binnen een straal van 50 m.
De CARNICA bij kent deze dans niet en begint haar kwispeldans bij afstanden van ongeveer 300 m terwijl de LIGUSTICA er reeds mee start bij afstanden groter dan 50 m.

Big Daddy Bee:
Hoi daar Bijker!

Zeker wel op prijs gesteld! Dit is nou echt van die informatie waar ik wel eens van gehoord heb (de bijendans en dat ze daarmee instructies geven), maar geweldig als iemand het kort en duidelijk neerzet  8) leuk om te lezen!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie