Auteur Topic: Vroeger mede maken  (gelezen 22581 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Braadvraat

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 92
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #15 Gepost op: januari 03, 2011, 10:04:34 pm »
Citaat
door hun goden Wodan en Odin
Odin is de Noorse naam, Wodan is de Nederlandse naam voor dezelfde god.

Braadvraat

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 92
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #16 Gepost op: januari 03, 2011, 10:07:16 pm »
En wat waren dat voor schedels dan, dat er meer in past dan in mijn drinkhoorn? :P

De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #17 Gepost op: januari 04, 2011, 12:35:26 pm »
mammoetschedels :)
en idd ja, dat zijn dezelfden..... 8)
Kabooom!

Poppe

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #18 Gepost op: januari 04, 2011, 10:44:32 pm »
Misschien bedoelen ze wel Wodan en Donar! Die zaten altijd gezellig met z'n 2e te zuipen.
Ze hadden ook wel eens mot, maar met mede wordt alles weer goedgemaakt.
Zo ook 15 januari!! JAHHAaaa heb er zin in!
Geen mondkost is slechter
voor een mens op reis
dan overmaat aan mede!

Medeblander

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 113
  • Fan van het Goede Medeleven :D
    • Bekijk profiel
    • De Delftse Mederij
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #19 Gepost op: augustus 26, 2011, 10:35:03 am »
Juist omdat ik zeer ben geintereseerd in de germaanse cultuur, vraag ik me al een tijdje af hoe ze dat vroeger maakte.
- Hadden ze toen watersloten? Zo ja van welk materiaal?
- Flessen of Vaten. Hoe beinvloed dat de smaak?
- Hoe de $#@%$ kwamen ze aan de gist? Deden ze dat met spontane gisting?

Vragen mensen vragen!!

Watersloten zijn ideaal, maar pas ergens de afgelopen paar honderd jaar uitgevonden. Daarvoor was het een open gisting, maar een deksel kan ook al heel wat schelen. Honing is zelf al licht anti-biotisch, en met een voldoende hoge suikergehalte werkt het zelfs als een conserveringsmiddel. Voeg er water aan toe, wacht een paar weken en met een beetje geluk komt een wilde gist langs om z'n ding te doen.
Gist hadden ze toen namelijk ook niet. In 1780 ontdekte mijn stadsgenoot Antony van Leeuwenhoek (brood)gist met z'n spik-splinternieuwe microscoop, maar het duurde pas tot 1857 dat Louis Pasteur ontdekte dat gist ook verantwoordelijk was voor het gistingsproces van wijn. Daarvoor was het dus spontane vergisting, Niet erg betrouwbaar, behalve bij druiven: die hebben namelijk een eigen gist die op de schillen groeit. En als je vervolgens een beetje wijn van de vorige batch mengt met je nieuwe must, weet je vrijwel zeker dat de oude gistkolonie in stand blijft.
Dien heren, die nu waren so fier, Dat si Reinaerde waenden bier
Tsinen lachter hebben ghebrouwen, Ic wane wel, in rechter trouwe,
Dat hi sal weder mede blanden, Dien si drinken sullen met scande.

habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #20 Gepost op: augustus 23, 2012, 09:02:03 pm »
Juist omdat ik zeer ben geintereseerd in de germaanse cultuur, vraag ik me al een tijdje af hoe ze dat vroeger maakte.
- Hadden ze toen watersloten? Zo ja van welk materiaal?
- Flessen of Vaten. Hoe beinvloed dat de smaak?
- Hoe de $#@%$ kwamen ze aan de gist? Deden ze dat met spontane gisting?

Vragen mensen vragen!!

Dan weet je ook dat ze dat uit de bron van mirmir haalde of van wodans geit heidrun
plakkerige vloer hoort erbij

Braadvraat

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 92
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #21 Gepost op: augustus 24, 2012, 05:26:01 am »
- Flessen of Vaten. Hoe beinvloed dat de smaak?
Vaten of emmers, want flessen hadden ze ook niet. Aardewerk, dat zou ook nog kunnen.
Hout beïnvloed de smaak wel, afhankelijk van de houtsoort.

m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #22 Gepost op: augustus 24, 2012, 08:51:13 am »
Ze hadden vroeger zakken van huit van rendieren, daar werd de honing in weg gehaald van de bijen
en als deze niet is verzegeld gaat het spontaan gisten.
Na weken lopen en overnachten  en dan tuisgekomen hadden ze gegiste honing en werden ze gezellig zat.
Wat darmen betref is het niet zo lang geleden dat ik varkens darmen heb zuivergemaakt voor verseworst, dus.
Wat dat condoom betreft, in een darm leg je een knoop en klaar, of werd er maagdepalm gegeten door de vrouwen
om niet zwanger te raken ??????????
Tinus.

tel 06-15203088

MakanaMede.nl

  • New bee
  • *
  • Berichten: 3
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
    • MakanaMede.nl
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #23 Gepost op: april 09, 2013, 05:24:58 pm »
Ik zal binnenkort een bericht posten over hoe ze in de middeleeuwen mede maakte. Om de zure en wassmaak te verwijderen gebruikte men onder meer houtskool en eigeel.

Houtskool om nare smaken te filteren, eigeel zoals bij een tradioneel frans kookproces waarbij je eiwit ook kan opscheppen uit de pan bijvoorbeeld bij een bouillon.

Laterssss meer, ik ben niet bij mijn database  :'(

bart martinszoon

  • New bee
  • *
  • Berichten: 25
  • by oden
    • Bekijk profiel
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #24 Gepost op: november 21, 2013, 02:34:43 pm »
mede werd gebrouwen in ijseren of koperen kook kerels en waarschijnlijk ook hierin vergist doormiddel van spontane gisting of het torvoegen van restjes mede watersloten bestondehn nog niet en glas was zo duur dat het een fortuin zou kosten zelfs een drinkglas was een zeer kostbare bezitting
de mede werd waarschijnlijk gegist in de ketel waarin het gebrouwen was of overgegoten in een houten vat als ze de ketel niet konden missen

(of althans zo deden de vikingen het )